Adevărul Live. Sorin Oprescu, despre datoria istorică a RADET: O inginerie financiară făcută după 1995. Toţi banii ajungeau într-un cont ESCROW

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Oprescu, în studioul Adevărul Live FOTO Marian Iliescu
Sorin Oprescu, în studioul Adevărul Live FOTO Marian Iliescu

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a venit în platoul Adevărul Live să discute despre apa caldă, despre şantierele deschise şi despre cum a fost pregătită Arena Naţională pentru meciul de sâmbătă.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a venit în studioul Adevărul Live să discute despre cele mai fierbinţi probleme ale Bucureştiului, printre care apa caldă, căldura şi datoriile uriaşe pe care RADET le-a acumulat de-a lungul timpului.

După ce timp de mai multe zile bucureştenii din patru sectoare ale Capitalei au rămas fără apă caldă, pe ţeavă curgând apă rece înregistrată ca fiind caldă, Sorin Oprescu a anunţat că se gândeşte la un mod de facturare potrivit pentru această apă.

Arena Naţională, pregătită pentru meciul de sâmbătă

Primarul general al Capitalei a fost aseară să verifice modul în care a fost modernizată Arena Naţională. Totodată, edilul-şef o să vorbească astăzi şi despre cele mai moderne echipamente cu care a fost dotat stadionul, dar şi despre şantierele care sufocă traficul rutier din Bucureşti.

Principalele declaraţii ale primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu:

Problema Pieţei Charles de Gaulle

Avea timpul de rezolvare de aproximativ o luna. Nu am făcut-o în urmă cu aproape cinci ani, când am făcut Aviatorilor, pentru că acolo era în plan o parcare subterană pe două nivele cu 1.500 de locuri de parcare. Calculele arătau că sâmbăta şi duminică aproximativ 40.000-45.000 de vin în zona Herăstrău. În timpul săptăămânii aş fi „adunat” maşinile de pe Primăverii, de pe Dorobanţi şi aş fi avut o eficienţă crescută.  

Am reliziat contractul cu constructorul, dar nu din cauza insolvenţei, ci pentru că firma constructoare nu a respectat timeline-ul. După un an nu aveam proiect tehnic.

Cel care a făcut bulevardul a avut un accident socio-juridic-penal, a fost arestat, atunci s-a pus sechestru pe conturi. Fiind in insolvenţă.

Am băgat viteză pe Charles de Gaulle. Constructorul încearcă să cârpească în funcţie de posibităţi. Am încredere că se vor termina repede lucrările, din acest motiv am stabilit să se lucreze şi noaptea.

Pe Calea Victoriei mai am vreo 223 de metri de trotuar, acelaşi constructor, aceeaşi situaţie.

Pe Iancului a trebuit să deblocăm altceva, asociaţia. S-a schimbat liderul asociatiei, tocmai pentru a avea bani.

Piaţa Charles de Gaulle se înscrie în nota generală, la începutul lui iunie avea 2.225 de şantiere În Bucureşti. Din acestea, circa 1.700 sunt pe infrastructură. De ce? Pentru că reţelele de gaze trebuie schimbate, sunt vechi de 75 de ani. Mi-e frică să nu se întâmple evenimente nenorocite.

Sorin Oprescu FOTO Marian Iliescu

GDF Suez a obţinut finanţarea din fonduri europene de aproape 300 de milioane de euro. Am sprijinit şi noi. 

Ştiu ca fac deranj în oraş, dar trebuia să ia cineva o hotărâre apentru sănătatea şi siguranţa oamenilor.

Despre problema apei calde:

Trebuie să fac o scurtă istorie. Am constatat că timp de şase ani am plătit sume fantasmagorice la RADET, bani care nu ajungeau în investiţii, în consum, în transportul apei calde. Toţi banii ajungeau într-un cont ESCROW, o inginerie financiară făcută după 1995. Ni se puneau banii acolo. Se plăteau salariile, investiţii - nimic. Aveam şi penalităţi aberante de plătit. Ajunseseră la 790 de milioane de euro.

În 2008 am încheiat o înţelegere. Am plătit datoria în trei ani. După trei ani mi s-a spus că nu am plătit datoria, ci doar penalităţile. O lege nedreaptă a ANRE făcea ca în fiecare lună să se adune penalităţi.

Am plătit exact cât au consumat cetăţenii. Din preţul total al gigacaloriei (348 de lei), noi plăteam 170 de lei, restul plătea cetăţeanul. Însă, nu ne ajung banii, indiferent cât de bine am gestiona finanţele. 

Singura soluţie era să ne unim cu ELCEN, să intre sub conducerea Primăriei, dar cu management economic, corect, nu politic. Şi să dăm subvenţii cetăţenilor, dar pe mai multe niveluri. Cei care au venituri lunare peste 3.500 de lei să plătească preţul total al gigacaloriei.

Susţin fuziunea RADET-ELCEN, dar nu se face pentru că nu vor cei de la ELCEN.

Cetăţenii vor avea apă caldă şi în iarna asta, aşa cum au avut de şase ani încoace.


Despre scandalul legat de sediul Primăriei:

„Este un scandal făcut artificial. În perioada 2008-2009 a fost o licitaţie, ajunsesem să stăm în zona de consiliu şi tremura tot. S-au făcut foarte multe expertize, consiliul este cel care a hotărât să facem consolidări. Am încheiat un contract şi am spus că ne exprimăm dorinţa de a cumpăra clădirea în leasing”, a explicat Oprescu.

Până acum, Primăria a plătit 9 milioane. Valoarea clădirii este discutabilă, a subliniat Oprescu.


Legat de sediul vechi, Oprescu spune că această mutare s-ar putea face în vara lui 2015.

„Ministrul Teodorovici vrea ca ultima finisare să fie făcută pe fonduri europene. Contează simbolul, contează casa aceasta care este monument, sper să ne apuce vara lui 2015 în sediul vechi”, a punctat Oprescu.

Despre stadionul Arena Naţională:

„Stadionul e făcut să fie folosit şi asta şi fac. Dacă în loc de 20 de meciuri sunt 60 de meciuri nu poţi să nu schimbi, ajungi să joci pe maidan, pe nisip”, a spus Oprescu.

Am făcut apel la civilizaţie, forţele de ordine sunt pregătite, nu avem chef de scandaluri. „Problema gazonului este rezolvată”, a explicat primarul general.

Legat de copertină, Oprescu spune că a fost spălată de două ori până acum. „Stadionul a costat 148 de milioane de euro, restul până la 166 este TVA-ul. Costă, în schimb, întreţinerea”, a precizat Oprescu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite