Voluntarii ne scapă de tone de hârtie uzată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voluntarii adună ocazional hârtia de la organizaţiile şi instituţiile care o casează Foto: arhiva personală
Voluntarii adună ocazional hârtia de la organizaţiile şi instituţiile care o casează Foto: arhiva personală

O organizaţie neguvernamentală din Bălţi colectează din oficii hârtia folosită pe care o vinde la reciclare, iar cu banii câştigaţi desfăşoară alte acţiuni ecologice. Firmele şi instituţiile care participă în proiect primesc gratuit câte un distrugător de documente.

De mai bine de o lună, patru voluntari de la Centrul de Informare şi Susţinere a Tinerilor Economişti „Certitudine“, din municipiul Bălţi, adună săptămânal de la zeci de kilograme până la câteva tone de hârtie uzată, în cadrul unui proiect ecologic. O colectează, în special, din oficiile instituţiilor, organizaţiilor şi întreprinderilor, care folosesc zilnic sute de foi. Pentru a le încuraja să ofere la reciclare hârtia utilizată, acestea primesc distrugătoare de documente.

În Moldova, ca în Suedia

Iniţiativa ecologică, lansată la începutul lunii iulie, va dura până în 2014, când un număr de 60 de organizaţii ar urma să caseze hârtia utilizată şi să o doneze spre reciclare.  Eugeniu Graur, directorul proiectului, spune că ideea i-a venit anul trecut, când a fost la un forum în Suedia. „Acolo am văzut acest model de colectare a hârtiei uzate. Am început să studiez şi am aflat că anual, în municipiul Bălţi, sunt consumate 500 de tone de hârtie. După folosire, aceasta ajunge la gunoi, este arsă sau pur şi simplu depozitată. Pentru a produce altă hârtie, se consumă energie, se taie păduri“, povesteşte Eugen.

image

6.000 de lei în câteva săptămâni

Deocamdată, doar şase instituţii au primit maşinării ce distrug hârtia utilizată. Ulterior, aceasta este adunată de către voluntari şi dusă la centrele de reciclare, unde e vândută cu 80 de bani kilogramul. Banii obţinuţi vor fi investiţi în alte proiecte ecologice. „Până acum am adunat şapte tone de hârtie, pentru  care am primit 6.000 de lei. Din aceşti bani vom finanţa iniţiativele ecologice ale tinerilor din nordul ţării: amenajarea parcurilor, instalarea coşurilor de gunoi etc. Companiile trebuie să dea dovadă de responsabilitate corporativă socială, iar noi le ajutăm“, susţine Eugeniu.

Organizaţiile şi firmele care primesc gratuit câte un distrugător de hârtie sunt încurajate să mai cumpere câte unul. „Când am câştigat finanţare pentru acest proiect, ne-am angajat să obişnuim instituţiile şi companiile să recicleze hârtia. Distrugătoarele de documente costă între 500 şi 4.000 de lei, în funcţie de dimensiuni“, adaugă coordonatorul de proiect.

Voluntarii, primii donatori

Primii care au donat teancuri de hârtie au fost chiar tinerii voluntari din cadrul organizaţiei. „Am adus 12 kilograme de hârtie pe care oricum n-o utilizam. Îmi place ceea ce fac şi cred că este o acţiune necesară mai ales în localităţile unde oamenii nu au posibilitatea să ducă hârtia la Chişinău“, susţine Natalia Istrati (18 ani) din Bălţi, care ocazional adună hârtia distrusă de la organizaţii.

Asociaţia Femeilor de Afaceri din municipiul Bălţi este una dintre organizaţiile care participă în acest proiect. „Chiar ne-am bucurat că putem primi un distrugător gratuit, avem foarte multă hârtie pe care n-o utilizăm. În plus, suntem siguri că nimeni nu va putea citi informaţia de pe foile trecute prin acest aparat“, explică Dragoş Grosu, coordonator de proiect în cadrul asociaţiei. Membrii organizaţiei planifică să mai cumpere un distrugător de documente.

Protecţia mediului, obligaţia fiecăruia

Potrivit voluntarilor, reacţiile la iniţiativa lor sunt diferite. „Unii se interesează unde ajunge hârtia colectată, se implică, ne ajută, alţii însă preferă s-o arunce în continuare la gunoi. Totuşi prevalează cei care ne susţin. Sper să-i obişnuim pe oameni cu ideea că fiecare trebuie să facă ceva pentru a proteja mediul“, menţionează voluntara Angela Tomac (26 de ani).

Proiectul este prevăzut pentru municipiul Bălţi, raioanele Drochia, Făleşti, Râşcani şi Sângerei. Voluntarii primesc însă şi hârtie de la organizaţii şi firme din Chişinău, pe care o trec prin distrugătorul de documente chiar la sediul Centrului „Certitudine“.

Proiect de 7.000 de euro

Proiectul „ProEcoOffice“, implementat de Centrul „Certitudine“, este susţinut de Centrul Regional de Mediu în cadrul Programului SECTOR, fiind finanţat de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare Internaţională. Potrivit reprezentanţilor „Certitudine“, valoarea proiectului este de circa 7.000 de euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite