Tinerii din Republica Moldova sunt condamnaţi la şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Azi, o diplomă de studii superioare nu îţi poate asigura un loc de muncă. Potrivit ultimelor statistici, jumătate din şomerii înregistraţi oficial au vârsta de până în 29 de ani.

Miercuri, ora 10.30. Atmosfera la Forul Meseriilor şi Profesiilor pentru tineri, organizat la Opera Naţională, era ca la şcoală. Grupuri de adolescenţi adunaţi îşi împărtăşesc unul altuia prima lor experienţă de adult: găsirea unui job.

Agenţia Naţională a Forţei de Muncă pune la bătaie anul acesta peste 7.000 de locuri vacante pentru tineri. Cu toate acestea, cei mai mulţi dintre ei a ies pe uşă dezamăgiţi, dar cu genţile pline de fluturaşi şi pliante.

Vezi ce ţeapă de mii de euro şi-au luat moldovenii care au vrut să ajungă în SUA sau Canada

„Am lucrat până acum în calitate de jurist la o companie de stat, cu un salariu mizer de 1.500 de lei. Nu-mi ajungea să supravieţuiesc şi mi-am dat demisia. De jumătate de an stau fără nicio ocupaţie, iar ofertele de la târg nu mi se potrivesc. N-aş vrea să lucrez chelner sau şofer", spune Alexandru, un bărbat de 28 de ani din Chişinău.

La câţiva metri, o tânără poartă un dialog cu un angajator în sectorul vânzărilor. Fără folos, însă. „Absolvesc în câteva săptămâni Psihologia şi am sperat să-mi găsesc ceva de lucru azi. Ţara asta însă nu mai are nevoie de psihologi. Aş fi mulţumită să profesez măcar într-o şcoală", mărturiseşte Mariana Chintea (21 de ani).

MINORII, CU CELE MAI MICI ŞANSE

Pentru că vine vacanţa, mulţi tineri îşi caută o ocupaţie part-time pe vară. Dar cum nu au atins încă majoratul, cei mai mulţi sunt respinşi de patronii de firme. „Aş vrea să lucrez ca să-mi fac bani de buzunar. Când le spun însă că am 17 ani, îmi zic să mai cresc un an", se plânge Cristina Pascari, studentă la Colegiul de Comerţ. Fata recunoaşte că, în situaţia ei, ar accepta un job şi pentru un salariu de 1.500 de lei.

De cealaltă parte, angajatorii ne asigură că au destule oferte de lucru şi pentru proaspeţii posesori de diplome de licenţă. De exemplu, compania care gestionează reţeaua de pizzerii şi cafenele „Andy's Pizza" şi „La Plăcinte" propune în această perioadă până la o sută de posturi de muncă.

Înveți și faci un ban la Paris sau pe Creta

„Avem nevoie de bucătari, chelneri, spălători de vase, vânzători sau muncitori auxiliari. Oferim salarii decente şi posibilităţi de creştere profesională. Exemplu sunt administratorii restaurantelor noastre, majoritatea foşti chelneri", îşi laudă compania Diana Oncea, manager în resurse umane. Un salariu de chelner începe de la 2.000 de lei, plus bacşişurile zilnice.

Solicitate par să fie şi meseriile pentru cei cu mâinile dibace - croitoresele şi cusătoresele. Ludmila Gobjila, de la fabrica de textile „Steaua Roşie", atenţionează însă doritorii că e nevoie de extrem de multă îndemânare. „Nu recrutăm neapărat tineri care pot coase. Îi învăţăm noi, în câteva săptămâni. Ulterior, aceştia ridică de la 20 de lei pe oră. Mulţi angajaţi însă pleacă repede, pentru că nu au răbdare cu acest lucru migălos", povesteşte reprezentanta companiei.

36.000 DE ŞOMERI, ÎN 2012

Instruirea angajaţilor se practică tot mai des în ultima vreme, în special în sectoarele economice. La ProCredit Bank, de exemplu, primul test pe care trebuie să-l treacă tinerii care vor să lucreze în domeniul deservirii clienţilor este un training de şase luni.

„Seminarele sunt gratuite, iar în tot acest timp începătorii sunt remuneraţi cu o bursă lunară de 2.000 de lei. E o metodă care a dat roade până acum. Ulterior, dacă trec cu brio acest program, sunt angajaţi", a explicat Olesea Domentean, specialist în resurse umane.

Visul american în loc de studenţie

Potrivit Svetlanei Şarban, vicedirector ANOFM, şi în acest an specialităţile solicitate sunt diverse. „Cei peste 1.000 de angajatori recrutează atât bucătari sau taxatori, cât şi economişti sau designeri. Toţi cei veniţi au posibilitatea să cunoască ofertele patronilor, să discute cu reprezentanţii acestora şi, ulterior, să depună CV-uri", explică reprezentanta agenţiei.

Potrivit statisticilor, de la începutul anului, aproximativ 36.000 de şomeri au solicitat un serviciu, în timp ce ANOFM a oferit doar în jur de 7.000 de locuri de muncă, adică de cinci ori mai puţine. Dintre acestea, doar 20% au fost pentru persoanele fără experienţă, care au studii superioare.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite