Împreună putem rezolva problema traficului rutier. Altfel, o să fie mai rău ca acum

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De un an tot vorbesc despre specialiştii care ar trebui să rezolve problemele generate de traficul rutier. Soluţiile lor nu sunt noi în lume, ci doar în România. De aceea, am tot aşteptat să înceapă campania de informare a cetăţenilor. Pentru că n-a început, am zis că e momentul să dăm un impuls.

Nu vreau să intru în detalii tehnice, dar o sa ofer câteva informaţii celor care au avut răbdarea să treacă de primul paragraf.

De mai bine de un an, în cele mai mari oraşe din România, peste 100 de experţi dezvoltă Planuri de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD). Aceste strategii vor propune măsuri imediate şi pe termen lung. Adică, la anul ar trebui să putem vedea primele măsuri şi deja să ne putem face o idee despre cum va arăta oraşul în care vor trăi copiii sau nepoţii noştri. Practic, acum este momentul in care putem interveni pentru a asigura o viaţă mai bună pentru noi şi pentru famiile noastre.

În România, politicienii nu sunt obişnuiţi să întrebe cetăţenii ce-şi doresc. Iar când o fac, uită repede.

În România, cetăţenii nu-s obişnuiţi să fie întrebaţi ce-şi doresc. Iar când se întâmplă, sunt convinşi rezultatul n-o să-i avantajeze.

Acestea sunt motivele pentru care trăim în aceste condiţii.

După evenimentul tragic de la Colectiv, tânăra generaţie este mai hotărâtă să se implice. Iar acest PMUD este un instrument care permite oricui să se implice pentru a hotărî modul în care se va dezvolta oraşul.

Ce este un PMUD ?

Un plan de mobilitate urbană durabilă (PMUD) este un plan strategic  conceput pentru a satisface nevoia de mobilitate a oamenilor şi companiilor în oraşe şi în împrejurimile acestora, pentru a avea o mai buna calitate a vieţii.

Problemele generate de traficul rutier (poluare, costuri, accidente etc) afectează calitatea vieţii. Ce măsuri se pot lua? Vom afla pe 19 decembrie 2015, de la ora 9:00 până la 13:00, la Biblioteca Naţională a României, Bucureşti, Bd.Unirii nr.22, la prima întâlnire între decidenţi şi cetăţeni pe tema Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă. Demersul este susţinut de 18 ONG-uri.

Formatul dezbaterii

Deoarece scopul întâlnirii este de a facilita dialogul între decidenţi şi cetăţeni, jumătate dintre locurile disponibile vor fi puse la dispoziţia cetăţenilor. Persoanele interesate să participe la întâlnire trebuie să completeze următorul formular online. În cazul în care numărul persoanelor înscrise va fi mai mare decât numărul de locuri, va avea loc o tragere la sorţi. Rezultatul tragerii la sorţi va fi anunţat vineri, la ora 16, prin e-mail.

Moderator întâlnirii va fi domnul Marius Vintilă, prezentator radio/ activist civic. Discuţiile vor fi filmate de EpochTimes.ro şi transmise pe internet. Cetăţenii vor putea pune întrebări (online) pe site-ul EpochTimes.ro, la rubrica de comentarii.

Pentru că problemele cetăţenilor sunt diverse iar experţii şi administraţiile locale şi centrale trebuie să le explice modul în care măsurile propuse îmbunătăţesc mobilitatea şi calitatea vieţii, au fost alese 10 persoane care să reprezinte interesele unor categorii de participanţi la trafic: persoane cu dizabilităţi, biciclişti, şoferi şi utilizatori ai transportului public. Toţi cei prezenţi la dezbatere sunt (şi) pietoni.

„Consiliul Cetăţenesc”, aşa cum a fost numit grupul celor 10 persoane, are rolul de a sintetiza informaţiile furnizate de experţi şi funcţionari. Se încearcă astfel să se asigure faptul că informaţiile sunt uşor de înţeles de către cetăţenii fără pregătire în mobilitate urbană şi că măsurile propuse iau în considerare toate categoriile de participanţi la trafic.

Pentru că este prima dezbatere unde toate categoriile de participanţi la trafic se pot întâlni cu toţi factorii de decizie implicaţi în dezvoltarea Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă, am realizat un montaj video cu câteva dintre întrebările puse la prima dezbatere organizata de OPTAR cu membrii comunităţii de biciclişti. (12 ianuarie 2015).

Abordarea participativă – condiţie prealabilă

Planificarea mobilităţii urbane durabile, un concept de planificare strategică, promovat de Comisia Europeană, subliniază implicarea cetăţenilor şi a actorilor pe toată durata procesului de dezvoltare a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), ca fiind unul dintre elementele cheie.*

În România, Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă, cu toate că sunt aproape de finalizare, nu au avut o abordare participativă şi, foarte grav, n-au fost asumate de decidenţi. Conform Ghidului de realizare a PMUD, elaborat de experţii Comisiei Europene, primul pas în dezvoltarea unei astfel de strategii este asumarea măsurilor de către factorii de decizie.

Dorim să îmbunătăţim mobilitatea şi calitatea vieţii pentru cetăţenii noştri!**

Fără o asumare publică a principiilor de dezvoltare durabilă a mobilităţii, PMUD va fi doar o altă strategie nerespectată de administraţiile din România.

Planificarea participativă este o condiţie prealabilă pentru ca cetăţenii şi părţile interesate să preia dreptul de proprietate asupra planului de mobilitate urbană durabilă      şi asupra politicilor pe care acesta le promovează. Aceasta face ca acceptarea de către public şi sprijinul oferit de acesta să fie la un nivel ridicat si astfel să se reducă la minimum riscurile pentru factorii de decizie, facilitându-se implementarea planului.***
Implicarea comunităţilor în planificare este o datorie fundamentală a autorităţilor locale pentru a îmbunătăţi procesul de luare a deciziilor, reprezentând de asemenea o cerinţă prevăzută de Directivele UE şi de convenţiile internaţionale.*

Sambata, 19 decembrie 2015, de la ora 9, puteti urmări discuţiile pe internet.

Marian Ivan - membru fondator OPTAR

http://www.sump-challenges.eu/ro/content/participare
**pagina 14-15 http://www.eltis.org/sites/eltis/files/BUMP_Guidelines_RO.pdf
***pagina 8 http://www.eltis.org/sites/eltis/files/BUMP_Guidelines_RO.pdf


Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.

Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.

Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !

Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite