Şoferii din Bucureşti riscă amenzi şi blocarea maşinilor, începând de luni, pentru neplata parcării. Cât va costa un abonament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Şoferii riscă sancţiuni de 200 de lei pe zi şi blocarea autovehiculelor, începând de luni, 15 august, dacă utilizează parcările administrate de Primăria Capitalei şi nu achită tarifele aferente, conform Agerpres.

Este vorba despre un regulament pe care Consiliul General al Capitalei l-a aprobat în anul 2019 şi care vizează locurile de parcare trasate cu albastru pe domeniul public. Tariful se achită doar pe durata zilei. 

„Un comportament civilizat în parcările municipale vă fereşte de sancţiuni. Va rugăm să parcaţi regulamentar şi să achitaţi anticipat serviciul public de parcare. Din 15 august nerespectarea acestor reguli atrage riscul aplicării unei sancţiuni de 200 lei/zi şi imobilizarea autovehiculului până la stingerea obligaţiei de plată. Fiţi responsabili! Parcaţi legal şi evitaţi sancţionarea", informează Compania Municipală Parking Bucureşti, pe pagina sa de internet. 

Conform Companiei Municipale Parking Bucureşti, contravaloarea locului parcat poate fi plătită şi prin aplicaţia „Parking Bucureşti”, care poate fi descărcată gratuit din AppStore sau din Google Play. 

„Prin Parking Bucuresti App puteţi achita anticipat, online, tariful de parcare folosindu-vă cardul bancar sau prin SMS la numărul 7458. Rămâne, însă, valabilă şi alternativa de plată cu cash în toate parcajele gestionate de Compania Municipală Parking Bucureşti S.A.”, transmite compania. 

Tarifele aplicate de Compania Municipală Parking, potrivit HCGMB 517/2019, în intervalul orar 7.00 - 23.00, de luni până vineri, sunt următoarele: 

  • 10 lei/oră, în zona 0; 
  •  5 lei/oră în zona 1; 
  •  2,5 lei/oră în zona 2. 

Riveranii (persoane fizice care posedă autoturisme şi au domiciliul pe strada unde este amenajat parcajul public) au nevoie pentru eliberarea abonamentului de următoarele documente: cartea de identitate şi certificatul de înmatriculare al autovehiculului. Pentru a putea beneficia de acest tip de abonament, adresa din certificatul de înmatriculare trebuie să fie aceeaşi cu cea din cartea de identitate. 

Totodată, riveranii pot beneficia de abonamente, cu sau fără rezervare. 

Fără rezervare (plata tarifului permite folosirea unui loc de parcare fără rezervarea sau nominalizarea acestuia): 

  •  200 de lei/lună în zona 0; 
  • 100 lei/lună în zona 1; 
  • 80 de lei/lună în zona 2. 

Cu rezervare (plata tarifului permite utilizarea unui loc de parcare, cu rezervarea acestuia, în intervalul 0.00-24.00):

  • 900 lei/lună în zona 0; 
  •  700 de lei/lună în zona 1; 
  •  400 de lei/lună în zona 2. 

De asemenea, persoanele fizice pot alege abonamente de o zi, o săptămâna, o lună, un semestru sau un an pentru fiecare dintre zonele 0, 1 sau 2 ale Capitalei.  

Spre exemplu:

  • pentru zona 0: 75 lei/zi, 300 de lei/săptămână, 1.050 de lei/lună; 
  •  pentru zona 1: 38 de lei/zi, 150 de le/săptămână, 525 de lei/lună; 
  •  pentru zona 2: 15 lei/zi, 60 lei/săptămână, 210 lei/lună. 

Persoanele juridice pot să-şi achiziţioneze abonamente de o zi, o săptămână, o lună, un semestru sau un an, iar tarifele sunt cu circa 33% mai mari decât în cazul persoanelor fizice. 

Zona 0 este delimitată de străzile Piaţa C.A. Rosetti, str. Tudor Arghezi, str. Dr. Dimitrie G. Gerota, str. Jean Louis Calderon, str. C.A. Rosetti, bd. Nicolae Bălcescu, str. Ion Câmpineanu, Calea Victoriei, Splaiul Independenţei, str. Halelor, Piaţa Unirii, bd. Unirii, bd. Mircea Vodă, str. Matei Basarab, bd. Hristo Botev, inclusiv străzile menţionate. 

Zona 1 este cuprinsă între Zona 0 şi perimetrul format din străzile: Piaţa Francofoniei, Calea 13 Septembrie, şos. Panduri, bd. Geniului, şos Cotroceni, Splaiul Independenţei, bd. Mihail Kogălniceanu, str. Vasile Pârvan, str. Berzei, bd Gării de Nord, Piaţa Gării de Nord, Calea Griviţei, şos Nicolae Titulescu, bd Banu Manta, bd Ion Mihalache, str. Aviator Popişteanu, bd Expoziţiei, str Parcului, str Tipografilor, şos Bucureşti-Ploieşti, bd Aerogării, str Nicolae G. Caranfil, bd Beijing, bd Mircea Eliade, Calea Floreasca, str Polonă, str Mihai Eminescu, str Traian, bd Pache Protopopescu, şos Mihai Bravu, str Traian Popovici, Calea Dudeşti, bd Octavian Goga, str Nerva Traian, bd Gheorghe Şincai, str Lânăriei, Calea Şerban Vodă, bd Mărăşeşti, Piaţa Libertăţii, str. Mitropolit Nifon, Piaţa Regina Maria, bd Libertăţii, inclusiv străzile precizate. 

Zona 2 cuprinde locurile de parcare special amenajate între Zona 1 şi limita administrativă a oraşului. 

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a menţionat că din 15 august vor fi amendaţi toţi cei care parchează pe „locurile albastre” din zona centrală a Capitalei şi nu plătesc. În cazul în care problema persistă, roţile autovehiculelor vor fi blocate. 

Edilul a precizat că în oraşele occidentale banii colectaţi din taxele de parcare reprezintă 7-8% din bugetul local, însă această situaţie nu este valabilă şi în Bucureşti, aprecierile pentru primul an fiind de aproximativ 10 milioane de lei adunaţi din aceste taxe. 

„Nu ăsta este scopul (de a strânge bani din parcări - n.r.). Scopul este de a elibera zone foarte aglomerate din Bucureşti, de a stimula oamenii să folosească transportul public, de a avea, implicit, un mediu mai curat", a declarat Nicuşor Dan, pe 8 august, la postul B1 TV. 

Mai mult decât atât, Nicuşor Dan a adăugat că nu este firesc ca în unele zone să existe parcări cu plată goale şi trotuare în apropiere pline cu maşini, în aceste situaţii Poliţia Capitalei şi Poliţia Locală va lua măsuri. 

De asemenea, primarul a mai afirmat că parcările „la bordură" vor fi în continuare gratuite, acolo unde există semnul care indică că parcarea este permisă, municipalitatea având intenţia de a extinde zona cu „parcări albastre" şi pe o serie de străzi alăturate zonei centrale a Bucureştiului. 

Viceprimarul Stelian Bujduveanu menţiona la începutul acestei luni că regulamentul de parcare, care va fi aplicat din 15 august restabileşte ordinea în Bucureşti, iar scopul iniţiativei este să elibereze domeniul public de maşinile parcate neregulamentar. 

„Astăzi avem 12.190 de locuri de parcare în zona centrală. În fiecare lună, numărul acestor locuri de parcare va creşte cu câteva sute. Până anul viitor estimăm un număr de 30.000 de locuri de parcare în zona centrală, în interiorul inelului central de circulaţie”, a punctat Stelian Bujduveanu. 

Nicuşor Dan a transmis că, începând din 16 august, niciun angajat al municipalităţii nu va mai avea loc de parcare rezervat pe străzile din vecinătatea Primăriei. 

„Aplicarea regulamentului de parcare începe cu Primăria. Niciun angajat al Primăriei (nici eu) nu va mai avea loc rezervat pe străzile din jur. Începând de marţi, toate locurile de parcare din jurul Primăriei vor avea statut de „parcări albastre” şi vor putea fi folosite, prin plata cu ora sau cu abonament, de oricine doreşte. Precizez, ca să nu persiste confuzia, că singurele modificări începând de marţi vizează „parcări albastre”. Nu vor exista modificări la „parcările albe”, parcări de reşedinţă care ţin de Primăriile de sector şi se supun altui regim, nici pentru locuri de parcare nemarcate (de exemplu parcările la marginea bordurii)", a scris edilul, vineri, pe pagina sa de Facebook. 

În aceeaşi ordine de idei, Bujduveanu a menţionat că este vorba despre peste 150 de locuri de parcare din apropierea Primăriei Capitalei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite