Social

articolul anterior articolul urmator

Moldovenii sunt văzuţi cu ochi buni de majoritatea românilor, în timp ce ungurii şi ruşii sunt primii în topul antipatiei

1
14 Oct 2013 12:36:54
Autor: Sebastian Zachmann
Majoritatea românilor îi privesc cu ochi buni pe cetăţenii moldoveni Foto: Adevărul
Majoritatea românilor îi privesc cu ochi buni pe cetăţenii moldoveni Foto: Adevărul

Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP, românii au cele mai multe sentimente negative faţă de unguri şi faţă de ruşi. Majoritatea cetăţenilor moldoveni sunt îndrăgiţi de români. În topul simpatiilor primează însă englezii, germanii şi francezii.

Moldovenii sunt priviţi cu ochi buni de români în proporţie de 65,7%. Datele sunt rezultatul unui sondaj INSCOP realizat la comanda ziarului „Adevărul“. În fruntea antipatiilor însă, iese la iveală rivalitatea istorică dintre români şi unguri. 55,7% din români îi privesc cu antipatie pe maghiari, în timp ce doar 29% îi privesc mai degrabă pozitiv, conform unui sondaj INSCOP realizat la comanda ziarului „Adevărul“. Pe locul secund se situează ruşii, alţi rivali tradiţionali, care sunt percepuţi negativ de de 45,2% din români şi pozitiv de 36,8%.

Podiumul antipatiei este completat de Ucraina, văzută critic de 35,3% din populaţie. Însă 41,8% din respondenţi îi văd cu ochi buni pe ucraineni.

Din prima jumătate a clasamentului negativ mai fac parte bulgarii şi sârbii, cărora li se adaugă turcii. China rămâne la o cotă de popularitate de peste 50% (mai precis 56,5%), o performanţă stabilă, cu atât mai mult cu cât uzual românii îşi exprimă mai degrabă preferinţa pentru democraţiile occidentale (SUA sau alte state europene) arată sociologii INSCOP.

Topul preferinţelor

Marea Britanie conduce în topul celor mai simpatizate ţări de către români. În luna septembrie, Marea Britanie era percepută cu un sentiment pozitiv de 75,5% din respondenţi. La mică distanţă se situează Germania (74,3%), care, totuşi, este privită negativ de 17% din cei chestionaţi, cu două procente mai mult decât Regatul Unit. Pe locul trei la capitolul preferinţe se află Franţa (73%).

„Românii rămân consecvenţi în preferinţa pentru cele trei state din nucleul dur al Europei şi, până la urmă, al Uniunii Europene“, explică sociologii INSCOP. Cele trei ţări sunt urmate în clasamentul simpatiei de Spania şi Italia, destinaţiile predilecte pentru muncă şi nu numai ale românilor în ultimii 7-8 ani, pe care 72,9%, respectiv 70,5% din români le asociază mai degrabă cu sentimente pozitive. SUA ocupă locul 6, cu 70,3% dintre români care le apreciază mai degrabă pozitiv, faţă de 20% din respondenţi care au o părere negativă despre americani.

Sondajul „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“ a fost realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“ în perioada 10 - 17 septembrie 2013. Volumul eşantionului a fost de 1.050 de persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Harta prejudecăţilor: cum se văd europenii între ei

Proiectul „Harta stereotipurilor“, realizat de artistul grafic bulgar Yanko Tsvetkov, conţine  peste 40 de hărţi în care ţările sunt indicate prin termenul cel mai asociat de alte popoare cu privire la zona respectivă.  În cazul României, cel mai des concept asociat este „hoţia“.

Pentru ruşi, România reprezintă, de fapt, Republica Moldova, în contextul conflictului privind viitorul acesteia din urmă în Uniunea Europeană. Pe Moldova ar trebui să scrie pur şi simplu „goală“, după ce toţi cetăţenii au plecat spre România, cred ruşii. Pe francezi, ruşii  îi văd drept „victime ale modei“, Italia este un mare „centru comercial“, Marea Britanie egal Abramovici, scoţienii sunt beţivi. Finlandezii sunt o „adunătură de smiorcăiţi”, Grecia este „sectorul imobiliar“, iar Turcia - „colonia de turişti“.

Spaniolii ne văd ca fiind cei care „schimbă scutece“, iar pe bulgari drept cei care „curăţă toalete“, iar moldovenii sunt „instalatori“. Grecia are „ulei de măsline prost“, Turcia este „Marocul de Est“, maghiarii sunt „huni“. În Ucraina poţi găsi „bone radioactive“, iar în Rusia - „preoţi căsătoriţi“. Jumătatea sudică a Italiei este, de fapt, „Catalonia orientală“, iar Portugalia este „paravanul de vânt“.

Polonezii ne văd drept ţigani, în timp ce pe francezi îi consideră „laşi“. Pe Olanda ar scrie „jucării“, britanicii sunt „trădători fără niciun Dumnezeu“, Scoţia are doar „cartofi“. Germania este „bătăuşul vestic“, în timp ce Rusia este „bătăuşul estic“. Sârbii sunt „nebuni“, ungurii - „oameni cool“, cehii sunt „beţivi“ şi, dacă în Grecia „hotelurile sunt în grevă“, în Bulgaria este „plaja bunicii“.

Turcii ne asociază cu „pământul ţiganilor“, în timp ce bulgarii sunt „vecinii bipolari“. Rusoaicele sunt nişte „puicuţe sexy“, dar doar în Finlanda sunt „blonde autentice“. Norvegia este „Arabia Saudită Arctică“, Ungaria înseamnă „gulaş“, sârbii sunt „terorişti“, Bosnia şi Herţegovina este „încă a turcilor“, iar croaţii sunt „criminali“. Moldova este „lumea a treia“, iar scoţienii sunt „beţivi“.

Vaticanul îi cataloghează pe români drept „ortodocşi latini“ - scăpăm ieftin în comparaţie cu Germania („băieţi blonzi frumoşi“), Marea Britanie („femei frigide“), Rusia („cel mai mare duşman“) şi Franţa („atei promiscui“). Românii stau mai bine decât bulgarii - „asasini“, maghiarii - „ţigani catolici“, moldovenii - „ciudaţi“. În Finlanda „Iisus n-a mers niciodată“, suedezii sunt „dependenţi de sex“, iar norvegienii „păgâni cu bărbi albe“. Polonia este „Imperiul Roman de Nord“, iar Islanda este „iadul“. Germanii văd România ca o patrie a vampirilor, iar pentru italieni românii sunt hoţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

man dana
15.10.2013, 08:57:35

Sondajul acela nu se referea la oameni, ci la state. Era o intrebare: ce parere aveti despre statul ungar , federatia rusa, Moldova, Franta, Germania etc. Voi chiar nu mai aveti stiri de reluati articole deja dezbatute.

-1 (1 vot)
Modifică Setările