Adrian Răduţă este campionul la motocross

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureşteneanul, cel mai bun rider de motocross de la noi din ţară, a reuşit, în 2009, performanţa de a ieşi campion est european la această categorie.

La vârsta de 9 ani, când unii de-abia învaţă să meargă pe bicicletă,  Adrian începuse deja să „îmblânzească“ motorul. „Prima motocicletă, de 50 de centimetri cubi. mi-a adus-o tata din Madrid. El era pasionat de motociclism din tinereţe şi a vrut ca eu şi fratele meu să practicăm acest sport la nivel profesionist“, spune Adrian.

Cu timpul, bucureşteanul a devenit din ce în ce mai îndrăgostit de motocross şi a început să facă antrenamente cu fratele şi cu tatăl său pe câmp, în apropiere de comuna ilfoveană Ciolpani (unde este acum actualul circuit de motocross). „Totul a început ca o joacă, dar pe parcurs am început să-l practic profesionist“, spune tânărul.

Locul I la clasa MX1

La 15 ani s-a decis să treacă la următorul nivel, aşa că a participat la o cursă de motocross, la Buzău. „Am ieşit pe locul trei atunci la clasa mea cu o motocicletă de 85 de centimetri cubi. A fost un rezultat destul de bun, care m-a motivat să merg mai departe“, spune riderul.

În 2003, a început să se pregătească cu un antrenor rus, iar în următorul an a obţinut primul titlu de campion naţional la clasa MX1 (capacitate 290 – 450 de centimetri cubi).

Dornic de performanţe cât mai bune, a început să meargă la cantonamente în străinătate, totul pe banii lui: în Anglia, Spania, Olanda şi Germania. „Din păcate în ţara noastră nu există antrenori buni care să pregătească participanţii la competiţiile de motocross“, susţine Adrian.

A suferit multe accidentări

În următorii doi ani a avut „ghinion“, susţine bucureşteanul, obţinând doar titlu de vicecampion din cauza unor accidentări. A venit apoi cea mai proastă perioadă, 2007, când Adrian şi-a rupt ligamentul de la genunchiul stâng. „Am stat atunci şapte luni pe margine pentru că a trebuit să mă recuperez“, îşi aminteşte bucureşteanul.

El susţine că atunci a hotărât că dacă tot îşi riscă sănătatatea în această activitate, ar trebui măcar să merite. „Toate cheltuielile sunt suportate de rideri, din păcate. Nu prea există sponsori în acest sport. M-am decis atunci să particip în campionatul Olandei şi m-am clasat pe locul 12“, îşi aminteşte Adrian.

Are propriul club de motocross

2009 a fost cel mai bun an pentru Adrian din punct de vedere profesional: a reuşit să iasă campion naţional şi est-european. Anul acesta vrea să repete experienţa: a obţinut titlul de campion naţional. În septembrie participă la a şasea etapă de calificare a campionatului est-european care se va desfăşura în Serbia.

„Deocamdată sunt pe primul loc. Sper să ajung să iau din nou titlul“, mărturiseşte bucureşteanul.  Adrian este şi liderul clubului Top Cross TCS, înfiinţat de tatăl său în 2001. În momentul de faţă, sunt 15 sportivi înscrişi la organizaţie, care se antrenează la pista din Ciolpani.

De asemenea, băiatul mai are şi un service moto, de care se ocupă între competiţii. Ca planuri de viitor, ar dori să pregătească micuţi dornici să înveţe „tainele“ motocrossului.

Întrebări şi răspunsuri:
-Este motocrossul un sport scump?
-Din păcate, da. Aceasta este prima selecţie: numai bogaţii pot practica acest sport. Am avut noroc că pe mine şi fratele meu ne-a ajutat tata din punct de vedere financiar. De când m-am apucat şi până acum am cheltuit mulţi bani pentru această pasiune.

Ce-i place:
„Îmi plac foarte mult pastele şi peştele, dar nu să le gătesc eu. Când am timp, în pauzele dintre competiţiile de motocross, fac snowboard şi sky jet. Ador rallyul auto şi la sfârşitul acestei luni o să particip la o competiţie la Braşov“, susţine Adrian.

Ce nu-i place:
„Urăsc accidentările de la motocross. Din păcate, până în prezent, am avut parte de multe astfel de incidente: fracturi la antebrtaţe şi ligamentul anterior de la picior rupt. Detest să merg cu motocicleta prin oraş pentru că a devenit foarte periculos. De curând, am avut un accident în trafic: un băiat m-a atins cu maşina“, povesteşte bucureşteanul.

PROFIL
Data şi locul naşterii: 22 august 1985, Bucureşti
Studii: Facuiltatea de Relaţii Economice Internţionale, de la Universitatea „Dimitrie Cantemir“
Familie: are un frate mai mic, Julian, care are aceeaşi pasiune pentru motocross ca şi el

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite