Social

articolul anterior articolul urmator

Un copil de 11 ani din Chişinău, diagnosticat cu rabie. Este în stare extrem de gravă

0
17 Jul 2019 12:01:59
Autor: Iurii Botnarenco

Un copil de 11 ani din Chişinău a fost internat în stare extrem de gravă la Spitalul clinic municipal de boli contagioase de copii, fiind diagnosticat cu rabie.

Solicitată de IPN, vicedirectorul Spitalului, Stela Cornilova, a declarat că băiatul a fost internat în Secţia de reanimare, pe 12 iulie. Se cunoaşte că a fost în contact cu câinii. Urmă de muşcătură nu are, dar putea contracta virusul printr-o zgârietură, contactând cu saliva animalului bolnav.

Agenţia Naţională de Sănătate Publică este atenţionată, în cazul unor muşcături de animale, imediat să prelucreze rana, să o spele cu săpun sub apă curgătoare, să o dea cu tinctură de iod – acţiuni ce asigură înlăturarea a 50-70% din cantitatea de virus din rană. La fel, se cere adresarea operativă la medic, care va decide necesitatea şi volumul vaccinării curativ-profilactice antirabice.

Rabia poate fi prevenită, nu şi tratată. Imunizarea contra rabiei este gratuită, iar vaccinul, fiind administrat la timp, este un preparat eficient în prevenirea cazurilor de boală.

Conform datelor Centrului republican de diagnostic veterinar, în primele şase luni ale anului curent, rabia a fost depistată la 23 de animale în 13 teritorii administrative. Cele mai multe cazuri de rabie au fost diagnosticate la animalele domestice. Deţinătorii de animale de companie trebuie să asigure vaccinarea anuală contra rabiei a câinilor şi pisicilor, iar în caz de îmbolnăvire a acestora să le consulte la medicul veterinar

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii