Social

articolul anterior articolul urmator

România este principalul donator european pentru Republica Moldova şi este primul partener comercial al Chişinăului

0
21 Jul 2015 13:06:30
Autor: Vadim Vasiliu
România este principalul partener comercial al Republicii Moldova cu o valoare a schimburilor de 1,6 miliarde USD în 2014. FOTO: Adevarul
România este principalul partener comercial al Republicii Moldova cu o valoare a schimburilor de 1,6 miliarde USD în 2014. FOTO: Adevarul

În anul 2014, România a alocat Republicii Moldova, pentru proiecte de asistenţă, 70,3 milioane dolari SUA, fiind al doilea donator bilateral, după SUA, şi al treilea în lista generală a donatorilor, după SUA (121,5 milioane dolari SUA) şi Uniunea Europeană (116,8 milioane dolari SUA), anunţă Ambasada României într-un comunicat de presă.

Contribuţia României a constat în transferuri financiare dedicate diverselor proiecte cu un important impact social, cum ar fi renovarea şi dotarea grădiniţelor (cu un buget total de 23 milioane de euro, de care beneficiază peste jumătate din copiii de vârstă preşcolară din Republica Moldova), reabilitarea Institutului Mamei şi Copilului sau renovarea unor obiective culturale reprezentative (Sala cu Orgă, Muzeul Naţional de Artă, ambele din Chişinău, şi Teatrul B.P. Haşdeu din Cahul).

Tot în anul 2014, România a donat, între altele, 100 de microbuze şcolare, 5 ambulanţe complet utilate pentru realizarea misiunilor SMURD, 50 de autoturisme pentru administraţia publică centrală, precum şi autobuze destinate unor instituţii teatrale. De asemenea, au fost alocate sume importante pentru programe anuale dedicate şcolarizării gratuite în România, a tinerilor din Republica Moldova, şi pentru transferul de expertiză în diverse domenii către autorităţile centrale şi locale, în special pe teme relevante pentru integrarea europeană.

Angajamentul constant al României pentru susţinerea parcursului european al Republicii Moldova este evidenţiat şi de evoluţia schimburilor comerciale dintre cele două state. În anul 2014 valoarea acestora s-a ridicat la peste 1,6 miliarde dolari SUA, ceea ce face din România primul partener comercial al Republicii Moldova.

Astfel, România îşi consolidează poziţia de cel mai puternic susţinător al eforturilor pe care Republica Moldova le face pe calea europeană, cu impact economic şi social major asupra bunăstării populaţiei.          

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările