Actori independenţi neplătiţi de Primăria Capitalei de trei luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oana Pellea
Oana Pellea

Actori independenţi, care lucrează în regim de colaborare la teatre din Capitală, nu şi-au primit onorariile de trei luni. Motivul ar fi întârzierea adoptării bugetului, dar şi faptul că Primăria nu a colectat suficienţi bani din taxe şi impozite pentru cele 14 teatre administrate. Actori indignaţi îndeamnă la solidarizare şi protest.

Oana Pellea, Mirela Oprişor şi Alexandru Călin se numără printre numeroşii  actori independenţi care nu au fost plătiţi.

„Nu sunt angajată. Sunt liber profesionistă. Ne spune şi noua cineva dacă şi când vom fi plătiţi pentru munca depusă?”, s-a exprimat Oana Pellea pe pagina sa de Facebook.

Actriţa a mai atras atenţia că de trei luni  „joacă pe gratis”, alături de toţi colegii săi independenţi. 

Şi actorul Alexandru Călin se confruntă cu aceeaşi problemă:

„Este riscant, pentru că mănânci luna următoare ce joci luna asta. Problema a plecat de la amânarea cu 3 luni a bugetului şi din cauza aceasta mai multe instituţii de stat ne-au rugat să înţelegem că trebuie să amâne plăţile.”, a explicat acesta la Digi24.

El a răspuns şi criticilor faţă de participarea actorilor la mişcările antiguvernamentale de protest în sprijinul justiţiei : „Au apărut voci care au zis: ce treabă au actorii? Să-şi vadă de teatrul lor! Uite că nu putem să ne vedem nici de teatrul nostru!”

Actorul Mihai Călin, angajat la Teatrul Naţional din Bucureşti (TNB) a vorbit despre condiţiile materiale precare cu care se confruntă mai ales tinerii actori, care sunt şi cei care joacă cel mai des în regim de colaborare la teatrele de stat, deoarece posturile sunt frecvent blocate. 

„Imaginaţi-vă că, într-o lună doar, nu ai niciun fel de încasări, deloc. Ce faci? Cum trăieşti? Şi aici e vorba, în marea majoritate, de cei tineri care sunt cei mai vulnerabili. ”, a declarat Mihai Călin într-un interviu la Digi24.

Marius Manole s-a alăturat cauzei şi s-a adresat semnatarilor faimoasei scrisori  de susţinere pentru Gabriela Firea în contextul tensiunilor din interiorul PSD în toamna anului trecut. 31 de personalităţi culturale şi-au reunit atunci  vocile pentru a-şi exprima recunoştinţa faţă de „cea mai mare realizare pe care doamna Primar General a determinat-o”, şi anume : „instaurarea unui climat de linişte şi echilibru, în care să nu existe vreo grijă pentru subvenţia necesară sau vreo intervenţie care să cenzureze în vreun fel produsul cultural-artistic.”, adăugând totodată că „acest climat s-a adresat în principal, creatorilor, cărora le-au fost puse la dispoziţie cele mai bune condiţii pentru desfăşurarea activităţilor specifice.”

Pe pagina sa de Facebook, actorul Marius Manole a îndemnat la o mişcare de solidarizare cu situaţia colegilor săi de breaslă:

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite