Serghei Anastasov, primarul de Comrat: „Ca businessman, vă spun că e mult mai uşor să lucrezi cu România”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serghei Anastasov, primarul oraşului Comrat, a relatat în cadrul unui interviu pentru Adevărul Moldova că, deşi a fost ales pe listele Partidului Nostru, nu participă la acţiunile politice ale lui Renato Usatîi, a declarat că Usatîi se află la Moscova unde se tratează de diabet zaharat, şi ne-a  povestit despre afacerea sa în România şi problemele Găgăuziei.

Domnule Anastasov, dumneavoastră aţi devenit primar al Comratului, candidând pe listele Partidului Nostru. De ce aţi decis să veniţi din business în politică?

I-am spus lui Renato Usatîi că nu mă voi implica în acţiuni politice, dar mă voi ocupa strict de treburile oraşului. Unicul plus pe care pot să-l ofer partidului este să dezvolt oraşul. Comratul se află într-o stare deplorabilă. Usatîi a fost de acord cu propunerea mea. Noi nu avem drumuri, canalizare, în jurul oraşului se află 20 de gunoişti neautorizate. Apropo, cu ajutorul USAID, noi am primit 300 de containere şi două maşini pentru transportul gunoiului. Valoarea grantului este de 6.000.000 de lei.

Dar dacă nu participaţi la acţiuni politice, de ce aţi ales Partidul Nostru?

Renato Usatîi este unul dintre puţinii lideri reputaţia căruia nu a fost pătată de furturile din sistemul bancar, iar pentru mine el este cel mai mare mecenat. Apoi, Renato Usatîi poate să arate oamenilor că un om din partidul său lucrează.

Comunicaţi cu liderul partidului? Unde se alfă acesta?

Da, l-am chemat la Ziua Vinului (care a avut loc pe 8 noiembrie - n.r.). El este bolnav şi se află acum la Moscova. Renato Uatîi este bolnav de diabet zaharat, dar eu comunic cu oameni din partid. Am avut recent un training unde am fost instruiţi cum să administrăm oraşele şi satele în care am câştigat. Usatîi ne-a spus nouă să nu facem schimbări de personal, să nu concediem personalul vechi.

Chiar credeţi că Renato Usatîi va duce o luptă adevărată cu corupţia? Sunt foarte multe întrebări cu privire la trecutul acestuia privind sursa capitalului său.

În ţara noastră nu există nici un politician cu un trecut curat. Din acest punct de vedere, noi toţi fierbem în aceeaşi oală. Nu există nici un politician curat. După 25 de ani de stat pe loc, cu aceeaşi oameni la guvernare, a venit timpul să schimbăm ceva.

Ce aşteptări aveţi de la primul Forum Investiţional din Comrat. Aţi găsit investitori?

Cei mai mulţi bani îi investesc reprezentanţii Turciei. Este vorba despre o companie care se ocupă de afaceri hoteliere. Reprezentantul companiei a declarat că Găgăuzia nu este un loc benefic pentru business, însă ei vor construi un hotel din stimă pentru găgăuzi.

La forum, au fost şi reprezentanţi ai regiunii Moscova. Aceştia vor să construiască un depozit frigorific pe cinci hectare, care va servi drept un punct de acumulare pentru fructele şi legumele din Găgăuzia, dar şi din toată Moldova, care vor fi transportate apoi în Rusia.

Au fost şi companii din Târgu-Mureş şi Galaţi, producătoare de instalaţii pentru încălzire. Una dintre companii va investi în economia noastră.

Aveţi şi dumneavoastră afaceri în România. Puteţi să faceţi o comparaţie despre modalitatea de lucru în România şi în statele din fosta URSS - Rusia, de exemplu?

Compania mea exporta mobilă în România. Însă la Comrat acum s-au închis patru fabrici de mobilă din cinci şi ne-am reorientat numai pe piaţa internă. Acum achiziţionăm doar materia primă din România: lemn, smoală, toate cele necesare. Lucrăm cu românii de vreo opt ani.

Vă explic foarte simplu - e cu mult mai uşor să lucrezi cu România. Acolo funcţionează alte reguli de transportare, un sistem simplu, au drumuri bune, o contabilitate şi un sistem fiscal foarte simple. De aceea, PIB-ul României este de 14.000 de dolari pe cap de locuitor, iar noi avem doar 2000 şi ne aflăm alături de state ca Burkina-Faso.

Însă mulţi găgăuzi lucrează în Federaţia Rusă pentru că este o piaţă mare. Acolo oamenii lucreză în sectorul privat, deoarece chiar şi Federaţia Rusă a introdus un impozit unic - până la 3% pentru un venit de 15 milioane de ruble. Datorită acestui fapt, acolo s-a dezvoltat business-ul mic şi mediu. Este foarte trist faptul că acest lucru nu s-a întâmplat şi în Moldova. Ţara noastră are multe lucruri pozitive, însă nu avem o luptă împotriva birocraţiei şi funcţionarilor.

Avem două tipuri de judecătorii - civilă şi economică. O instanţă spune că documentele pentru terenul pe care se află fabrica mea de mobilă nu sunt valabile, iar altă instanţă zice că sunt valabile. Cea mai mare problemă a Republicii Moldova este lucrul departamentului vamal. Vă dau un exemplu: Când pierdem o cauză în instanţă, iar executorul judecătoresc trebuie să ia de la noi 30.000 de lei, acesta blochează întreaga sumă - de 200.000 de lei, iar oamenii de la fabrică pleacă acasă pentru câteva zile. Într-un final, statul primeşte acei 30.000 de lei, însă pierde 60.000 de lei, pentru că oamenii nu lucrează şi nu plătesc impozite.

Găgăuzii privesc cu aversiune spre România. Dumneavostră, ca un om care are business în România, încercaţi să schimbaţi opinia găgăuzilor?

Noi nu alegem naţionalitatea. Dacă suntem creştini, trebuie să ascultăm de ceea ce se spune în Sfânta Scriptură - toţi suntem fraţi şi surori. În calitatea mea de ales al poporului nu vorbesc deloc despre naţionalitate şi le spun tuturor să ia ceea ce este cel mai bun de la vecinii noştri. Găgăuzii mai în vârstă au o vorbă: «Nouă ne-a fost bine atunci când românii au plecat, iar ruşii nu s-au întors».

Oamenii din Găgăuzia fac bani în Rusia. Pentru a schimba situaţia trebuie în primul rând să dezvoltăm Republica Moldova. Dacă vorbim despre repartizarea fondului rutier, avem cifre foarte ineteresante. În 2014, a fost format bugetul pentru anul 2015. Unele raioane au primit câte 20.000.000 de lei, altele - câte 12.000.000 de lei, iar Găgăuzia a primit doar 3.000.000 de lei. Aceeaşi situaţie este şi cu fondul pentru mediu, iar din fondul dezvoltării regionale nu am primit nici un ban.

Poate acest fapt este o răzbunare pentru referendumul ilegal din februarie 2014, atunci când găgăuzii au votat pentru dreptul la autodeterminare în cazul în care Republica Moldova îşi va pierde suveranitatea?

Referendumurile şi lupta pentru limbă şi lupta pentru autonomii nu aduc roade bune pentru Republica Moldova. Astăzi, noi trebuie să ducem o luptă pentru un bun sistem fiscal, împotriva corupţiei, împotriva unui sistem judecătoresc arbitrar. Noi acordăm o prea mare atenţie problemelor de identitate şi limbă, inclusiv în Găgăuzia. Este o greşeală de neiertat. Trăim în mizerie, dar chibzuim atât de mult asupra acestei probleme.

Cu toate acestea, eu am învăţat limba română şi le spun găgăuzilor că toată lumea trebuie să vorbească limba de stat.

Serghei Anastasov a câştigat alegerile din iunie 2015 pentru funcţia de primar al municipiului Comrat din al doilea tur de scrutin, acumulând 55,39% din voturi, depăşindu-l pe contracandidatul său, Nikolai Dudoglo.
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite