Transnistria reprezintă un vacuum juridic şi procedural

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii regiunii transnistrene, indiferent de cetăţenia pe care o deţin, sunt practic într-un vacuum juridic şi procedural. De jure ei se află pe teritoriul Republicii Moldova, legislaţia căreia prevede aceleaşi garanţii pentru toţi, de facto însă autorităţile centrale constituţionale nu au creat instituţii teritoriale pentru această zonă sau cele existente nu sunt eficiente.

Opinia aparţine directorului asociaţiei Promo-LEX, Ion Manole, şi a fost exprimată în cadrul audierilor Adunării Parlamentare EURONEST a Parlamentului European la Bruxelles, transmite IPN.

Ion Manole a menţionat că de multe ori, reprezentanţii autorităţilor constituţionale refuză examinarea problemelor sesizate, îşi declină orice responsabilitate şi redirecţionează persoana către structurile locale separatiste. La rândul lor, aceste structuri, fiind nerecunoscute, de regulă, nu poartă nicio responsabilitate pentru acţiunile şi faptele lor. Administraţia regiunii nu acceptă critica, nu recunoaşte problemele de sistem şi le consideră din start drept atentat la presupusa statalitate. În astfel de condiţii, cu riscuri suplimentare, victimelor abuzurilor din acest teritoriu nu le rămâne decât un singur remediu – plângerile la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care rămâne deocamdată unica lor speranţă pe termen lung.

„Lipsa atitudinii şi a eforturilor, dar mai ales a rezultatelor vizibile a avut un impact negativ dublu. Pe de o parte, a încurajat pe cei ce încalcă anumite norme şi drepturi şi a descurajat pe cei care au dorit să caute dreptate. Astfel cu siguranţă putem afirma ca impunitatea este la ea acasă în aceste teritorii”, a notat directorul asociaţiei.

Ion Manole a menţionat că despre zonele de conflict îngheţat s-a scris şi s-a vorbit foarte mult, fiind cheltuite sume enorme de bani în ultimii 20 ani, în final toată lumea fiind mulţumită şi satisfăcută de faptul că e pace. În mod cert, pacea este foarte importantă şi este salutabil faptul ca au fost oprite violentele militare, apar însă o serie de probleme, care sunt lăsate fără atenţie. „Cum această pace garantează un minim necesar pentru promovarea şi apărarea drepturilor omului în aceste teritorii şi care sunt acţiunile planificate şi care sunt termenii pentru acţiuni concrete de stopare a abuzurilor şi de corectare a situaţiei? Mă tem că prea puţină lume şi-a pus aceste întrebări şi cu atât mai puţini au căutat răspuns la ele”, a declarat Ion Manole.

Directorul asociaţiei a mai spus că lipsa de voinţă şi de eforturi consistente nu a făcut nimic altceva decât să adâncească problemele oamenilor din aceste teritorii, încurajând totodată unii actori internaţionali să extindă harta conflictelor şi să îşi perfecţioneze metodele.

Asociaţia Pormo-LEX a participat la audieri în cadrul Adunării Parlamentare EURONEST în calitate de membră a Federaţiei Internaţionale pentru Drepturile Omului (FIDH).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite