Social

articolul anterior articolul urmator

Vaccinurile donate de România au ajuns la Chişinău

0
23 Jul 2021 13:26:07
Autor: Dan Anghel

Lotul de 100 620 de doze de vaccin împotriva COVID-19, donat de România, a ajuns la Chişinău. Serul va fi depozitat la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică. Potrivit secretarului de stat la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS), Denis Cernelea, dozele de vaccin vor ajunge, începând cu ziua de azi, în fiecare centru de vaccinare din ţară pentru ca cetăţenii să se poată vaccina cât mai aproape de casă.

Potrivit lui Denis Cernelea, gestul de sprijin al României pentru Moldova este valoros şi un pas înainte pentru a ieşi din pandemie. În total, România a donat până acum 614 mii de doze de vaccin, dintre care peste 513 mii de doze de vaccin AstraZeneca. Din toate vaccinurile recepţionate de Moldova drept donaţii, aproape jumătate sunt cele din România.
 
Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe al României, susţine că România îşi doreşte să rămână cel mai important şi cel mai sincer prieten al Republicii Moldova. „Facem acest lucru în baza relaţiei noastre speciale, fundamentată pe comunitatea de limbă, istorie şi cultură, dar şi în baza parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, a spus oficialul român. Ministrul a remarcat că România şi Republica Moldova au luptat anul trecut împreună împotriva pandemiei de COVID-19. Echipa de medici şi asistenţi medicali aflată în Republica Moldova în luna aprilie a fost un prim exemplu în acest sens. Pe parcursul anului 2020 şi în 2021, România a continuat să sprijine Moldova cu donaţii de echipamente medicale şi de protecţie şi mii de doze de vaccin. Cu ajutorul acestor vaccinuri, Moldova a reuşit să atingă o rată de vaccinare net superioară altor state din Parteneriatul Estic.
 
Andrei Baciu, secretar de stat al Ministerului Sănătăţii din România, a felicitat autorităţile din ţară pentru modul în care au gestionat pandemia, sub coordonarea preşedintei Maia Sandu, şi campania de vaccinare, care este un succes până acum, dat fiind şi condiţiile aparte în care aceasta s-a desfăşurat. El a menţionat că, încă din primele momente, România şi-a demonstrat faţă de Moldova solidaritatea şi prietenia şi acest lucru se observă şi astăzi.
 
Ala Nemerenco, consilier prezidenţial pe domeniul sănătăţii, a adus mulţumiri părţii române care a ajutat ca acum să fie în Moldova o stare cât mai confortabilă din punct de vedere epidemiologic. În opinia sa, faptul că Moldova a putut coborî incidenţa morbidităţii, a putut minimaliza restricţiile, este datorită, în primul rând, susţinerii României. Lotul de astăzi este aşteptat de instituţiile medicale, dar cel mai important, este ca populaţia să înţeleagă că, doar vaccinându-se, se poate de ieşit din pandemie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările