Ştefania Popp a adus oamenii de afaceri în şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştefania Popp conduce organizaţia Junior Achievement România, care pune la dispoziţia şcolilor programe educaţional-economice. ONG-ul a câştigat locul al II-lea anul trecut la Gala Premiilor în Educaţie, competiţie organizată de Fundaţia „Dinu Patriciu“.

Din 1997, Ştefania Popp se află la cârma Junior Achievement România, reuşid să realizeze ceea ce puţini îndrăzneau să spere în acei ani: să aducă oameni din domeniul business-ului care să-i iniţieze pe tineri în economia reală.

Programe de antreprenoriat pentru tineri
Tinerii, care de regulă studiază la şcoală programele Junior Achievement ca materii opţionale, au şansa de a exersa activităţi chiar cu ajutorul  profesioniştilor din domeniul afacerilor. Programele implementate de organizaţie în şcoli sunt destinate preşcolarilor, elevilor din clasele primare, celor din clasele gimnaziale, liceenilor, dar şi studenţilor. De pildă, pentru prichindeii de grădiniţă, organizaţia realizează programe bazate în primul rând pe stimularea creativităţii. Astfel, micuţii învaţă să facă felicitări şi jocuri pe care le vând în cadrul unor expoziţii, pentru le dezvolta încă de mici abilităţile antreprenoriale.

Organizaţia nonguvernamentală, pe care Ştefania o conduce cu profesionalism şi pasiune, pune la dispoziţia instituţiilor de învăţământ aceste proiecte în baza unui protcol semnat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Au învăţat să aibă propriile afaceri
Exemplele de tineri cărora programele derulate de organizaţie le-au schimbat viaţa sunt nenumărate. „De pildă, Cosmin Mălureanu a câştigat premiul cel mare anul acesta la competiţia internaţională The JA-YE Young Entrepreneur of the Year 2010. El a reuşit performanţa de a convinge juriul exigent de la Bruxelles că poate conduce o afacere de succes în domeniul softului educaţional chiar şi într-o perioadă de criză”, a spus Ştefania..

În plus, tinerii câştigători ai concursurilor organizate de Junior Achievement sunt recompensaţi cu burse finanţate de comunitatea de afaceri, cu participări la şcoli de vară, seminarii şi diverse competiţii naţionale şi internaţionale.

Ştefania a implementat şi proiecte, ca spre exemplu Jobshadow, prin care elevii din ultimele clase de liceu stau pentru o zi în umbra unui arhitect, doctor sau a unui alt specialist din orice alt domeniu în care vor să-şi construiască o carieră. Alte evenimente organizate de Junior Achievement sunt Business Hall of Fame prin care sunt premiaţi lideri în domeniul afacerilor şi se acordă distincţiile Profesorul Anului, Voluntarul Anului, Elevul Anului, şi Târgul Absolvenţilor. Pentru meritele sale deosebite, instituţia condusă de Ştefania a fost recompensată, anul trecut, de Fundaţia “Dinu Patriciu” cu 10.000 de euro, bani pe care i-a investit în alte proiecte de care beneficiază elevii şi studenţii.

Întrebări şi răspunsuri
De când există Junior Achievement în România?

“Organizaţia Junior Achievement implementează în România încă din 1993 programe „learning by doing“ pentru tineri. Instituţia face parte din Junior Achievement Woeldwide USA fondată în 1919 şi din Junior Achievement-Young Enterprise Europe, ce are o activitate de peste 40 de ani pe piaţa educaţională” a explicat Ştefania.

Financiar sunteţi ajutaţi de organizaţia-mamă?

“Nu. Organizaţia-mamă ne-a furnizat know-how-ul. Este treaba noastră să atragem susţinerea financiară de la comunitatea de afaceri”, a mai spus Ştefania Popp.

Profil
Născută: 26 decembrie 1956, Feteşti
Studii: Facultatea de Fizică, Universitatea Bucureşti
            Master în Fizică Nucleară, Universitatea din Bucureşti
Postuniversitare: Marketing şi Relaţii Internaţionale în SUA
Management Educaţional în Germania, Italia şi Franţa
Experienţă: cercetător la Institutul de Reactori Nucleari Bucureşti până în 1989

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite