Uniunea Europeană a instruit 20 de procurori moldoveni cum să combată tortura în spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 20 de procurori din Republica Moldova vor combate relele tratamente în instituţiile medicale, după ce au urmat o serie de cursuri de formare timp de un an. La sfârşitul lunii octombrie 2015, procurorii au convenit cu privire la realizarea unui Ghid practic privind investigarea torturii şi relelor tratamente în instituţiile medicale.

Procurorii se vor implica în îmbunătăţirea cadrului juridic naţional referitor la investigarea torturii în instituţiile medicale.

În Moldova, investigarea acuzaţiilor de tortură ţine de competenţa exclusivă a procurorilor. Metodologia şi recomandările pentru procurori privind investigarea torturii, care sunt în vigoare, nu acoperă investigarea acuzaţiilor de tortură în instituţiile de îngrijire medicală şi în mod special în spitalele de psihiatrie. După o serie de consultări, a fost identificată necesitatea unui set de recomandări suplimentare privind investigarea torturii în instituţiile de sănătate mintală.

Rezultatele consultărilor sunt reflectate într-un Ghid privind investigarea torturii şi a relelor tratamente în instituţiile de îngrijire a sănătăţii mintale, elaborat de o echipă de experţi locali şi internaţionali. Publicaţia cuprinde cele mai bune practici internaţionale, inclusiv standardele drepturilor omului, problemele medicale, precum şi chestiuni privind dizabilităţile.

Proiectul „Consolidarea capacităţilor naţionale de protejare a celor mai vulnerabile persoane din Republica Moldova de tortură " este finanţat de Uniunea Europeană şi de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare cu 400,000 dolari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite