Social

articolul anterior articolul urmator

Resursele de apă vor fi verificate o dată la trei ani

0
11 Nov 2018 08:33:36
Autor: Dan Anghel

Fântânile, forajele de mică adâncime şi captări de apă, o dată la trei ani, vor fi verificate de către Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, la solicitarea autorităţii locale sau a deţinătorului de sursă de apă.

Dacă analizele vor indica că apa nu îndeplineşte condiţiile, se va interzice utilizarea acesteia pentru consumul uman, al animalelor şi pentru irigaţii. Proiectul Legii privind calitatea apei potabile a fost aprobat în această săptămână de Guvern, transmite IPN.
 
Operatorii vor asigura monitorizarea operaţională şi conformarea la parametrii de calitate, iar Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică – monitorizarea de audit a calităţii apei potabile la extragere, tratare, dezinfecţie, înmagazinare şi distribuire. ANSP va avea grijă şi de sursele de apă destinate îmbutelierii, înainte de plasarea lor pe piaţă.
 
În 2017 au fost neconforme prevederilor normelor sanitare, la parametrii microbiologici, circa 11% din probele de apă prelevate din apeductele comunale urbane alimentate din surse subterane,  7% probe apă din apeductele comunale urbane alimentate din surse de suprafaţă şi cca 17% probe apă din apeductele comunale rurale. Concomitent, în circa 50% din sursele surse subterane ce alimentează apeductele apa este neconformă normelor sanitare după conţinutul parametrilor chimici.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii