În timp ce edilii ne mint cum ştiu mai bine, războiul câinilor cu oamenii face noi victime

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dimineaţă m-am trezit în lătratul câinilor din jurul blocului, la fel ca şi atunci când m-am culcat. De peste un an, aceştia au pus stăpânire pe zonă. Aş fi fost mirat să nu-i aud lătrând. Cu o zi în urmă, dădusem nas în nas cu haita condusă de Roşcatul care m-a muşcat, în martie. Ne cunoaştem dinainte să mă atace. Acum m-a privit doar lung cum iau distanţă de ei.

Luni, pe la prânz, am avut o surpriză colosală pe strada Izvorul Crişului din sectorul 4. Absolut întâmplător, am dat nas în nas nu cu patrupedele, cum m-aş fi aşteptat, ci cu două maşini ale ASPA, cu hingherii din dotare cu tot, însoţite de Poliţie, oameni de la Primăria Sectorului 4, plus echipe de televiziuni. O mică armată.

image

Echipaj ASPA în aşteptare

Am rămas uluit, nu mai văzusem astfel de minuni (a se citi hingheri) în sectorul marelui Piedone. Îi ştiam doar din descrierea fetiţei mele de 10 ani, care-i vazuse, prin primăvară, când se întorcea de la şcoală şi îl prinseseră pe Roşcatul, care a doua zi era liber, din nou.

Numai că hingherii nu făceau nimic, stăteau pe lângă maşini priviţi de cei câţiva cetăţeni din zonă, care se strângeau la faţa locului. Rapid, m-am dumirit care era situaţia.

Alergaseră după un câine care fusese salvat de un protector şi închis în subsolul blocului. Degeaba au bătut reprezentanţii autorităţilor pe la uşi că nu le-a mai răspuns nimeni.

Între timp, pe stradă lucrurile au început să se înferbânte când un tânăr a venit în fugă, cu o falcă în cer şi una pe pământ urlând cine i-a luat câinele de la bloc. Imediat, a mai apărut o doamnă ţipând să-l elibereze pe Leuţu, să nu-l facă mănuşi.

Atât a fost ca, de partea celalaltă, victimele câinilor care şi chemaseră hingherii pentru că împricinatul patruped tocmai muşcase un om, au sărit la gâtul “stăpânilor”, acuzându-i că pun mai mult preţ pe câini decât pe viaţa oamenilor.

image

Conflict între protectorii câinilor şi victime

L-am întrebat pe un domn la sacou, din echipa de şoc - mi s-a părut că ar fi un fel de şef - dacă vor acţiona şi în zona Piaţa Reşiţa-Şoseaua Giurgiului pentru prinderea zecilor de comunitari, stăpâni ai locului.

Răspuns: „Da, ştiu că sunt mulţi câini acolo, dar azi nu mai avem timp!” Cred şi eu. De circa o oră de când îi întâlnisem, hingherii staţionau nefăcând nimic în faţa blocului unde fusese ascuns câinele urmărit. Şi ar mai fi stat dacă nu venea o femeie agitată, strigând la ei să vină repede să prindă un alt căţel, care tocmai atacase un om.

Seara, la ştirile televizate, altă surpriză mare. Cică, hingherii ar fi acţionat în forţă, cu mare zel, aşa cum promisese şeful lor cel mare, Sorin Oprescu, prinzând nu mai puţin de 150 de câini! Mare minune!, mi-am zis. Când au prins 150 când, timp de peste o oră, două echipaje însoţite de funcţionari şi poliţişti au stat degeaba, frecând menta la uşa unui bloc?

Pe site-ul Primăriei Sectorului 4 trona mare comunicat prin care, în stilul propriu, edilul Cristian Popescu Piedone, anunţa că, la cererea sa, ASPA a prins duminică şi luni aproape 150 de câini de pe străzile adiacente unor unităţi de învăţământ din sector.

Poate că cine nu văzuse „operativitatea” echipelor de prindere, ar fi crezut că chiar au capturat atâţia patrupezi. Dar, eu care chiar urmărisem modul de acţiune nu am crezut gogonata, mai ales că în cele două zile dădusem peste haitele din cartier.

Marţi, parlamentarii şi-au făcut treaba adoptând legea eutanasierii,  zi în care cel puţin alţi trei oameni au căzut victime javrelor agresive, ajungând la spital. O victimă de peste optzeci de ani, atacată în sectorul 4, a constituit “ineditul faptei, fiind muşcată de un căine cu stăpân”, după cum a declarat prompt la televiziuni primarul Piedone.

Acelaşi edil care se plânge mereu că nu are pârghiile de acţiune şi îşi ia castanele de la locuitorii sectorului. Tot marţi şi tot întâmplător am văzut un dulău ieşind pe poarta unei grădiniţe, vecină cu o şcoală, alungat de personalul instituţiei de învăţământ, instituţii pe care plângăciosul primar de la 4 s-a lăudat că le-a curăţat de câini.

image

În timp ce Piedone anunţă că i-a capturat, câinii nu se dau duşi din sectorul 4

În aceeaşi zi, l-am văzut la ştiri pe aşa- zisul şef de la ASPA, Răzvan Băncescu, ieşit de la audierile Parchetului, declarând că legea tocmai adoptată în Parlament nu va putea fi pusă prea repede în practică. Cică, mai întâi trebuie citită în plenul Consiliului Municipal şi apoi.

Tot acest angajat al lui Oprescu s-a mai lăudat că ASPA şi-a suplimentat efectivele cu încă 11 echipaje de hingheri, dar că, în urmă cu o zi, fuseseră prinşi doar 20-30 de câini. Omul nu ştia cu exactitate nici zonele unde acţionaseră prinzătorii din subordine. Păi, unde erau cei 150 ai lui Piedone? Fugiseră, probabil!

Din ce am văzut, echipajele ASPA acţionează haotic la fel cum şi comunică şefii de la Primăria Generală. Ar fi curios de văzut în ce mod şi pe ce criteriu au fost angajaţi de către Primarul general cei care conduc această Autoritate. Ce competenţe au în domeniu, ce i-a recomandat să ocupe astfel de funcţii şi ce salarii au?

Dar, războiul câinilor comunitari cu oamenii a făcut şi victime colaterale, evident în afara celor muşcaţi sau omorâţi precum şi a vinovăţiei neasumate de cei care ar trebui să fie traşi la răspundere şi pedepsiţi penal pentru iresponsabilitatea lor.

Unele televiziuni şi unii faimoşi realizatori-moderatori, cum s-or mai numi, au sărit la gâtul primarului Sectorului 2, Neculai Onţanu, acuzat de aceştia că este responsabil de moartea copilului muşcat de câini că a făcut afaceri cu ong-urile iubitoare, etc.

„Jaful lui Onţanu de peste 32 milioane lei” prezentat ca mare dezvăluire de Mihai Gâdea la Antena 3 a primit o replică pe măsură din partea  primarului Sectorului 2, sub forma unei Scrisori deschise în care se dezvinovăţeşte şi îl cheamă pe acuzator în sala de judecată:

 „În faţa acestor manipulări şi minciuni grosolane, transmise de dumneavoastră, pe postul de televiziune Antena 3, în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei”, pe data de 8 septembrie, neadevăruri ce pot fi combătute şi desfiinţate prin acte emise de organele de control abilitate, Primăria Sectorului 2 îşi rezervă dreptul de a vă acţiona în judecată pentru instigare la ură, violenţă şi manipularea opiniei publice, precum şi pentru transmiterea de minciuni grosolane la adresa unei autorităţi locale pe un post de televiziune.”

Alte televiziuni l-au acuzat pe Neculai Onţanu că avea o haită de câini chiar în curtea primăriei, unde ar fi fost muşcat un copil!

Dacă Onţanu este acuzat, Piedone se face că face, dar „îşi ia castane”, Negoiţă s-a implicat la nivel declarativ-pasiv, Chiliman chiar a făcut ceva, primarul de la Sectorul 6 dă nu ştiu ce comunicate pe site-ul instituţiei referioare la ong-ul Vier Pfoten, ediul de la 5, Marian Vanghelie, nu zice nimic.

De îţi vine să crezi că Primarul care este nu mai este! Iar site-ul Primăriei sectorului Rahova-Ferentari este tot timpul “momentan indisponibil”!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite