Social

articolul anterior articolul urmator

SPQR

3
13 Dec 2015 14:07:42
Răzvan Voncu

Adică Senatus Populusque Romanus: „Senatul şi poporul roman“. Asta scrie pe soclul Lupei Capitoline, al miticei lupoaice care i-a hrănit pe Romulus şi Remus, întemeietorii Romei.

Dăruită pentru prima dată, din Antichitate încoace, de către primăria Romei, o copie a celebrei statui se află din 1906 la Bucureşti, spre a marca o legătură de sânge şi de moştenire culturală. După 1989, câteva copii ale statuii împodobesc, ca simboluri ale latinităţii, şi alte oraşe româneşti.

La Chişinău, statuia stă, ca mai tot ce ţine de latinitate, bine dosită, în curtea Muzeului Naţional de Istorie, pe strada 31 August 1989. Clădirea muzeului e istorică (în ea şi-a ţinut şedinţele Sfatul Ţării), dar strada e slab circulată, mai ales de oficialităţile care-şi au sediul aici.

Masele sunt lăsate să îşi facă educaţia istorică privind monumentele panslavismului glorios sau ale comunismului. Pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt tronează, chiar în faţa guvernului Republicii Moldova, silueta bizară, inestetică, a "Arcului de Triumf" rusesc din 1841: triumf al ocupaţiei şi al deznaţionalizătii, desigur... Mai jos, pe o arteră perpendiculară, se lăfăie şi azi aşa-zisul monument al aşa-zisului "erou comsomolist", marcând o altă etapă de glorie a mancurtizării bietei Basarabii...

Ambele trebuiau demontate demult, potrivit unei legi emise chiar în 1991, după declararea independenţei, lege încă în vigoare. Ambele sunt în picioare şi azi, deşi demontarea lor nu ar fi costat mai nimic şi (în condiţiile în care, din 2009 încoace, la putere sunt partidele pro-europene) nici nu ar fi pus probleme politice.

Gestiunea memoriei nu este o chestiune politică, însă. Ci una de demnitate naţională şi de identitate culturală. Perpetuarea acestor simboluri în spaţiul public otrăveşte tânăra generaţie şi insultă eforturile atâtor şi atâtor martiri basarabeni, care au suferit şi au luptat pentru dreptul de fi ceea ce sunt: Senatus Populusque Romanus.

Tocmai acum, în plină criză politică şi în pragul falimentului economic, e momentul ca forţele pro-europene să dea dovadă de clarviziune şi de demnitate. E timpul ca statuia Lupei Capitolina, pe care scrie limpede de unde venim şi încotro mergem pe lumea asta, să ia locul simbolurilor unui trecut troglodit, numai bun de expus la Tiraspol.

Ar fi un mic gest simbolic, prin care sărmana Basarabie ar arăta că, din postura de stat independent, doreşte să participe şi ea la jubileul românităţii, pe care-l vom aniversa la 1 Decembrie 2018.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Mandrean Paul
13.12.2015, 15:13:41

In toate marile orase ale Romaniei exista cate o replica a Lupei Capitoline.Asta si pentru a le reaminti "musafirilor" ca noi,romanii,suntem D'acia !!!

+2 (4 voturi)
koko mirla
13.12.2015, 23:36:09

Da, și rezultatul este că miticul cu origini oltenești Decât Pricopie ajuns RECTor la SNSPA și MINISTRU AL EDUCAȚIEI știe că "lupa" e VULPE... Cam asta-i cu prietenii tăi mitici "d'aci"... Care te-au colonizat cultural și fizic, de 95 de ani, și te jumulesc fin. Nu vreau să spun că ești culturalizat (Doamne ferește !), dar în bruma de cultură ce transpiră din tine aici pe forum marcajul miiticesc e remarcabil ! Ca crotalu' UE la boi ! FELICITĂRI ! Vadim e mândru, acolo jos la Skaraoțky, că are un așa urmaș vajnik, ca tine...

-2 (2 voturi)
koko mirla
13.12.2015, 23:26:31

"Clădirea muzeului e istorică (în ea şi-a ţinut şedinţele Sfatul Ţării)" ? Atunci, când kaiserul german, în urma ocupării Ucrainei, i-a dat permisiunea vărului său Hohenzollern-Siegmaringen refugiat la Ieși permisiunea să trimită în Basarabia două divizii de cavalerie, una condusă de francezul Berthelot, ca consolare pentru capitularea armatei vărului în martie 1918 ? Atunci când trupele Regatului devenit inexistent al Rromînicăi făceau regula la Chișinău, în fața Sovietelor de muncitori și țărani moldoveni ? Atunci când dorobanții trimiși de Brătianu stăteau cu puștile în fața porții, ca să știe "Sfatul Țării" cum trebuie să voteze ordinele verbale ale lui Brătianu, transmise prin olăcari personali "liberali patriotici" ?

-2 (2 voturi)
Modifică Setările