Un grup de iniţiativă civică cere interzicerea slujbelor religioase la careurile şcolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Un grup de iniţiativă civică a înaintat Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării o petiţie prin care solicită respectarea legislaţiei în vigoare privind laicitatea învăţământului de stat şi interzicerea oficierii slujbelor religioase la careurile şcolare, în şcolile publice.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Polina Ceastuhina, expert gender şi activistă pentru drepturile omului, a menţionat că Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării ar trebui să emită un ordin ministerial prin care să fie reconfirmată laicitatea şi imparţialitatea instituţiilor de învăţământ de stat, iar aceasta să fie direcţionată către toate instituţiile.

„În anii precedenţi, contrar prevederilor Constituţiei, în multe instituţii de învăţământ de stat, la manifestarea de pe 1 septembrie s-au oficiat slujbe religioase, adică sfinţirea copiilor, deşi aceştia nu sunt neapărat de convingere ortodoxă. Sunt persoane prezente la careu care nu au convingere religioasă sau au convingeri religioase care nu sunt majoritare”, a spus Polina Ceastuhina. Activista spune că prin acest fapt s-a încălcat nu doar principiul laicităţii în educaţie, dar şi principiul educaţiei incluzive prevăzute în Programul de Dezvoltare al Educaţiei în Republica Moldova pentru anii 2011-2020.

Sociologul Vitalie Sprânceană consideră că locul cel mai bun pentru desfăşurarea manifeştilor religioase sunt lăcaşurile sfinte. „Considerăm că în prima zi de şcoală e benefic să comunicăm mai mute copiilor despre valorile social-umane, principiile educaţiei în Moldova conform cadrului legislativ, implicarea lor civică, despre libertate, echitate, etc.”, a spus sociologul.

Activiştii îndeamnă şi profesorii instituţiilor de învăţământ de stat să nu admită manifestaţii religioase în instituţii, iar cei care au fost martorii unor astfel de manifestări să scrie un email către Consiliul Nediscriminării.

Potrivit lor, petiţia este o măsură preventivă, iar în următoarele zile vor aştepta o reacţie din partea Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării. Petiţia a fost subsemnată de 30 de persoane: activişti, avocaţi, cercetători, fiind înregistrată la minister pe 4 august.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite