„Ruşii sunt bolşevici - noi suntem staroveri”. Tradiţii de Paşti în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Staroverii, în timpul sfinţirii pascăi
Staroverii, în timpul sfinţirii pascăi

Majoritatea locuitorilor din satul Cunicea, raionul Floreşti, o constituie etnici ruşi - circa 65%, potrivit recensământului din 2004. Ceilalţi sunt declaraţi ucraineni şi moldoveni. Ruşii din satul Cunicea sunt rascolnici, ortodocşi de rit vechi sau, li se mai spune, staroveri. În România, comunităţilor de staroveri li se spune lipoveni.

Simion Pridorojnov este scriitor şi jurnalist, ce face parte din comunitatea staroverilor ruşi din Republica Moldova. Bărbatul ne-a povestit despre tradiţiile de Paşti ale staroverilor, în mod special despre obiceiurile pe care le respectă staroverii din satul Cunicea. Primul lucru ce trebuie ştiut despre staroveri este că la ei tradiţiile sunt altele decât la ortodocşii ruşi.

Diferenţe faţă de ruşi

traditii de pasti la staroveri

„Tatăl meu, Vasili Pridorojnov, a trăit 103 ani şi el a stăruit să sublinieze că noi nu suntem ruşi, noi suntem staroveri. Ruşii sunt bolşevici, iar noi suntem staroveri, aşa zicea tatăl meu”, povesteşte Simion Pridorojnov. 

Deosebirea dintre ruşi şi staroveri este că primii coc de Paşti kulici, iar staroverii coc pască. În Săptămâna Patimilor slujbele bisericeşti au loc în fiecare zi şi au o durată lungă. La aceste slujbe participă toată comunitatea, chiar şi cei bolnavi.

Postul la staroveri este foarte sever, nimeni nu se atinge de carne şi produse lactate - nici copiii, nici bătrânii, nici cei bolnavi.

Cu câteva zile înainte de Paşti, satul Cunicea este învăluit de un miros plăcut de afumătură. Printre felurile principale, la masa de Paşti a staroverilor se găseşte carnea afumată. În fiecare gospodărie se află căte o sobă cu afumătoare unde staroverii prepară manual carnea de porc, pasăre, cârnaţi.

Fără Paştele Blajinilor

Staroverii nu sărbătoresc Paştele Blajinilor. Ei merg la cimitir pentru a-i pomeni pe cei morţi chiar în ziua de Paşti, după ce au fost sfinţite ouăle şi pasca. „Noi nu mergem la cimitir ca să bem, cum se obişnuieşte în lumea rusă, dar şi la moldoveni”, spune Simion Pridorojnov. La cimitir, staroverii cântă Canonul Sfintelor Paşti sau Canonul Învierii. 

traditii de pasti la staroveri

În satul Cunicea, întreaga familie merge la cimitir în ziua Paştelui

Paştele este ziua în care statoverii din toate colţurile lumii se întorc acasă, la familie pentru a sărbători împreună învierea lui Isus Hristos. „Fiul meu va veni acasă de la Moscova, iar fiică-mea va veni din regiunea transnistreană”, spune Pridorojnov.

biserica satul Cunicea

În satul Cunicea, biserica este făcută în stil rusesc, din lemn, fără cuie. Sătenii se adună cu pasca şi ouăele duminică dimineaţa înainte de răsăritul soarelui şi aşează bucatele pentru sfinţire în jurul bisericii. Preotul îmbracă hainele bisericeşti de sărbătoare şi sfinţeşte pomenele aranjate în jurul bisericii. 

Serviciul bisericesc de Paşti are trei slujbe: vecernia, utrenia şi liturghia. După ce are loc slujba de sfinţire, iar enoriaşii spun „Hristos voskresi” (trad. - Hristos a înviat), staroverii merg la cimitir. Ei se aşează la masă la ora 9 dimineaţa. Masa de Paşti este foarte copioasă şi abundă în afumături, ouă vopsite, pască, piftie. Copiii ciocnesc ouăle vopsite. Cel al cărui ou se sparge, îl oferă celui care a spart oul.

În trecut, pe vremea tatălui lui Simion Pridorojnov, în duminica Paştelui, tinerii mergeau la scrânciobe, unde băieţii curtau fetele. 

Staroverii sărbătoresc Paştele trei zile, timp în care nimeni nu face niciun fel de muncă, nu se găteşte mâncare şi nici nu se taie lemne. Toate trebuie pregătite din timp. În săpămâna Paştelui se duc slujbe în fiecare zi la care participă multă lume.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite