Ţepuiţii de la Planorama s-au mutat într-un imobil construit pe banii lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre imobilele din ansamblul „Planorama“, terminate cu bani din buzunarul proprietarilor, este gata, iar o parte dintre păgubiţi s-au mutat deja în imobil. Cu toate astea, aproape 70% dintre proprietari au lăsat baltă apartamentele după ce s-au îngropat în credite şi nu-şi mai permit să se mute aici.

„Bună ziua! De la 716 sunt. Am venit să-mi iau cheile“. Acestea au fost primele vorbe, urmate de un oftat adânc, a unei familii pe care am găsit-o în uşa asociaţiei de cumpărători din blocul T3 din cadrul ansamblului rezidenţial „Planorama“. În situaţia lor mai sunt circa 1.000 de proprietari care au aşteptat patru ani ca să se poată muta în casa în care şi-au investit toate economiile şi pentru care, cei mai mulţi, s-au îngropat în datorii.

O treime dintre ei s-au mutat deja aici, zilele trecute. Sunt cei norocoşi. Ceilalţi nu îşi permit încă să facă acest lucru sau şi-au găsit deja alte locuinţe.
„Nu ne-am gândit niciodată că am făcut o investiţie în zadar. Nu vrem să ne mai consideraţi nişte «ţepuiţi». Am reuşit să terminăm blocul cu forţe proprii atunci când nimeni nici nu se uita la noi“, povesteşte Florin Vasile, unul dintre proprietari, referindu-se la iniţiativa păgubiţor din 2010, atunci când au cerut ajutorul primarului Neculai Onţanu, cel care a tăiat panglica atunci cand s-a pus piatra de temelie la acest complex.

Presaţi de un contract prost

Niciunul nu consideră însă că a greşit atunci când a dat bani în continuare dezvoltatorului, mai ales că, spun ei, „totul era în grafic“. Nici chiar atunci când Eurohabitat nu a mai respectat planul lucrărilor. Aceştia au continuat să plătească mii de euro deşi lucrpările nu mai evoluau. „Eram puşi în faţa unor presiuni contractuale, de genul aceleia că lucrările nu vor mai evolua dacă nu contribuie cu bani. Nu ne-am întâlnit niciodată cu unul dintre acţionarii firmei, doar cu reprezentanţi, care ne-au spus că mai au nevoie de un milion de euro ca să termine blocul. Noi am reuşit cu 200.000 de euro. Ne-am dat seama atunci că s-au organizat să dea un tun şi noi am picat victime“, ne-a explicat Emil Săndulescu, un alt proprietar.

Acesta a fost şi unul dintre proiectanţii blocului T3 şi susţine că toate bănuielile că au fost ţepuiţi s-au confirmat în 2007, atunci când o firmă de proiectare i-a povestit de trecutul murdar al isrelienilor care erau în spatele firmei Eurohabitat, şi care au fugit cu banii după ce au făcut afaceri cu locuinţe imaginare.  

Cu banii strânşi „de la mână la mână“ oamenii şi-au terminat de finisat blocul pe dinafară, dar şi pe dinăuntru, până la pragul uşii. „Am instalat sistemele de avertizare în caz de incendiu, am făcut lifturile, am pus paratrăsnetul şi ne-am racordat la utilităţi, urmând să facem şi hidroizolarea cât de curând“, a mai explicat unul dintre proprietari.

„Ne-am dat seama atunci israelienii s-au organizat să dea un tun şi noi am picat victime“.

Emil Săndulescu, păgubit

Proprietari săraci în locuinţe de lux


Deşi majoritatea locatarilor din T13 sunt persoane fizice, o mare parte dintre cumpărători sunt şi firme care au cumpărat locuinţe cu scopul de închiria, însă pe parcurs le-au abandonat pentru că datoriile la bancă le-au băgat în faliment. „În ultima săptămână am primit trei plicuri prin care trei firme care figurează cu sediul aici au fost anunţate de intrarea în insolvenţă“, precizează Florin Vasile.

Trăiesc cu molozul sub geamuri

Totodată, într-o situaţie dramatică sunt şi proprietarii care au plătit şi câte 90.000-100.000 de euro pentru un apartament în blocul T3 din ansamblul Planorama şi, din cauza creditelor contractate pentru achitarea casei, nu-şi mai permit , pe moment, să-şi cumpere mobilă pentru a se muta şi pentru a întreţine un apartament de lux. „Eu sunt un caz fericit. Am reuşit să-mi recondiţionez apartamentul cu trei camere pentru care am plătit aproape 80.000 de euro însă a trebuit să fac investiţii masive şi pentru reparaţii, pentru că nu doar că au abandonat lucrarea, dar au lucrat şi în bătaie de joc“, explică bărbatul.

Firma constructoare, tot din Israel, a lăsat apa să curgă prin conducte şi, într-o iarnă au acestea au pocnit şi le-au distrus nu doar instalaţia, ci şi pereţii. Cât despre complexul de relaxare, promis în vecinătatea blocului, oamenii şi-au luat de mult gândul. Acesta nu a rămas decât un schelete prăfuit, o imagine dezolantă în faţa blocului rezidenţial. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite