Un tânăr agricultor din Orhei culege trofeele la competiţiile de muzică din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Morari din Orhei este pasionat de muzică, poezie şi agricultură
Tudor Morari din Orhei este pasionat de muzică, poezie şi agricultură

Proaspăt absolvent de liceu, Tudor a reuşit să ajungă pe culmi neatinse de unii în întreaga viaţă. În timp ce acasă face agricultură performantă, în străinătate a „culege” premii la zeci de competiţii de muzică.

Are o voce deosebită şi cântă la chitară, a urcat întotdeauna pe podium la cele treizeci de festivaluri la care a participat şi scrie poezii, fiind cel mai tânăr în LIGA Scriitorilor români. Relatăm despre Tudor Morari din satul Vatici, raionul Orhei, care deşi recent a luat BAC-ul are în grija sa o adevărată fermă de vis cu zmeură, legume, viţă-de-vie, porumb, iar dintre animale a ales să crească iepurii de rasă.

„Nu e o ruşine să munceşti”

Tânărul îşi aminteşte că drumul spre „podium” nu a fost uşor. A simţit pe propria piele ce înseamnă să ai nopţi nedormite sau să te loveşti de invidia şi răutăţile oamenilor după ce tatăl său a suportat o intervenţie chirurgicală. „Mama primea un salariu mizer, iar ceilalţi doi fraţi erau la facultate. Atunci, am început să fac de toate, pentru că am înţeles că muncind voi reuşi să îmi asigur o sursă de venit la liceu. Vindeam legume sau lactate la piaţă şi nu-i înţeleg nici acum pe cei care râdeau de mine. Nu este o ruşine să munceşti”, susţine Tudor.

A decis până la urmă să folosească pământul de lângă casă pentru a creşte zmeură după o tehnologie specială, utilizând piloni pentru plante şi a asigurat grădina cu apă. Tatăl şi fraţii i-au fost alături după ce mama a plecat în străinătate pentru a munci, iar oamenii de bună-credinţă din sat i-au întins o mână de ajutor la munca în câmp.

Talent moştenit de la străbunica din Polonia

În acelaşi timp, prima profesoară Raisa Durnas este cea care l-a încurajat să nu „ascundă” talentul minunat şi să îşi exprime sentimentele prin muzică. „Străbunica mea era din Polonia şi avea un talent muzical excepţional. Astfel, în urmă cu doi ani am participat la primele festivaluri. Competiţia de la Bacău a fost imboldul pentru a merge până la capăt pe acel drum. Ulterior am ajuns şi în Italia”, descrie Tudor primii paşi în cariera muzicală.

Recent, a revenit de la festivalul „Hermannstadfest” din Sibiu unde pentru a doua oară a luat trofeul, deşi a avut de cucerit un juriu care trebuia să aleagă pe cel mai bun dintre 270 de concurenţi din nouă ţări. „Sunt naţionalist şi am ales să cânt la Sibiu piesa lui Ion şi a Doinei Aldea-Teodorovici „Focul din vatră”. Resursele financiare mi le găseam singur, deşi au fost şi oameni buni care m-au ajutat. Mergeam singur la astfel de evenimente şi de multe ori trezeam mirarea organizatorilor, deoarece ceilalţi concurenţi veneau cu producători, impresari, stilişti sau sponsori, însă nu m-am lăsat descurajat. Nu am avut o bază puternică, având doar câteva lecţii de canto, însă era credinţa în emoţia puternică pe care o pot transmite prin muzică şi care neapărat ajungea la inimile celor din faţa mea”, susţine tânărul.

La competiţii, doar pe podium

Totuşi, Tudor Morari era cel care venea cu premiile acasă, poziţionându-se de fiecare dată pe unul din primele trei locuri. Întrebat fiind cum trece prin toate greutăţile, Tudor scoate la iveală amintiri care îi umbreşte licărul din privire. „Nu sunt zile uşoare şi nu ascund că au fost clipe când mi-a trecut prin minte să renunţ, să las mâinile în jos. Însă aveam o forţă în interior care mă ridica mereu de jos. Chiar şi atunci când am fost ales să fiu preşedintele unei organizaţii locale a tinerilor şi coordonator într-un alt proiect dedicat tinerilor, mi-am zis: «Doamne, dacă ei m-au ales pe mine, înseamnă că au încredere în mine şi nu trebuie să-i dezamăgesc, chiar cu riscul de avea multe nopţi nedormite»”, îşi aminteşte Tudor.

Eforturile şi sacrificiile tânărului au fost imediat răsplătite, el fiind declarat în cadrul acestor proiecte „tânărul model al Uniunii Europene”.

Planuri ambiţioase în agricultură şi muzică

Şi mai departe, pentru Tudor Morari, agricultura şi talentul vor fi de nedespărţit, deoarece nu are de gând să renunţe la nici una din aceste pasiuni. Astfel, pe lângă suprafeţele cu zmeură, porumb, viţă-de-vie şi cei 200 de urecheaţi, tânărul fermier vrea să instaleze sere în care să cultive legume şi stupi pentru albine. „Vreau să mă asigur că voi avea un venit şi la facultate. Visul meu este să fac o carieră în muzică şi deja am urcat pe primele trepte, însă în Republica Moldova ea nu îţi poate aduce şi stabilitate, de aceea voi alege o facultate care îmi va oferi mai multă siguranţă din punct de vedere financiar, dar nu voi renunţa pentru nicio clipă la studiile în muzică”, a menţionat Tudor.

Este optimist în ceea ce priveşte cariera sa în muzică datorită şansei pe care i-a dat-o şi Ludmila Rotaru, cea care a făcut parte din juriul de la festivalul din Italia. „A fost o surpriză enormă pentru mine când mi-a spus că are două piese pentru mine pe care să le cântăm în duet. Voi participa la festivalul internaţional de la Moscova „Katiuşa” unde vor veni mai mulţi producători care sunt în căutarea tinerilor talente”, dezvăluie Tudor.

Fermier, cântăreţ şi poet

Mai mult, Tudor Morari a fost invitat în martie să facă parte din Asociaţia LIGA Scriitorilor Români, fiind şi cel mai tânăr membru. „Prima poezie am scris-o însă în clasa a VIII-a şi era despre mamă. Acum, am o carte cu poezii pe care sper să o editez în toamnă după lansarea primei piese”, susţine Tudor Morari.

Tânărul este convins că prin muncă şi ambiţie va realiza ceea ce şi-a propus. „Oamenii care creează, care sunt îndrăgostiţi de artă văd într-un mod diferit lucrurile, un mod care este comun doar pentru ei. Anume văd frumosul în tot, chiar şi în oamenii care de multe ori aduc numai dezamăgiri”, spune Tudor Morari, care la ai săi 19 ani crede că doar un suflet curat poate fi suficient de matur pentru a face ca visele să devină realitate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite