Circa 1.000 de biblioteci din Republica Moldova urmează să fie modernizate in următorii cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 1.000 de biblioteci din Republica Moldova vor fi modernizate în următorii cinci ani în cadrul programului Novateca, extins la scară naţională, după succesul proiectului-pilot implementat în 68 de instituţii, care au fost dotate cu peste 300 de calculatoare.

Datorită unui proiect-pilot susţinut de Fundaţia Bill şi Melinda Gates şi USAID, în anii 2011-2013, 68 de biblioteci din 12 raioane ale Republicii Moldova au primit peste 300 de calculatoare, iar 250 de bibliotecari au fost instruiţi să le folosească. Totul pentru a diversifica serviciile oferite de biblioteci şi a le transforma în centre comunitare. Ieri, programul Novateca a fost lansat la scară naţională, urmând ca în cinci ani alte sute de biblioteci să fie modernizate.

„La început mulţi erau sceptici, mulţi nu credeau că bibliotecile pot fi revitalizate, dar pe parcursul programului-pilot investiţiile locale au depăşit aşteptările noastre, iar biliotecile au dezvoltat servicii noi: cluburi pentru tineret, pentru viitoare mămici, pentru şomeri etc. Am demonstrat că bibliotecarii din Moldova sunt gata să meargă la un nou nivel“, susţine Evan Tracz, directorul IREX Moldova şi Novateca.

Lectura face diferenţa între oameni, dar e nevoie ca toate persoanele, mai ales cele care locuiesc în zona rurală, în sărăcie, să aibă acces la informaţie şi la internet. Deborah Jacobs, directorul iniţiativei Biblioteci globale a Fundaţiei Bill şi Melinda Gates

Eficienţa proiectelor este confirmată şi de către bibliotecari. Ei spun că tot mai mulţi localnici le trec pragul. „Biblioteca noastră a primit cinci calculatoare cu camere web ceea ce le permite vizitatorilor să comunice online. Unii vin după ore şi vorbesc cu cei dragi, aflaţi la sute şi mii de kilometri. Totodată, copiii îşi fac temele de acasă la bibliotecă. În cadrul unui alt proiect, am făcut filmuleţe cu oameni din localitate care au trecut prin foamete, deportări, război, interviuri video cu foşti primari. Toată informaţia fost postată pe blogul localităţii, astfel că toţi doritorii pot afla mai multe despre satul nostru“, mărturiseşte Maria Cudlenco, care munceşte de mai bine de 33 de ani la Biblioteca din Crihana Veche, raionul Cahul.

Nu s-au oprit aici. Au aplicat pentru un alt proiect, datorită căruia biblioteca din localitate a primit cărţi pentru cei mici. „Părinţii le pot citi copiilor poveşti interesante. Am avut şi ateliere cu părinţi şi copii. Acum, în fiecare zi vin circa 30 de vizitatori, iar peste 300 de oaspeţi virtuali intră lunar pe blogul instituţiei. Biblioteca are o imagine mai bună şi sunt mândră de acest lucru“, spune bibliotecara.

„CALCULATOARELE NU NE-AU LIPSIT DE CITITORI“

Bibliotecarii susţin că, deşi în ultima vreme tinerii sunt tot mai atraşi de lecturile online, datorită modernizărilor bibliotecile au reuşit să-şi dubleze numărul de vizitatori. „Calculatorul nu ne-a «înghiţit» cititorii. Sunt copii care merg în sala de lectură, apoi coboară în sala multimedia, unde găsesc informaţii suplimentare. Fiecare copil care vine în bibliotecă iese cu o carte“, povesteşte Vera Curjos, directorul Bibliotecii pentru copii „Grigore Vieru“ din oraşul Cahul.

Pe lângă faptul că a adus nouă calculatoare noi la bilbiotecă, femeia se mândreşte şi cu un proiect inedit. „Am reuşit să ajutăm 15 elevi de la şcoala-internat pentru copii cu deficienţe de auz din Cahul. Din păcate, ei încă sunt marginalizaţi de societate, greu îşi găsesc prieteni. Majoritatea sunt din familii vulnerabile, nu au computere, nu cunosc calculatorul. I-am învăţat diferite programe, mulţi au reuşit să vorbească online cu părinţii lor plecaţi peste hotare“, a adăugat şefa instituţiei.

De modernizarea bibliotecilor din Republica Moldova au beneficiat şi şomerii. Prin intermediul unui proiect, peste 50 de persoane din Călăraşi au reuşit să-şi găsească un loc de muncă. „Ne-am gândit că şomajul este o problemă cu care se confruntă întreaga ţară. De aceea am iniţiat un parteneriat cu Agenţia pentru ocuparea Forţei de Muncă şi am făcut la bibliotecă seminare informative şi formative, cu iniţiere în utilizarea tehnologiilor informaţionale“, explică Galina Agafiţa, directorul Bibliotecii publice raionale „Grigore Vieru“ din Călăraşi.

În momentul în care convingem un copil să păşească pragul bibliotecii putem spune că am schimbat viaţa acelui copil pentru totdeauna, spre bine. William H. Moser, ambasadorul SUA în Republica Moldova

„NOVATECA, O REVOLUŢIE“

Programul Novateca este apreciat şi de către autorităţi, care recunosc că situaţia din bibliotecile din ţară trebuie să fie schimbată. „Calculatorul şi internetul fac parte din existenţa noastră cotidiană deja de câteva decenii. Din păcate, aceste componente au lipsit până acum din bibliotecile noastre, iar aceasta a făcut să se perimeze imaginea despre biblioteci. Până acum 20 de ani, bibliotecarii erau ca profesorii - purtătorii de lumină, intelectualii satului. Prin acest program, bibliotecarii vor redeveni adevăraţi luminători ai satului“, crede Monica Babuc, ministrul Culturii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite