Şcoală de muzică şi arte plastice la standarde europene, în sectorul 3

0
Publicat:
Ultima actualizare:

INVESTIŢIE Copiii bucureşeni cu înclinaţii artistice vor avea, în sfârşit, din anul şcolar viitor, un spaţiu adecvat pentru a-şi dezvolta talentele

În sectorul 3 a fost finalizată o nouă şcoală de muzică şi arte plastice, care dispune de toate spaţiile şi dotările necesare unui învăţământ artistic de calitate.

Construirea noii clădiri a fost necesară în urma retrocedării în 2007 a sediului singurei instituţii de învăţământ preuniversitar de profil din sector, Şcoala de Muzică şi Arte Plastice nr. 5, care în prezent îşi desfăşoară activitatea în mai multe locuri. Totodată, în urma taberelor de sculptură din Parcul Alexandru Ioan Cuza şi a seriei de spectacole „Visul unor simfonii de vară” din Parcul Colţea, care au fost organizate de Primăria Sectorului 3, a reieşit lipsa unor spaţii adecvate pentru învăţământul artistic în capitală. „De când am început să organizăm cele două evenimente, am cunoscut foarte mulţi profesionişti în materie muzicală şi toţi aveau aceeaşi nemulţumire, lipsa unor spaţii de învăţământ de calitate”, ne-a declarat Ştefan Dumitraşcu, arhitectul şef al Sectorului 3.

Lucrările la noua unitate de învăţământ, care este situată pe strada Gheorghe Petraşcu în curtea Şcolii nr. 75, au început în luna octombrie a anului trecut. Clădirea a fost proiectată de o firmă austriacă, SC VCE Viena Consulting Engineer SRL, care a fost selectată împreună cu constructorul în urma unei licitaţii. „A fost o echipă de vreo 12 arhitecţi români şi austrieci care au participat, dat fiind că e un proiect complex, interdiciplinar, iar pe parcurs au avut loc consultări cu o serie întreagă de profesionişti”, a arătat Dumitraşcu.

Săli de studiu pentru fiecare instrument

Şcoala are un subsol şi două etaje, care cuprind săli dedicate studiului fiecărei discipline muzicale. „Am încercat ca în acest proiect să realizăm pentru fiecare tip de instrument spaţii dedicate şi mai mult decât atât spaţii comune, spaţii de concert, spaţii de repetiţie pentru grupuri mari, să integrăm în acest proiect şi porţiuni care să ţină de balet, există două spaţii foarte generoase şi frumoase dedicate practicii de dans”, a explicat arhitectul şef al Sectorului 3. Astfel, şcoala dispune de o sală de spectacole cu o capacitate de 350 de locuri, o sală de concert cameral, o sală de artă dramatică, un spaţiu expoziţional, ateliere de arte plastice, un laborator pentru înregistrări audio şi spaţii destinate artelor care cuprind zona de repetiţii. De asemenea, unitatea de învăţământ a mai fost prevăzută cu spaţii pentru depozitarea recuzitei, vestiare, ateliere de ceramică, grafică, pictură, istoria artei, webart/fotografie, comunicare media, săli de muzică pentru instrumente, audiţii, ansambluri corale şi instrumentale, formaţii camerale, spaţii pentru coregrafie, sală de lectură, zonă de aşteptare pentru părinţi, spaţii destinate personalului educaţional şi celui administrativ şi un adăpost de protecţie civilă.

Şcoala va fi folosită şi în afara orelor

Clădirea este antifonată şi este dotată cu un sistem de climatizare centralizat, care asigură şi dezumidificarea aerului pentru instrumentele muzicale. Şcoala va beneficia şi de sisteme de sonorizare de ultimă oră. Totodată, în 2012 vor fi achiziţionate instrumente muzicale de cea mai bună calitate. Primăria Sectorului doreşte ca spaţiile unităţii de învăţământ să poată fi folosite şi în afara orelor de curs şi în vacanţe. Şi spaţiile exterioare ale clădirii vor permite reprezentaţii în aer liber. Şcoala, care se doreşte să devină un centru de excelenţă pentru copiii care sunt dotaţi pentru muzică, are o capacitate de 1.500 de elevi. Valoarea investiţiei pentru clădire şi dotări, fără instrumente, este de 22,09 milioane lei. Unitatea de învăţământ va fi dată în folosinţă în anul şcolar 2011-2012, după instalarea mobilierului şi a celorlalte dotări.

Încă cinci şcoli noi la anul

Primăria Sectorului 3 mai are în finalizare o sală nouă de sport la Grupul Şcolar de Construcţii-Montaj „Elie Radu”. De asemenea, instituţia mai are în lucru modernizarea bazinului de înot de la Liceul Dante Aligheri şi extinderea clădirii acestuia, precum şi două creşe. Pentru 2012, Primăria Sectorului 3 şi-a propus să construiască cinci şcoli generale noi. „Valul de copii care acum cinci ani nu aveau spaţii de învăţământ preşcolar va ajunge în situaţia de a merge la şcoală şi acestea nu vor putea prelua această creştere a numărului de copii care a apărut”, a spus Dumitraşcu.

Nicio şcoală nouă în ultimii zece ani în Bucureşti

În capitală n-au mai fost construite unităţi de învăţământ preuniversitar de la zero. Investiţiile care au fost realizate au vizat construirea unor corpuri noi de clădire sau a unor săli de sport. Ultima unitate de învăţământ preuniversitar de stat construită în Bucureşti a fost Liceul Teoretic „Ştefan Odobleja” cu clasele I-XII, care a fost inaugurat în septembrie 2002.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite