Social

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Curcubeul muzical The Peeno. Descoperiţi o nouă formaţie basarabeană

0
10 Dec 2013 12:48:31
Autor: Felicia Nedzelschi
Trupa şi-a stabilit un format perfect timp de un an şi jumătate FOTO: Arhivă Personală
Trupa şi-a stabilit un format perfect timp de un an şi jumătate FOTO: Arhivă Personală

Cântă împreună de aproape jumătate de an, dar visează deja ca muzica lor să ajungă peste hotare. Nu dezvăluie ce semnifică The Peeno, învitându-ne să le ascultăm piesele, în care ne promit că vom regăsi o combinaţie de zece stiluri muzicale

The Peeno înseamnă cinci băieţi şi o fată, cu profesii diferite, dar cu un
hobby comun. Ziua de „naştere“ a formaţiei e pe 21 iulie, dar visul de a întemeia o trupă s-a copt mulţi ani în mintea lui Mihai Fulga, fondatorul The Peeno. I-a împărtăşit ideea Verei Ţurcanu, colega sa de facultate. Licenţiaţi în actorie, cei doi n-au vrut să se oprească doar la jocul pe scenă, şi-au dorit şi să cânte pe ea.

ACTORII CARE AU ALES SĂ CÂNTE

„După finalizarea studiilor am decis să formăm o trupă. Ne-a fost foarte greu, veneam din alt domeniu şi nu cunoşteam pe nimeni din showbiz. Startul în muzică ne părea ireal, dar ceea ce ne-a salvat pe noi a fost faptul că ani de-a rândul eu am scris versuri şi muzică din plăcere“, explică Mihai Fulga, solistul formaţiei. El spune că, deseori, problema trupelor care se află la început de drum e că nu au propriile creaţii şi sunt nevoiţi să facă cover-uri.

„Eu aveam peste o sută de piese, scrise încă din liceu şi şcoala muzicală absolvită la Edineţ. Multe s-au pierdut, iar din ceea ce ţineam minte am reprodus linia melodică şi versurile. Doar anul acesta am scris peste 40 de cântece“, se laudă Mihai. El afirmă că versurile vin de la sine, iar apoi devine o deprindere care intră în sânge. „Când scrii versuri, dai o bucată din tine. Cel care creează trebuie să transmită celui care ascultă ceea ce simte el, iar cântecul trebuie să aibă un mesaj şi o istorie de povestit“, susţine solistul.

Cea care i-a fost alături de la început de cale a fost Vera Ţurcanu pentru care The Peeno a înseamnat un nou început şi realizarea unui mare vis din copilărie. „Tot ce e legat de The Peeno a fost aproape sufletului meu. Fiind unica fată din band mă străduiesc să «încălzesc» şi să «îndulcesc» muzica noastră, iar alteori să dau forţa pe care doar femeile o pot da“, povesteşte Vera.

Ce semnifică denumirea formaţiei? Este secretul soliştilor pe care nu l-au dezvăluit nici măcar celorlalţi membri. „E ceva ce ne-a unit. În spatele acestui cuvânt este o istorie haioasă şi interesantă, dar e ceva personal şi nu dezvăluim nimănui secretul“, menţionează Mihai Fulga.

AU CĂUTAT COMPONENŢA PERFECTĂ

Când au decis să cânte împreună, Mihai şi Vera au căutat instrumentiştii care să-i înţeleagă din jumătate de cuvânt. Primul pe care l-au găsit a fost bateristul Cristian Condrea, licenţiat în filozofie. „Acum mă simt în The Peeno ca la mine acasă, dar după ce am venit eu, componenţa formaţiei se schimba permanent, timp de un an şi jumătate“, afirmă Cristian. Formaţia a fost compusă ba din patru, ba din şapte membri, acum oprindu-se la şase. La propunerea lui Cristian Condrea, formaţiei i s-a alăturat basistul Denis Vieru, urmat de pianistul Vasile Iglunov şi Alex Goncear. „Am făcut câteva repetiţii şi mi-am zis că merită să încerc, mai ales că văd The Peeno ca un proiect nonconformist şi care poate aduce schimbări frumoase în muzica moldovenească“, crede Denis.

MUZICĂ „COLORATĂ“

Atât Mihai, cât şi Vera susţin că muzica pe care o cântă este o combinaţie de stiluri şi emoţii. „Piesele noastre transmit mesaje foarte diferite, de la tema morţii până la fericire şi dragoste cântate în jazz, pop sau raggae, de aceea credem că muzica noastră e multicoloră. Nu ştim ce gen cântăm, de aceea l-am numit curcubeu“, precizează zâmbind Mihai. „Emoţiile în trupă sunt şi ele ca un curcubeu, pentru că sunt foarte variate. Eu şi Mihai venim din actorie şi ştim ce înseamnă o gamă de sentimente pe care o arătăm şi la concertele noastre“, îşi completează Vera colegul.

Tinerii spun că sunt o formaţie democrată şi adoră experimentele, iar cucerind publicul moldovean ei speră să-l capteze şi pe cel occidental. „Vrem să ne mişcăm încet-încet în afara hotarelor Moldovei şi să aducem la urechile lumii întregi muzica noastră“, speră Cristian Condrea. Deocamdată însă ei acumulează experienţă şi lucrează din greu. „Avem dificultăţi financiare, dar ceea ce ne-a ajutat au fost nopţile lucrate şi concertele gratuite. Am cântat pentru orice sumă ca să ne facem auziţi şi să acumulăm bani de înregistrări“, dezvăluie Mihai Fulga.

NU SE GRĂBESC CU ALBUMUL

Oficial, băieţii au trei piese înregistrate şi încă 25 pe care le cântă la concerte. Cu toate că pot deja să scoată un album, tinerii nu se grăbesc. „Vrem să mai lucrăm asupra cântecelor şi imaginii noastre şi să nu ne grăbim cu lansarea discului. Fiecare piesă trebuie să fie auzită de public, care ulterior să aştepte albumul. Poate peste un an vom debuta cu un CD“, promite solistul Mihai Fulga.

Pregătesc două clipuri

În luna octombrie, The Peeno a lansat primul videoclip la piesa „Poate“, iar acum formaţia pregăteşte un nou clip la cântecul „Tu o rupi“ şi deja îşi fac planuri pentru al treilea. Paralel, Mihai Fulga lucrează ca actor şi regizor, iar ultimul spectacol montat de el a fost „Zoo Story“.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările