Topul liceelor cu cele mai bune şi cele mai proaste rezultate de la Bac 2013 în Republica Moldova. Vezi care sunt fruntaşii şi ghinioniştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La câteva luni după anunţarea rezultatelor de la Bac, şefii de la Ministerul Educaţiei au prezentat reuşitele şi eşecurile şcolilor din ţară. În timp ce 16 licee au înregistrat o rată de promovare de 100%, la polul opus, cu rezultate ruşinoase, sunt câteva instituţii din raioanele de nord.

Agenţia de Asigurare a Calităţii a prezentat raportul pe Bacalaureat din acest an. Astfel, din cele 480 de licee din ţară, doar 16 au promovat Bac-ul sută la sută. În top se află Liceul „Mircea Eliade“ din Chişinău, unde toţi 38 de absolvenţi au susţinut cele patru probe, având o medie de 8,58.

Secretul succesului

Directorul instituţiei, Grigore Vasilache, spune că secretul succesului sunt profesorii buni şi elevii responsabili. „Examenele sunt făcute pentru elevul mediu, dar la «Mircea Eliade» elevii înţeleg că vin la liceu să studieze, nu să piardă timpul. În septembrie, am rugat copii să nu coboare nivelul pe care l-au setat cei de anul trecut“, spune cu mândrie Grigore Vasilache.

Cele 16 licee fruntaşe se deosebesc prin numărul de candidaţi care au intrat în examen şi media lor. Bunăoară, niciun elev n-a picat la Liceul Teoretic Hârjauca din Călăraşi, dar aici doar şase absolvenţi au dat Bac-ul, înregistrând nota medie de 6,60. O sutime îi desparte pe cei de la Liceul de Limbi Moderne şi Management din Chişinău (cu nota 7,52) şi pe cei de la Liceul Teoretic „Alecu Russo“ (7,53), din Capitală. La prima instituţie doar de nouă elevi au susţinut examenele, faţă de cei 49 la Liceul „Alecu Russo“.

„Secretul succesului constă în cadrele didactice remarcabile. Chiar dacă cei care scriu Bac-ul sunt elevii, anume profesorii îi ghidează şi le spun cum să-şi expună gândurile. De aceea, copiii plecau la examen siguri pe sine, liniştiţi şi cu ciocolată în buzunare, nu cu telefoane mobile“, povesteşte Irina Muntean, directoarea Liceului „Alecu Russo“.

Explicaţiile luzărilor

Nu toate liceele însă au motive de mândrie. Primii de la coadă, la capitolul promovare, s-au dovedit a fi cei de la Liceul Teoretic Teţcani, din satul cu acelaşi nume, din raionul Briceni. Din 31 de candidaţi, aici doar şase persoane au dat testul maturităţii, asigurând instituţiei o rată de promovare de 19,35%. „Lucrările la matematică au fost verificate şi notate pozitiv, dar la trei zile au fost reverificate şi notate cu 4, 3 şi 2. Autorităţile au spus că în adresa centrului au venit multe acuzaţii de fraudă. Pe unele lucrări care le-au părut suspecte evaluatorilor au însemnat că elevul cutare a copiat de la colegul său“, povesteşte Svetlana Bureico, directoarea liceului din Teţcani. Dascălul spune că rezultatele au fost o mare ruşine pentru toată şcoala. „A fost un şoc nu numai pentru mine, ci şi pentru toţi elevii şi părinţii lor. Pentru ca situaţia să nu se mai repete, chiar din prima săptămână a anului şcolar, am făcut adunări cu elevii şi părinţii lor, facem ore adăugătoare. Totuşi, cred că testele sunt prea complicate“, afirmă directoarea liceului ghinionist.

Cel mai slab liceul după media pe sesiune (5,60) este Liceul „Emil Loteanu“ din satul Clocuşna, raionul Ocniţa, care între timp a devenit gimnaziu. „Nu s-au înscris destui elevi pentru a forma o clasă de a XII-a. Rezultatele din acest an se datorează faptului că suntem un simplu liceu sătesc şi-i luăm pe toţi, indiferent că au nota 5 sau 10. Din fericire, nu vom mai avea de a face cu Bac-ul“, recunoaşte directorul-adjunct al instituţiei, Lidia Mândru.

topuri bacalaureat republica moldova 2013
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite