Social

articolul anterior articolul urmator

Un eşec cultural

5
31 Jan 2016 13:53:22
Răzvan Voncu
Podul de flori pe malul drept al Prutului
Podul de flori pe malul drept al Prutului

Mă înscriu în fals împotriva celor care susţin că asaltul la care sunt supuse democraţia şi orientarea pro-europeană la Chişinău ar reprezenta un eşec politic al României.

Actuala Republică Moldova este un stat suveran şi independent şi nici cel mai înfocat anti-român n-ar putea aduce măcar o singură dovadă că România nu a respectat scrupulos această realitate politică. Neintervenind în opţiunile interne ale Basarabiei, România nu are nici o răspundere politică pentru actuala situaţie halucinantă, în care cei care pretind că luptă pentru destinul european al ţării luptă umăr la umăr cu pro-ruşii, pentru a crea la Chişinău o "revoluţie portocalie"  inversă, care să instaureze aici o republică de tip Doneţk - Lugansk.

Actuala criză este, însă, categoric, un eşec cultural dureros al ţării noastre.

Pentru că haosul de idei şi valori care a ieşit acum la iveală demonstrează, mai limpede decât orice analiză, eşecul total al României de a reprezenta un model cultural, din care Basarabia să poată învăţa ceva.

De la ridicolele "poduri de flori" la sinistrele "congrese ale spiritualităţii româneşti", de la "sfeştaniile naţionale" ale statuilor lui Ştefan cel Mare la "congresul mondial al eminescologilor", totul a fost o operetă de prost gust, care nu a făcut nimic pentru cauza regăsirii de sine a Basarabiei.

Comparaţi actuala nenorocire cu instinctul politic formidabil pe care l-a avut Basarabia în 1917-1918, şi veţi afla şi cauzele. Atunci, de regăsirea Basarabiei s-au ocupat, pe ambele maluri ale Prutului, personalităţi ca Stere, Buzdugan, Mateevici, Regele Ferdinand, Iorga, Ion I.  C.  Brătianu, toată partida filo-germană şi mulţi alţii, de acest nivel. Din 1989 încoace, se ocupă... pigmeii pe care îi cunoaştem.

Şi e păcat, pentru că s-au cheltuit resurse însemnate pentru ca Basarabia să îşi regăsească valorile şi identitatea. Cetăţeanul Republicii Moldova, intoxicat decenii întregi cu propagandă anti-românească, ar trebui, totuşi, să ştie că românii din dreapta Prutului nu au stat indiferenţi la zbaterile celor din stânga. Chiar dacă susţinerea Basarabiei a costat România resurse însemnate, ea se bucură în opinia publică de aici de mult mai multă susţinere decât se bucură parcursul pro-european în Republica Moldova.

E momentul să tragem linie şi, recunoscând acest eşec cultural, să schimbăm cursul periculos pe care ne-am angajat. E nevoie de strategii realiste şi coerente şi, mai ales, de oameni credibili. E nevoie ca românii din dreapta Prutului (barem cei reorezentativi...) să încerce să devină modele pentru cei din stânga. Să le poată transmite nu propagandă, ci un exemplu concret de reuşită a democraţiei şi parcursului european.

Mai ales că România nu e chiar atât de departe de o atare reuşită.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Mandrean Paul
31.01.2016, 14:23:52

Propaganda rusa este pretutindeni in Republica Moldova. In politica, in scoli, în spatiul public, in economie. Federatia ivaneasca utilizează inclusiv Biserica ortodoxa rusa. Insa cea mai eficienta metoda ramane promovarea agresiva a intereselor Moscovei prin intermediul canalelor de informare rusesti ori de limba rusa. Ce le mai ramane insa moldovenilor pana ca lucrurile sa inceapa sa se miste? Sa combata aceasta propaganda prin umor, cum face Oazu Nantoi: "Păi da...eu i-am spus soţiei mele, care e rusoaică, că de azi o să mă comport mai frumos cu tine, că altfel îl chemi pe Putin. Asta pentru că la Odessa a apărut o anecdotă cu doi evrei şi unul îi spune altuia: "Ştii ceva? Eu de-o bucată de timp mă tem să vorbesc în stradă în limba rusă". "De ce? Te temi că vei fi bătut de banderovişti?". "Nu, eu mă tem că va veni Putin să mă apere".

+1 (1 vot)
Tomescu Tom
31.01.2016, 18:25:23

Pana la urma acest esec este inca unul din foarte multele. Din pacate. Daca maine nu ar mai exista Rusia ai nostri politicieni habar nu ar sti ce sa faca in privinta Moldovei. Asa cum nu stiu nici ce sa faca in privinta propriei tari. Pur si simplu. Impotenta lor nu poate fi scuzata mereu pe seama altora. Problema mare este ca noi ii alegem , ei sunt cei care ne reprezinta ....ne traseaza destinele. Naspa .. nu prea avem de ce ne plange.

+1 (1 vot)
ion sbucium
3.02.2016, 10:52:44

In afara de Romania in UE mai exista 27 dealtestate, semnatare ale Acordului de Asociere a RM la UE - gata sa acorde in mod DEZINTERESAT tot sprijinulposibil in implementarea standardelor europene, a reformelor in diverse sectoare,inclusiv sa finanteze aceste reforme. Suedia, Polonia si Franta deja au promis fiecare cate 100 milioane de euro in aceste scopuri. R.Moldova oricand se poate lipsi de orice ajutor din partea Romaniei, daca ea INCALCA FLAGRANT principiile UE si cere in schimb "favorul" de a se amesteca in afacerile interne ale Statului si Natiunii RM si de a cere "MOARTEA", LICHIDAREA, NIMICIREA, disparitia R.Moldova pe motiv ca Romania vrea sa-i "inghita" teritoriul si averea nationala si sa o transforme in fosta sa colonie interbelica - Basarabia, s-o lipseasca de drepturile ce le are acum de stat INDEPEWNDENT. Statele UE ar trebui sa fie puse la curent cu "proiectele de tara' SUBVERSIVE, REVANSARDE, ANEXIONISTE, pe care Romania le unelteste prin asa-zisa "unire" CONTRA Statului R.Moldova. Romania inca din 2004-2007 se cerea pusa la stalpul infamiei si neadmisa in UE si NATO pentru politica sa NEDEMOCRATICA, anti-europeana, COTROPITOARE fata de R.Moldova, pentru sfidarea hotarelor instaurate in urma infrangerii fascismului in cel de-al doilea razboi mondial, pentru VIOLAREA principiilor dreptului international. Locul statelor NEO-imperialiste si NEO-coloniale - nu poate fi in componenta UE.

ion sbucium
3.02.2016, 10:41:31

Romania si R.Moldova sunt doua state INDEPENDENTE unul de altul, EGALE in fata lui Dumnezeu, al dreptului de existenta sub soare, in fata dreptului international si niciunul din state nu poarta raspundere pentru starea economiei, culturii si altor domenii dinstatul vecin. Unica DATORIE ce o are Romania este cea care rezulta din statutul ei de stat membru al UE, responsabil fata de politicile externe ale UE, inclusiv fata de Politica Europeana de Vecinatate, Parteneriatul Estic si ASOCIEREA la UE a statelor Parteneriatului Estic, inclusiv a R.Moldova. Romania a semnat si a ratificat la fel ca toate cele 28 de state UE - ACORDUL de ASOCIERE a RM la UE si s-a angajat in masura posibilitatilor sa acorde DEZINTERESAT ajutor, sprijin in implementarea standardelor europene in diverse domenii, sectoare din RM, in reformarea institutiilor de stat, a Justitiei, sectorului bancar etc.

+1 (1 vot)
Amicus Plato
4.02.2016, 15:51:28

Răjvane, faptul că vorbești de Basarabia, spune totul despre competența ta în acest domeniu.

Modifică Setările