Social

articolul anterior articolul urmator

Vama către Republica Moldova, blocată de sute de protestatari pentru George Simion

6
17 May 2015 21:46:02
Lulea Marius Dorin
sursa: infoprut.ro aproximativ 1000 de protestatari au blocat în această seară Vama către Republica Moldova prin punctul de trecere Leuşeni
sursa: infoprut.ro aproximativ 1000 de protestatari au blocat în această seară Vama către Republica Moldova prin punctul de trecere Leuşeni

Aproximativ 1000 de protestatari au blocat în duminică seara Vama Leuşeni timp de aproximativ două ore. Cu steaguri tricolore, ei au cerut autorităţilor din Republica Moldova să ridice interdicţia pusă lui George Simion şi să îi permită acestuia accesul.

George Simion, românul ce a fost expulzat săptămâna trecută din Republica Moldova, a încercat în această seară (duminică seara - n.r.) să treacă graniţa. La vama Leuşeni a fost aşteptat pe cele două maluri ale Prutului de aproximativ 1000 de persoane.

Acesta a făcut formalităţile necesare pe partea din România a graniţei, însă grănicerii din Republica Moldova nu i-au permis trecerea graniţei. 

Ofiţerii de la graniţă nu au permis trecerea activistului civic, motivând că în continuare există interdicţia de intrarea pe teritoriul Republicii Moldova şi că nu ţine de ei ca această să fie ridicată.

„Au trecut deja câteva zile de la luarea deciziei, şi în ciuda faptului ca noi am cerut să ni se dea motivele, prim-ministrul Republicii Moldova, deputaţii din Parlament, Ministerul de Externe al Romaniei, acestea încă nu au fost făcute publice, ceea ce înseamnă că nu exista, deci, e o Decizie ilegală. Noi am protesat împotriva acestei măsuri ilegale, dar a fost şi o acţiune de solidarizare cu fratele nostru de peste Prut. Ne-am fi dorit să vină cu noi, la Chişinau, dar nu l-au lăsat să treacă, Republica Moldova continuând să încalce dreptul la libera circulaţie“, a declarat Elena Podoleanu, unul dintre participanţii la protestul inedit, reprezentant al Platformei Unioniste Acţiunea 2012.

Mesajul a fost completat de un alt participant la eveniment, Vitalie Prisăcaru: „Acest protest e una dintre acţiunile noastre şi prin care cerem să se anuleze interdicţia impusă lui George Simion, şi prin asta să aducem şi unirea mai aproape. Azi, autorităţile nu au ascultat glasul celor peste o mie de oameni adunaţi la vamă. George nu a fost lasăt să treacă. Dar nu ne oprim aici. Vom continua să punem presiune pe autorităţi prin mijloace paşnice până când George nu va fi lăsat să vină acasă.”

Timp de aproximativ 2 ore circulaţia prin punctul de frontieră a fost blocată.

Nu au existat incidente iar protestul a fost unul paşnic.

În acest moment s-a redat drumul la trafic, George Simion cerând celor prezenţi să respecte pe ceilalţi care vor să treacă prin punctul de frontieră şi să permită deblocarea situaţiei.

Vă reamintim că pe 16 mai 2015 a avut loc la Chişinău cea mai mare manifestaţie Unionistă din 1991 încoace. Peste 25 000 de persoane au cerut Unirea cu România. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Alfa Omega
17.05.2015, 22:26:50

Fratilor , faceti ca cei care au luat masura expulzari sa regrete asta ! Faceti ca in locului lui sa se gaseasca inca o suta de mii un milion de doritori de unire care sa ii convinga si pe ceilanti ca unirea cu Basarabia sa se implineasca !

+3 (5 voturi)
...
20.05.2015, 10:15:35

zamolxe, esti zeu, puterea este in mainile tale, fa o minune si la fata locului o s-a rasara zeci de milioane de etuziasti. Curaj, poti!

-2 (2 voturi)
Thomas
17.05.2015, 22:41:45

Nu mai fac fata nici postacii Moscovei, nici media rusa nu mai face fata valului de romanism din Basarabia. Nu ne mai putem intreba daca unirea se va face, ne mai putem intreba doar cand se va face. Speram cat mai curand!

+4 (6 voturi)
Marius cb
19.05.2015, 08:00:30

Unirea trebuie sa se faca! Domnule Lulea marius Dorin, as vrea sa ajut si eu cum pot cauza unirii. As dori sa donez o suma de bani pentru a fi folositi in infaptuirea unirii, cum o pot face?

+1 (3 voturi)
...
20.05.2015, 09:43:52

Extras din articol Adevarul: "Mizele summitului de la Riga. Ce aşteaptă Moldova de la reuniunea la nivel înalt "Alegerile locale de la începutul lunii iunie vor aduce, cel mai probabil, noi victorii pentru comunişti, socialişti şi, de data aceasta, şi Usatîi, care şi-a înfiinţat o nouă grupare politică – Partidul Nostru – şi este considerat favorit în cursa pentru primăria oraşului Bălţi (bastion rusofon din nordul Moldovei în care, paradoxal, majoritatea populaţiei este moldo-română). Mai racoriti-va si voi ca o s-a luati foc de atata indignare.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările