Social

articolul anterior articolul urmator

Republica Moldova votează cu frică

4
24 Nov 2014 10:30:07
George Damian

Alegerile parlamentare de la Chişinău au loc sub spectrul fricii. Am asistat la o campanie electorală întinsă pe mai bine de două luni de zile – oficial şi neoficial – o perioadă extrem de lungă, însă a fost o campanie lipsită de orice fel de elemente spectaculoase, spre deosebire de zbuciumata campanie pentru prezidenţiale din România.

Concurenţii electorali de la Chişinău lasă impresia unor boxeri de categorie grea care îşi dau târcoale cu multă precauţie, căutând momentul optim pentru a plasa o lovitură decisivă. Între timp se mai tatonează reciproc cu directe de stânga, mai mult pentru a mima lupta şi a nu fi descalificaţi din cauza lipsei de combativitate. Situaţia din ringul politic este confirmată de sondajele de opinie care arată că populaţia Republicii Moldova nu este foarte hotărâtă în ce direcţie să o apuce. Cu foarte mici diferenţe care depind de momentul şi autorii sondajelor de opinie, jumătate dintre cetăţenii Republicii Moldova se declară gata să pornească spre Uniunea Europeană, iar cealaltă jumătate preferă iluzia stabilităţii economice propusă de Moscova prin Uniunea Vamală.
 
După cum spuneam, nici unul dintre luptători nu a riscat o lovitură decisivă până în ultima săptămână de campanie. Mai sunt şase zile până în momentul în care alegătorii vor merge la urne şi balanţa nu este încă înclinată într-o parte sau alta. Însă reţinerea concurenţilor electorali de a se avânta într-o încăierare mediatică pe viaţă şi pe moarte are o cauză serioasă: frica de Rusia. Alegerile din Republica Moldova se desfăşoară sub dominaţia unei foarte puternice senzaţii de frică. Evenimentele din ultimul an din Ucraina, anexarea Crimeei şi dezlănţuirea ciudatului război din regiunile Luhansk şi Doneţk apasă cu o forţă teribilă asupra politicii de la Chişinău. O serie de avertismente şi operaţiuni recente ale procuraturii şi serviciilor de informaţii au dezvăluit existenţa unor planuri pentru declanşarea unor provocări şi tulburări de stradă la Chişinău imediat după alegeri.
 
Stanislav Belkovski, un mai vechi observator al situaţiei din Transnistria, a apreciat pentru postul de radio Echo Moskvîi că Putin are patru obiective în Ucraina. Primul obiectiv: obţinerea unei garanţii clare că Ucraina nu va intra în NATO. Al doilea obiectiv: frânarea traseului european al Ucrainei. Al treilea obiectiv: crearea unui coridor terestru către Crimeea. Şi nu în ultimul rând: transnistrizarea regiunilor Lugansk şi Doneţk, ca o formă de a menţine active primele trei obiective. Belkovski numeşte cele ce se petrec în Ucraina ”convulsii imperiale” care preced procesul de europenizare a Rusiei. Cum şi când se va produce această europenizare a Rusiei rămâne să vedem, deocamdată Republica Moldova este afectată direct de aceste convulsii imperiale care sperie alegătorii de la Chişinău.
 
În 2008 Moscova a înspăimântat toate statele foste sovietice când a invadat Georgia. Din acel moment a fost clar pentru toată lumea că nu mai prea există nici un fel de garanţii de independenţă şi suveranitate pentru fostele republici sovietice, că dincolo de orice fel de discursuri diplomatice şi piruete logice, Moscova continuă să preţuiască forţa brută, iar invazia militară rămâne un instrument activ în politica externă a Rusiei. Inventarul diplomatic al Kremlinului merge de la promisiuni de bunăstare economică şi gaze naturale ieftine până la embargouri şi şantaje economice, culminând cu invazia. Acelaşi scenariu a fost aplicat în acest an Ucrainei.
 
În 2008 Republica Moldova a reuşit să navigheze prin apele tulburate de invadarea Georgiei. Frica a fost în 2009 o componentă importantă a alegerilor parlamentare şi deşi nu a existat o ofertă clară din partea Uniunii Europene, balanţa s-a înclinat înspre vest. Acum avem din nou acelaşi gen de frică, provocată de evenimentele din Ucraina, dar există oferta Acordului de asociere cu Uniunea Europeană.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

tampa_killer
24.11.2014, 12:14:25

Cred ca unor state ca Ucraina si Moldova li se vinde iluzia intrarii in UE in conditiile in care Uniunea are portile inchise pe termen nedefinit. Moldova ar avea fata de Ucraina avantajul de a fi un stat mai mic si din punct de vedere al teritoriului dar si al populatiei si mai are avantajul numit Romania care este deja stat UE. Exista si iluzia numita Rusia. Statele din fosta URSS ar trebui sa inteleaga ca depinde de ele cat se vor ridica din actuala criza sociala, politica si economica. Asteptand salvarea de la apus sau de la rasarit, ele vor ramane vesnic niste zone gri, zone tampon

+3 (5 voturi)
Florin Georgescu
24.11.2014, 12:27:15

Tarile baltice au facut pasul.De ce nu ar putea sa-l faca si Basarabia ?Uniunea primeste si state cu probleme(vezi cazul Cipru !)>Iar la Transnistria se poate renunta...nu e pamint stramosesc.Nu e al strabunilor.Sunt romani,ca romani sunt si in Timoc.Dar pamint stramosesc e doar Buceagul,Bucovina si Maramuresul.Si acele teritorii sunt la ucrainieni...

+3 (3 voturi)
Florin Georgescu
24.11.2014, 12:23:39

Daca vor sa scape de frica sa adere la spatiul european....Cind vor fi parte a UE nu mai exista teama.UE e cea mai mare putere economica a planetei,e leaganul civilizatiei si e aparata de NATO. Curaj frati basrabeni !Curaj ca fara hotarire nu poti face nimic in viata . Nu va culcati pe ideea ca sunteti frati si la bine si la rau...nu va putem apara decit daca sunteti in aceeasi uniune cu noi.

+3 (3 voturi)
Conu' Leonida
24.11.2014, 12:29:02

Adevărul e că dacă ai un stat terorist care își menține divizii militare pe teritoriul tău, un pic de teamă n-ai cum să nu ai. Dar trebuie să-și învingă teama. Drumul către Vest e gri, dar drumul către Est e negru.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările