Amenzile pentru neasiguraţi, în pixul Primăriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştenii mai au la dispoziţie două săptămâni pentru a încheia o poliţă de asigurare a locuinţei, în valoare de 20 de euro. După data de 5 august, Primăriile de sector ar trebui să treacă la amenzi. Procedurile nu sunt încă foarte clare, iar fiecare administraţe locală are propria interpretare.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a anunţat că cei care n-au încheiat o poliţă obligatorie până la data de 5 august vor fi amendaţi de către Primării. Cuantumul amenzilor, aşa cum prevede legea, este de 100-500 de lei, însă fiecare Primărie în parte decide prin hotărâre de consiliu suma exactă.

Sancţiunile, de la anul

Reprezentanţii autorităţilor locale susţin, însă, că amenzile vor putea fi aplicate abia după luna august a anului viitor, deoarece aşa prevede legea. „Nu este în preocupările noastre să sancţionăm bucureştenii care mai au un an la dispoziţie pentru încheierea acestor asigurări. În plus, pentru a putea face acest lucru, trebuie să creăm o structură de control în cadrul unei direcţii din Primărie. Solicităm Guvernului să aducă precizări suplimentare asupra modului în care putem angaja oameni care să controleze acest aspect", a declarat Alexandru Ichim, purtător de cuvânt al Primăriei Sectorului 1. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi la Primăria sectorului 2. Anatol Albu, purtătorul de cuvânt al acestei instituţii, a declarat că „amenzile vor fi date la anul pe vremea asta".

CSA: primul an nu se ia în discuţie

Potrivit CSA, nu se poate pune problema amânării cu un an a datei de la care pot fi aplicate amenzile. „Opinia noastră este că amenzile se pot aplica de la 5 august 2011. Nu se mai poate lua în discuţie «primul an» prevăzut în lege, în sensul adăugării lui la termenul de 5 august 2011. Într-o interpretare strictă, ar însemna ca acest an să fie adăugat de fiecare dată când s-ar modifica normele emise de CSA şi de Ministerul Administraţiei şi Internelor, ceea ce ar conduce la amânarea la nesfârşit a aplicării legii", a declarat Angela Toncescu, preşedinte CSA.

Până în prezent, la nivelul Capitalei au fost încheiate 145.000 de poliţe de asigurare obligatorie din 800.000, potrivit datelor PAID- Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale.

Cei 13 asiguratori care pot încheia poliţe obligatorii sunt ABC Asigurări, Astra Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, certasig, Citz Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Platinum Asigurări şi Uniqua Asigurări.

Ce spune actul normativ

Legea stabileşte că obligativitatea încheierii poliţelor de asigurare împotriva dezastrelor naturale (cutremure, alunecări de teren şi indundaţii) devine efectivă la 90 de zile de la adoptarea normelor de aplicare a actului normativ. În primul an, proprietarii de locuinţe sunt obligaţi să încheie contracte de asigurare obligatorie până la expirarea unei perioade de un an de la data împlinirii termenului. Ministerul Administraţiei şi Internelor a anunţat că obligativitatea încheierii poliţei are ca termen limită 15 iulie 2011, interpretând că primul an de aplicare deja a expirat. Prevederile legislative pot fi interpretate însă şi ca permiţând aplicarea de sancţiuni doar după august 2012.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite