Administraţia Străzilor explică de ce nu avem piste de biciclete: „Bucureştenii sunt un amestec de provinciali”, iar „Poliţia Rutieră nu-şi face treaba”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Dorobanţi, pista de biciclete se opreşte într-un chioşc de ziare FOTO: OPTAR.ro
În Dorobanţi, pista de biciclete se opreşte într-un chioşc de ziare FOTO: OPTAR.ro

Pistele pentru biciclete s-au transformat în obstacole pentru biciclişti, pietoni şi şoferi. Mai mult decât atât, pentru o parte din ele nici mai există contracte de întreţinere. Un peste alta, instituţia care trebuia să se ocupe, potrivit legii de aceste amenajări, Administraţia Străzilor, a găsit şi explicaţii care o exclud din lista responsabililor pentru dezastrul pistelor: bucureştenii sunt „un amestec de provinciali din toată ţara”, iar  Brigada Rutieră nu-i amendează pe cei care parchează pe marcajele destinate bicicliştilor.

În ultimii ani, proiectul de 10 milioane de euro al administraţiei locale privind pistele pentru biciclete s-a dovedit a fi total inutil. Majoritatea pistelor sunt blocate de maşini parcate, standuri de ziare sau staţii ale RATB, iar unele dintre ele fiind desfiinţate de Poliţia Rutieră, potrivit b365.ro.

În total, în Bucureşti există 50 de piste de biciclişti. Dintre acestea, pentru 11, inaugurate în 2008, nu mai există contracte de întreţinere de la începutul anului. Cu toate că administraţia străzilor a primit nenumărate plângeri, deoarece pistele sunt inpracticabile, instituţia a continuat să le amenajeze după aceleaşi reguli, sub avizul Brigăzii Rutiere a Municipiului Bucureşti.

Prioritatea administraţiei: şoferii

Siguranţa biciliştilor şi a pietonilor este pusă în pericol, deoarece cele mai multe dintre cele 40 de piste nu respectă prevederile Codului Rutier. Administraţia Străzilor a primit nenumărate reclamaţii din partea biciliştilor, a organizaţiilor neguvernamentale şi din partea Brigăzii Rutiere. „Nu s-a mai investit niciun leu în piste pentru biciclişti. Deocamdată, priorităţile Bucureştiului sunt şoferii. În Bucureşti, sunt peste 2 milioane de maşini, iar biciclişti avem sub 1%. Nu avem o cultură pentru bicicletă cum au nemţii, austriecii, belgienii", a declarat, pentru b365.ro, Carmen Dincă, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Străzilor.

Cine e de vină: Poliţia Rutieră, străzile, bucureştenii şi primăriile de sector

Principala problemă în dezvoltarea infrastructurii, o reprezintă temperamentul şoferilor bucureşteni şi mărimea străzilor. Totodată, Administraţia Străzilor aruncă vina pe Poliţia Rutieră, deoarece nu aplică amenzi drastice celor care parchează pe piste. „Poliţia Rutieră trebuie să dea amenzi la sânge celor care parchează pe piste. Implimentarea pistelor are legătură cu autoritatea Poliţiei Rutiere de a-şi face treaba şi de a da amenzi”, a mai spus Carmen Dincă. În replică, reprezentanţii Poliţiei Rutiere au declarat că această atribuţie revine Poliţiei Locale încă de la începutul anului 2011, instituţie ce se află tot sub umbrela Primăriei Capitalei, ca şi Administraţia Străzilor.

O a doua problemă care încurcă dezvoltarea pistelor de biciclete, este reprezentată de lipsa de comunicare cu primăriile de sector. Acestea nu au ţinut cont de piste şi au eliberat autorizaţii pentru staţii de RATB, stlâpi sau chioşcuri, potrivit reprezentanţilor Administraţiei Străzilor. „Şoferii de RATB sunt şi aşa foarte deranjaţi de motociclişti. Dacă mutăm şi bicicliştii pe carosabil o să iasă măcel, pentru că nici şoferii, nici bicicliştii şi nici motocicliştii nu se respectă în trafic”, a argumentat Carmen Dincă.

Administraţia Străzilor consideră că lipsa de educaţie a bucureştenilor este un alt motiv pentru care Bucureştiul nu are piste de biciclete, aşa cum au mai toate capitalele europene. „E complicat să faci educaţie bucureştenilor, Bucureştiul fiind un oraş extrem de greu de gestionat din punct de vedere comportamental, fiind un amestec de provinciali veniţi din toate zonele ţării”, a mai spus Dincă.

Articolul 20, aliniatul 4, al Legii Circulaţiei Rutiere (OUG 195/ 2002, modificat în 2007) spune clar că administratorul drumului este cel care trebuie să amenajeze şi să întreţină pistele de biciclete: „Persoanele care nu au împlinit vârsta de 14 ani pot conduce biciclete numai pe drumurile special amenajate şi semnalizate corespunzător de către administratorul drumului respectiv”.

Mutarea pistelor pe carosabil, doar o idee

În luna aprilie, Administraţia Străzilor a desfiinţat din cauza pericolelor care se aflau pe traseu, pista de biciclete de pe bulevardul Dimitrie Cantemir din Capitală, pe zona aflată între bd. Gheorghe Şincai şi bd. Mărăşeşti, şi cea de pe Bulevardul Regina Elisabeta, scrie b365.ro. Cu toate că, iniţial, închiderea străzilor era programată să fie temporară, Administraţia Străzilor nu a mai efectuat reabilitarea şi îndepărtarea obstacolelor, aşa că acestea au rămas abandonate.

„Ceea ce mi se pare interesant e că Administraţia Străzilor implică şoferii RATB. Noi am solicitat o reacţie şi de la RATB, în sensul acesta. Cert este că Administraţia Străzilor încarcă legea. Scrie foarte clar în lege că orice drum public trebuie amenajat şi întreţinut de adminstratorul drumului. Nhoi am făcut o plângere la Administraţia Străzilor, la Poliţie şi la Prefectură. După ce vom înainta şi a doua plângere vom putea sa-i dăm în judecată că nu-şi fac treaba”, a declarat, pentru „National Post”, Marian Ivan, fondatorul Asociaţiei OPTAR.
În momentul de faţă, Primăria Capitalei, a desemnat o comisie care încearcă să rezolve problema pistelor împreună cu reprezentaţi ai Poliţiei Rutiere, ai Administraţiei Străzilor şi a ONG-urilor care militeaza pentru drepturile bicicliştilor. "S-a luat în calcul inclusiv ideea de a se muta aceste piste pe carosabil, dar deocamdată nu s-a luat o decizie. Sperăm ca în maxim două luni să se ia o decizie, deocamdată lucrurile au rămas aşa, nu s-a mai făcut niciun contract, nu s-a mai investit niciun leu", a declarat reprezentantul Administraţiei Străzilor pentru B365.ro. Aceasta precizează că abia după ce comisia va lua o decizie vor putea fi trasate alte piste şi făcute alte contracte de întreţinere şi reabilitare.
 

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite