A furat documente secrete din maşina în pană a unui angajat SRI şi a ajuns la închisoare. Cum a vrut să-şi şteargă urma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sentinţa finală a fost pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti în 23 iunie FOTO Pixabay
Sentinţa finală a fost pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti în 23 iunie FOTO Pixabay

Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat recent sentinţa finală într-un dosar în care un hoţ a fost trimis în judecată după ce a furat mai multe documente şi bunuri din maşina unui angajat SRI rămas cu maşina în pană.

Incidentul a avut loc în august 2017. Un angajat SRI circula cu maşina de serviciu prin Bucureşti când a observat că are o problemă la o roată. A oprit în dreptul aleii Valea Florilor, iar când a coborât din maşină a observat că roata din dreapta–faţă este dezumflată. În timp ce ofiţerul de informaţii căuta în portbagaj sculele pentru a rezolva problema roţii, un hoţ i-a furat de pe scaunul din dreapta al maşinii o mapă cu documente de serviciu şi o borsetă cu bunuri personale şi de serviciu.

În urma incidentului, angajatul SRI a depus plângere la Poliţie, iar ancheta a scos la iveală că hoţul a reuşit să plece cu o mapă în care erau documente cu nivel de clasificare „secret de serviciu” şi strict „secret”. Două dintre acestea erau emise de CNSAS şi înregistrate la SRI cu clasificarea „secret de serviciu”, iar cinci aparţineau SRI, două fiind clasificate „secret de serviciu” şi trei „strict secret”. Odată cu documentele aflate în mapă, hoţul a reuşit să fure şi o borsetă în care se aflau mai multe bunuri personale şi de serviciu ale angajatului SRI, patru telefoane, chei, legitimaţie de acces, dar şi cartea de identitate şi permisul de conducere.

Hoţul a ars aproape tot ce a furat

Poliţia a reuşit să dea de urma hoţului, care s-a dovedit a fi un recidivist cu mai multe condamnări la activ. Hoţul le-a spus poliţiştilor că a sperat să găsească bani, dar pentru că nu a găsit bani s-a dus pe un câmp viran şi a ars aproape tot ce a furat, inclusiv documentele secrete, ca să îşi piardă urma. Hoţul a spus că a reuşit, totuşi, să vândă două dintre telefoanele furate. Unul dintre telefoanele furate a fost găsit în locuinţa sa, iar despre unul a spus că l-a pierdut.

În proces, SRI a arătat că documentele furate şi distruse „nu sunt de natură a pune în pericol securitatea naţională şi nici nu s-a creat vreun prejudiciu instituţiei, sens în care s-a procedat la declasificarea acestora”. În privinţa documentelor emise de CNSAS, SRI a arătat că „a fost iniţiată procedura de informare a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii cu privire la compromiterea documentelor secret de serviciu şi s-a solicitat declasificarea documentelor în cauză”, având în vedere că „interesele Serviciului nu au fost prejudiciate”.

Închisoare cu executare

În urma procesului, judecat în primă instanţă la Judecătoria Sectorului 6 şi în apel la Curtea de Apel Bucureşti, hoţul care l-a jefuit pe angajatul SRI a fost condamnat, în 23 iunie 2020, la un an şi şase luni de închisoare. Pentru că hoţul, eliberat condiţionat în 2017, a recidivat, pedepsei de un an şi şase luni i-a fost adăugat şi un rest de pedeapsă de patru ani, urmând ca hoţul să execute o pedeapsă de cinci ani şi şase luni de închisoare. Sentinţa este definitivă.

Citeşte şi:  EXCLUSIV Cine este bărbatul care l-a ameninţat cu moartea pe Raed Arafat. Raul Coltor susţinea anul trecut că e spion VIDEO Bizarul caz al sârbului angajat Gazprom care a vrut să scoată acte secrete din România. Cum s-a evaporat dosarul penal

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite