Alex Zamfir, bucureşteanul care strânge bani ca să construiască un spital pentru copii: „Cred foarte mult în dorinţa oamenilor de a se implica în proiect“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alex Zamfir la Adevarul Live FOTO David Muntean

Astăzi, în platoul Adevărul Live, au fost prezenţi Alex Zamfir şi Eugen Târţă, doi bucureşteni care lucrează la un proiect impresionant: vor să strângă bani de la români pentru a ridica un spital pentru copii.

„Dă-mi 1 leu, te rog! Ca să construim un spital pentru copii“. Aşa sună anunţul pe care l-a făcut pe blogul personal, luna trecută, Alex Zamfir, un bucureştean decis să ajute şi să realizeze un proiect la care nu s-a mai gândit niciun român până în acest moment. Ideea, spune el, a pornit după ce toamna trecută a fost sunat de mama unui băieţel bolnav care avea nevoie de peste 100.000 de lei pentru o operaţie complicată în străinătate.

Astăzi, de la ora 13.00, Alex Zamfir şi medicul Eugen Târţă vor fi prezenţi în platoul Adevărul Live pentru a explica pe larg planurile pe care le au pentru realizarea acestui spital pediatric.

Principalele declaraţii:

În ce constă campania „Dă-mi 1 leu, te rog! Ca să construim un spital pentru copii“

Alex Zamfir: „
Încercăm să strângem, leu cu leu, de la oameni, până la 80 de milioane de lei, o sumă necesară construirii primului centru independent din România de oncologie şi hematologie pedriatică“

„Cum nu sunt decât 20 de miliande români în ţară, ne-am propus să încercăm să strângem aceşti bani în trei ani. Am considerat că dacă fiecare român care trăieşte în România ar dona 1 leu odată la nouă luni, banii s-ar strânge în trei ani. Noi avem încredeera că acest lucru s-ar putea realiza şi mai repede, pentru că există mulţi oameni care locuiesc în afara ţării şi şi-ar dori să doneze - mulţi deja au făcut-o. Chiar unul dintre români dina afră ne-a spus că şi-a setat o sumă de 20 de euro pe care lunar o va dona până când se strânge suma, iar alte două românce din Italia ne-au spus ieri că tocmai donaseră 200 de euro“.

Am reuşit să strângem de când am lansat proiectul, pe 25 februarie, 30.000 de lei. Iar pe site-ul www.1leu.org se găsesc toate detaliile despre proiect şi cum pot oamenii să doneze.

Cum le-a venit ideea înfiinţării spitalului



Alex Zamfir:  „Anul trecut, mama unui băieţel de 3 ani şi jumătate, care avea tetrapareză spastică, m-a rugat să-i dau „share“ pe Facebook la o postare despre cazul băieţelului ei, din dorinţa ei de a strânge bani necesari pentru operaţia copilului ei din Turcia. M-am gândit că un share n-o va ajuta prea mult, dar pot încerca să aflu mai multe şi mi-a venit, pornind de la curiozitatea mea, câţi bani se pot strânge cerând un leu de la fiecare om, să lansez o campania „Dă-mi un leu pentru Tudor“. N-am strâns 120.000 de lei câţi erau necesaro şi 135.000 astfel încât a fost posibilă operaţia, iar acum este în ghips, pentru recuperare. Iar din banii strânşi rămaşi am mai putut ajuta un alt băieţel cu aceeaşi problemă - a fost decizia părinţilor lui Tudor, ca tot ceea ce se strânge peste suma necesară să fie donaţi către un alt copil care avea nevoie de ei. Aşadar, l-am sunat atunci pe Eugen, care este medic, şi i-am spus dorinţa mea de a construi un spital pentru copii. M-a înterbat onest „Ştii în ce te bagi?“ „Nu“, i-am spus. „Atunci hai să o facem împreună“, a zis el.

Alex Zamfir si Eugen Trata la Adevarul Live FOTO David Muntean

De ce este nevoie de un spital de oncologie şi hematologie pediatrică?

Eugen Târţă: Încercăm să facem lucrrile altfel. Să luăm presiuneaa aceea de pe capul pacientului atunci când merge la spital şi află boala de care suferă. Am stat foarte mult de vorbă cu omani implicaţi adânc pe partea acesta de oncologie, aândoi au condus sau conduc secţii de oncologie, şi o asemenea facilitate în care pacientul vine şi poate fi monotirizat, tratat şi chiar vindecat, e absolut necesară.  

Alex Zamfir: Sunt atâtea cazuri de care aflăm zilnic pe reţelel sociale care au nevoie de tratamente şi de bani pentru tratamente, astfel că există această nevoie. Din punctul meu de vedere, este o nevoie importantă astfel că mai mulţi copii români şi poate şi cei din străinătate, din ţări unde nu există un asemenea centru, să poată veni şi să se vindece. Iar cu cât convingem reuşim să convingem mai mulţi oameni să doneze bani, cu atât reuşim să strângem banii mai repede şi să construim spitalul.

Cum reuşiţi să strângeţi banii?

Alex Zamfir: Încercăm să înfiinţăm un ONG, fiindcă avem nevoie de o formă juridică. Apoi putem să organizăm tot felul de evenimente. Totuşi, deja au început mai mulţi oameni să ne ajute - un exemplu: la Romexpo, unde vom avea o urnă unde oamenii pot dona cel puţin 1 leu sau alţi oameni. De asemenea, sâmbătă, pe 4 aprilie, vom avea şi un cros „Alerg pentru Spitalul Copiilor“, care va avea loc în Herăstrău, iar pentru participare, oamenii trebuie să plătească această sumă de minim 1 leu.

Cea mai mare provocare este să-i convingem pe oameni că nu suntem hoţi, apoi să reuşim să menţinem interesul oamenilor până la construirea spitalului.

Încă de la început am menţionat că nu vrem să apelăm la ajutoare de la stat, nicidecum pentru a arăta că suntem noi mai deştepţi sau să facem în ciudă statului, doar că statul român, având destul de multe probleme, pe care le gestionează greu, uneori prost, am încercat să evităm asta. Noi credem atât de tare în proiectul nostru şi în dorinţa oamenilor de a se implica, încât credem că putem să-l facem de unii singuri şi cu ajutorul oamenilor. Sigur, vom avea, la un moment dat, nevoie de autorizaţii din partea statului atunci când vom dori să înfiinţăm spitalul şi ei ne pot ajuta prin acordarea lor. Un alt motiv pentru care nu ne-am implicat în povestea cu statul este că, indiferent cu cine am lucra din domeniul public, există acea birocraţie legiferată, de care deja ne-am lovit atunci când am început demersurile pentru înfiinţarea ONG-ului.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite