REPORTAJ Scumpirile de Paşti îi fac pe cumpărători să înjure

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paştele este cea mai veche şi importantă sărbătoare creştină. Acesta e momentul când trebuie să devenim mai buni, să iertăm, să nu criticăm şi să spunem doar cuvinte de laudă la adresa tuturor. Însă, în Piaţa Centrală această sărbătoare a adus cu ea preţuri mai scumpe, oameni mai mulţi, nemulţumiri mai mari şi înjurături la orice colţ. Iar în supermarket-uri preţurile sunt şi mai exagerate.

Tradiţional, de Paşte mergem la biserică să sfinţim pasca, care a devenit şi un simbol al acestei sărbători. În Piaţa Centrală o pască de 450g poate fi procurată cu 35 de lei. Însă cozonacul, adorat de copii pentru gustul său dulce, este de diferite mărimi şi la diferite preţuri: cel de 50g costă 3,50 lei, cozonacul de 100g valorează 7 lei, cele de 300g se găsesc la preţul de 17-19 lei, iar cu 30 de lei poate fi procurat un cozonac de 550g. Cel mai scump cozonac pe care l-am vazut în Piaţa Centrală costa 95 de lei, însă oamenii spun că nu-ţi pot permite să-l procure. Iar cozonacul în stil italian, căruia i se mai spune paneton, poate fi cumpărat cu 90 de lei sau 100 de lei.

Forfotă mare

Toată lumea se grăbeşte. Paştele se apropie, iar masa încă nu e pregătită. Ouăle roşii sunt un alt produs care nu trebuie să lipsească nicidecum de pe masa de sărbătoare. Chiar dacă preţul a zece ouă este în Piaţa Centrală de la 12 lei la 15 lei, lumea nu ezită să ia cât mai multe. Trebuie să prepare şi bucate cu ele, trebuie şi să le vopsească. Iar un pacheţel de vopsea de ouă costă doi lei, vopseaua românească - trei lei, iar ornamentele pentru şapte ouă costă doi lei. Vopseaua mai este vândută şi cu linguriţa, preţul uneia fiind de cinci lei. 

image

De Sfintele Paşti există obiceiul de sacrificare a mieilor, care în piaţă pot fi procuraţi cu 85 de lei pentru un kg. Alţii înlocuiesc mielul cu iepurele, care poate fi cumpărat cu 120 de lei pentru un kg.

Preţurile nu ne lasă să fim mai buni

Eşti călcat pe picioare, te ia valul de oameni în direcţia opusă, primeşti un cot în spate, iar hamalii îşi strigă la ureche să te fereşti din calea lor, chiar dacă îţi este imposibil să te mişti cu viteza dorită. Este situaţia din Piaţa Centrală, acum în preajma sărbătorilor. Preţurile la produse au crescut, iar oamenii îşi arată nemulţumirea la orice colţ. Se aude un glas de femeie - „Şi-au ieşit din minţi cu preţurile astea”. La câţiva metri un bărbat mai în vârstă mormăie indispus. De unde bunătate, dacă preţurile ridicate la produse şi salariile mizere nu le lasă loc de cumsecădenie.

image

O vânzătoare recunoaşte că preţul pentru un kilogram de gogoşari s-a scumpit cu cinci lei în această săptămână şi este de 60 de lei şi chiar 63 de lei. Ceapa se găseşte cu 3 şi cu 5 lei pentru un kilogram, ceapa verde -10 lei/400 g, sfecla dulce - 3 lei per kilogram, iar un kilogram de varză costă 8 lei. Femeile se îmbulzesc la roşii. Sunt scumpe, de la 35 la 45 de lei pentru un kilogram, dar mulţi spun ca nici măcar de Paşte nu-ţi pot permite să procure aceste produse în cantităţi mai mari. Un kilogram de castraveţi costă 40-42 de lei, iar ridichea-38-40 de lei.

Produse multe şi variate

În coşul de Paşte se găseşte şi făina, care costă de la 10,50 de lei la 13 lei/kg sau 20,50 de lei/2 kg; salamul „Doktorskaia” poate fi cumpărat cu 73 sau 103 lei pentru un kg, în funcţie de producător, salamul „Servilat” costă 83 de lei/kg, iar salamulul „Codru-74” ajunge la 110 lei pentru un kilogram.

Untul este, de asemenea, un ingredient principal, iar în Piaţa Centrală un pachet de unt costă 20 de lei, margarina - 25 de lei/kg, untul „Crestianscoe” - 90 de lei/kg, iar untul de casă costă între 45-70 de lei pentru un kilogram. 

Fructele exotice sunt şi ele la mare căutare. Preţul pentru un kilogram de banane este de 27 ?i 29,90 de lei, un kilogram de portocale costă 21 de lei, iar cu 32 de lei poate fi procurat un kilogram de kiwi. Toate aceste produse pot fi adunate într-un coş împletit, care, în funcţie de volum, poate costa între 70 de lei şi 150 de lei.

Mai ieftin, la Piaţa Centrală

Tineri, bătrâni - toţi au o listă în mână pe care se regăsesc produsele care trebuiesc cumpărate. Se aud şi înjurături la un moment dat, căci indignarea oamenilor este prea mare. Preţurile la produse îi nemulţumeşte. Alţii se ceartă chiar, căci banii sunt puţini, iar cheltuieli sunt multe. Părerile oamenilor referitor la preţurile produselor sunt aceleaşi. „Preţurile sunt puţin mai scumpe, dar aşa sunt de sărbători, ce să facem”; „Nu-mi permit să cumpăr un cozonac de 95 de lei, vedeţi că plec acasă cu ceva mai mic”, ne-a mărturisit Taisia, o doamnă care făcuse o parte din cumpărături. „Ce, nu le ştiţi cum sunt? Sunt foarte mari. Ne vom strădui să avem pe masă de toate”, a răspuns grăbit un domn mai în vârstă. Iar doamna Olga a precizat că „aici, la piaţă, văd că sunt mai normale preţurile, dar prin magazine sunt foarte scumpe şi la pieţele din raioane tot. Aici e mai convenabil. Nu ne permitem să avem de toate pe masă, deoarece carnea, mielul e foarte scump. În principal, căutăm ouă, pască, caş de oaie, ceapă verde”.

image

Roşiile, 65 de lei un kilogram

Oamenii au dreptate. În supermarketuri preţurile sunt „nebune”. Acolo, pasca poate fi cumpărată cu 23,50 de lei şi 34,50 de lei. Cozonacul poate fi procurat cu 24 de lei, checul dulce de 500g costă aproape 77 de lei. Iar panetonul italian poate fi cumpărat cu 81,30 de lei şi chiar 170 de lei. 

Ouăle sunt mult mai scumpe decât în Piaţa Centrală. Astfel, zece ouă pot fi cumpărate cu 14,30-33,20 de lei. şi vopseaua de ouă este pentru toate buzunarele: de la 1,20 lei la 41 de lei pentru un pachet.

image

Oamenii totuşi dau năvală şi prin supermarketuri, chiar dacă legumele sunt mult mai scumpe decât în Piaţa Centrală. Castraveţii pot ajunge la aproape 39 de lei/kg, un kilogram de varză costă aproape 9 lei, iar un kilogram de ceapă - aproape 5 lei. Pentru 100g de ceapă verde oamenii vor achita în supermarketuri 8,10 lei. Un pachet de unt „Crestianscoe” costă 17 lei, untul de vacă - 17,55 lei şi untul din smântână dulce - 30,60 de lei. 

Astfel, coşul de Paşte cu produse cumpărate din magazine va fi mai scump decât cel cu produse din Piaţa Centrală, pentru că şi salamul este mai scump. 87 de lei costă un kilogram de salam „Doktorskaia”, 95 de lei şi 102 lei un kilogram de salam „Codru” şi 175 de lei este preţul pentru un kilogram de salam „Servilat”. 

Dacă este să comparăm şi preţul fructelor exotice, atunci vedem că un kilogram de mandarine costă 25,60 de lei, iar portocalele aproape 18 lei. Gospodinele au nevoie şi de făină de grâu, care în supermarketuri costă 22,50 de lei, 25 de lei şi aproape 28 de lei pentru două kilograme.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite