Social

articolul anterior articolul urmator

Studiu: 41% dintre moldovenii care se vor vaccinaţi ar accepta orice ser anti-COVID-19

1
22 Apr 2021 18:46:49
Autor: Iurii Botnarenco

41% dintre respondenţi ar accepta să se vaccineze împotriva noului coronavirus, arată rezultatele Studiului 4 despre viziunile comportamentale privind COVID-19 în Republica Moldova. Numărul persoanelor care sunt de acord să fie imunizaţi a crescut comparativ cu studiile anterioare, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

În acelaşi timp, a scăzut (de la 46% la 37%) numărul persoanelor care afirmă că nu se vor vaccina cu siguranţă. Per general, serul este acceptat mai mult de către persoane în vârstă şi bărbaţi, cei cu încredere mai mare în autorităţi şi cei care percep virusul ca fiind aproape şi că se răspândeşte rapid. Nivelul încă redus de acceptabilitate a vaccinului este condiţionat de îngrijorarea că serul ar putea avea efecte secundare grave asupra sănătăţii (83% din respondenţi).

Neîncrederea în procesul de vaccinare este alimentată de zvonurile negative din spaţiul public. Astfel, 82% din respondenţi au auzit lucruri rele despre vaccinuri, în special că acestea au efecte secundare grave şi că au eficacitate redusă. Totodată, fiecare al zecelea respondent a fost expus faptului că prin vaccinare se urmăreşte implantarea de cipuri în corpul uman.

Dintre respondenţii care acceptă să fie vaccinaţi, 41% sunt de acord cu orice ser anti-COVID-19 oferit de Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică. Totodată, fiecare a patra persoană adultă (25%) continuă să nu creadă că noul coronavirus este real sau nu este sigură că acesta există.

86% din respondenţi (cu 9% mai mult faţă de luna noiembrie 2020) sunt îngrijoraţi de faptul că pandemia va avea consecinţe economice pentru ei în viitor, 46% dintre cei chestionaţi susţin că situaţia lor financiară personală s-a înrăutăţit (36% în noiembrie 2020) în ultimele 3 luni, iar pentru 49% a rămas neschimbată (58% în noiembrie 2020). Procentul respondenţilor care au evitat să meargă la medic pentru probleme ce pot fi amânate a scăzut cu 6 puncte procentuale faţă de studiile precedente (de la 29% la 23%).

Al patrulea val de sondaj a fost efectuat în perioada 10-21 martie 2021, pe un eşantion de 1009 persoane, din 423 localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova (cu excepţia regiunii transnistrene), eroarea maximă de eşantionare fiind de ± 3%. Chestionarul studiului a fost elaborat de Biroul Regional OMS pentru Europa pentru toate ţările din regiune, acesta fiind ajustat la contextul naţional şi situaţia epidemiologică din Republica Moldova.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

leuldinpanjshir99
22.04.2021, 18:51:05

Sa le dam noi ce AstraZeneca mai avem prin Romania. Ca la noi a prins propaganda. Toti vor doar Pfizer si Moderna ...

Modifică Setările