Închisoare cu executare pentru un pompier care i-a furat banii colegului. Cum i-a îndesat în WC ca să nu fie prins

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Militar Bucureşti a emis o primă sentinţă într-un dosar de furt în care un pompier de la ISU a fost trimis în judecată, fiind acuzat că i-a furat banii unui coleg, iar când ancheta s-a apropiat de el a aruncat banii în toaleta unităţii de pompieri la care lucra.

Trei ani de închisoare cu executare. Aceasta este pedeapsa primită în primă instanţă de un pompier de la Detaşamentul de Pompieri „Chimiştior” din cadrul ISU Bucureşti, acuzat că i-a furat unui coleg, din vestiar, suma de 2.200 de lei. Totul s-a întâmplat în noiembrie 2017. La intrarea în tură, un subofiţer de la ISU şi-a lăsat în vestiar, sub o geantă, suma de 2.200 de lei, bani necesari plăţii chiriei şi a altor cheltuieli. Subofiţerul nu pus lacătul la dulap, dar fără să îl închidă.

La ieşirea din tură a constatat că îi lipsesc banii pe care îi lăsase în fişet şi a dat alarma, anunţându-şi superiorii. Păgubitul a indicat şi numele colegului pe care îl suspecta, având în vedere că în momentul în care a pus banii în fişet, în vestiar era un singur coleg, care l-a văzut punând banii acolo.

Între timp, suspectul a reuşit să plece din unitate, dar comandantul subunităţii a trimis trei pompieri, printre care şi păgubitul, să îl caute pe colegul suspectat de furt şi să îl aducă înapoi la unitate. Cei trei l-au găsit pe colegul lor la metrou şi l-au adus în unitate. În momentul în care comandatul i-a adunat pe toţi pompierii care au fost în tură la momentul furtului şi le-a propus să fie supuşi unui control corporal, toţi au fost de acord, cu excepţia suspectului, care a refuzat percheziţia corporală.

Mai mulţi martori au declarat că pompierul era foarte agitat şi transpirat, iar la un moment dat, când se făcea anchetă internă, a soliciat să fie lăsat să meargă la toaletă. Acesta a mers la toaletă însoţit de păgubit şi încă un pompier.  Martorul a declarat că, la ieşirea din toaletă, unde a intrat singur, suspectul  „era ud pe o mână până la cot”.  „Îmi aduc perfect aminte că avea şi mâneca hainei ridicată. Nu avea de unde să fie ud pe mână, e clar că a băgat mâna în vasul toaletei, dar în zăpăceala momentului, nu am realizat importanţa acestui detaliu”, avea să declare martorul.

După revenirea de la toaletă, suspectul a devenit brusc relaxat şi cooperant, cerând să fie supus percheziţiei corporale. Unul dintre pmpieri şi-a adus aminte că atunci când i-au căzut cheile în toaletă le-a găsit în canalizare, iar în momentul în care au verificat canalizarea pompierii de la Detaşamentul „Chimiştilor” au găsit suma de 1.800 de lei.

Mărturiile mai multor martori care au spus că suspectul era cunoscut ca având probleme cu banii şi datorii, dar şi picarea testului cu detectorul de minciuni l-au îngropat pe pompierul suspect. Acesta a negat în permanenţă comiterea furtului, dar judecătorii au considerat că se face vinovat de comiterea faptei şi se impune condamnarea la închisoare cu executare.

Inculpatul a îndesat bancnotele în vasul de toaletă, punând deasupra mai multe şerveţele, nefiind altfel posibil ca banii să ajungă în canalizare”, este concluzia judecătorilor, care au explicat şi motivele pentru care se impune închisoarea cu executare: „fapta s-a petrecut într-un spaţiu comun în cadrul unităţii militare unde angajaţii îşi ţineau lucrurile personale în fişete fără a le încuia, având încredere unii în alţii; modul în care a încercat să scape de suma de bani sustrasă, aruncând-o la toaletă, nu a recunoscut săvârşirea faptei şi constant şi repetat a afirmat mincinos situaţii nereale, uneori împotriva tuturor evidenţelor, calitatea de militar, ce ar presupune, firesc, înalte standarde de ţinută morală şi civică.

Sentinţa Tribunalului Militar Bucureşti nu este definitivă, fiind atacată cu apel.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite