Tot mai mulţi străini obţin permis de muncă în Republica Moldova. Creşte şi numărul amenzilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olga Poalelungi, directorul Biroului de Migraţie şi Azil, vorbeşte despre angajarea străinilor în câmpul muncii. FOTO Arhivă Adevărul
Olga Poalelungi, directorul Biroului de Migraţie şi Azil, vorbeşte despre angajarea străinilor în câmpul muncii. FOTO Arhivă Adevărul

Numărul persoanelor care imigrează în Republica Moldova pentru a obţine un loc de muncă este în creştere. În anul 2014, numărul străinilor angajaţi în Republica Moldova constituia 1.360 de persoane, cu 583 mai mulţi decât în anul 2010, a declarat Olga Poalelungi, directorul Biroului de Migraţie şi Azil, în cadrul unui interviu pentru IPN.

Majoritatea angajaţilor străini din Republica Moldova provin din România, Ucraina, Israel, Federaţia Rusă şi Turcia. De multe ori, aceştia nu respectă condiţiile de şedere pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, de la începutul acestui an au fost aplicate 2.297 de amenzi, inclusiv 300 pentru încălcarea regulilor de plasare în câmpul muncii, a precizat Olga Poalelungi. În total, la 302 persoane le-a fost revocat dreptul la muncă pe teritoriul ţării.

Cei mai mulţi străini deţin funcţii calificate în Republica Moldova, cum ar fi betonişti, maiştri, pavatori de drumuri, sudori de calificare înaltă.

Unde se pot angaja străinii

Pentru a nu admite încălcări, străinii, dar şi angajatorii moldoveni sunt îndemnaţi să se adreseze Biroului de informare a Ghişeului unic de documentare a străinilor din Chişinău, la oficiile teritoriale din Bălţi şi Comrat. „În luna curentă, va fi lansat un loc de lucru nou pentru primirea actelor şi în proximitatea portului Giurgiuleşti, altor zone economice libere - în Cahul”, spune Olga Poalelungi.

Străinii trebuie să se adreseze la Birou pentru documentare cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea termenului de aflare în Republica Moldova. În caz contrar, vor fi sancţionaţi.

Birocraţia din timpul documentării străinilor

„În linii majore, cadrul legal ce ţine de documentarea străinilor în Republica Moldova se cere a fi debirocratizat. Este necesară modernizarea şi aplicarea tehnologiilor informaţionale pentru documentarea şi evidenţa străinilor”, afirmă directorul Biroului. Tot ea a menţionat că este necesară revizuirea mecanismelor de documentare ale investitorilor străini. „În prezent, documentarea lor se efectuează identic ca şi documentarea străinilor sosiţi în scop de muncă. Considerăm o asemenea practică greşită. În majoritatea statelor europene acordarea dreptului de şedere investitorilor străini, stabilirea perioadei pentru care se eliberează permisul se efectuează în funcţie de numărul locurilor de lucru noi create de investitor sau costul acestor locuri. Proiectul de modificare a legislaţiei a fost expediat spre examinare Guvernului în luna trecută”, informează Olga Poalelungi.

Angajatorii, responsabili de primirea străinilor

Majoritatea cetăţenilor străini care deţin permise de şedere în Republica Moldova provin din state vecine sau din cele cu care Republica Moldova are relaţii mai îndelungate. Astfel, angajatorii pot să asigure mai uşor comunicarea şi iniţierea în domeniile de activitate. „Important este de a evita angajarea persoanelor care nu vor respecta scopul declarat al şederii în Republica Moldova, deoarece în asemenea cazuri responsabilitatea o poartă persoana care a angajat străinul”, a precizat Olga Poalelungi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite