Apa Nova, despre inundaţiile din Bucureşti: În doar 2 ore, a căzut 60% din cantitatea medie de precipitaţii a lunii iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
inundatie soseaua bucuresti targoviste foto isu bif

Compania Apa Nova explică acumulările mari de apă din Capitală după ploile de duminică după-amiază, afirmând că valorile medii de precipitaţii pentru luna iunie au fost cu mult depăşite,o astfel de situaţie extremă fiind înregistrată o dată la 20 de ani, dar că, până la ora 21:30 au fost finalizate toate intervenţiile în situaţiile semnalaste de autorităţi şi de consumatori.

”În cursul după-amiezii de 21.06.2020 s-au înregistrat fenomene intense de precipitaţii care au depăşit cu mult valorile medii ale lunii iunie. În 2 ore (17:05-19:10), cantitatea de precipitaţii înregistrată în zona Băneasa a fost de peste 50 l/mp, având intensităţi de până la 86,4 l/mp. Un astfel de fenomen extrem are o probabilitate de depăşire de o dată la 20 de ani. Conform statisticilor, cantitatea medie de precipitaţii aferentă întregii luni iunie este de 82,3 l/mp, ceea ce înseamnă că în doar 2 ore a căzut 60% din cantitatea medie pentru luna iunie”, precizează compania.

Conform ApaNova, sistemul de canalizare din zona respectivă este proiectat pentru preluarea unei cantităţi de cca. 23 l/mp în 2 ore, ceea ce înseamnă că, pentru a prelua în sistem o cantitate de apă generată de precipitaţii cu o intensitate precum cea înregistrată în zona Băneasa, este necesară o perioadă de timp de cca. 4-5 ore.

”Practic, putem compara efectul acestor precipitaţii cu situaţia în care într-un recipient de 10 litri s-ar dori preluarea imediată a unui volum de 20 de litri. Deşi cantitatea de apă căzută în zona şi perioada respectivă a fost de 2 ori peste capacitatea proiectată, sistemul operat de Apa Nova Bucureşti a reuşit să preia volumul de precipitaţii într-un timp de cca. 3 ore. Apa Nova Bucureşti s-a mobilizat şi a intervenit în zonele vizate încă din momentul primirii avertizărilor din partea ANM, care indicau apariţia unor fenomene meteorologice imediate “Cod Portocaliu”, anunţând cantităţi de 20-25 l/mp, izolat de 30 l/mp”, menţionează Apa Nova.

Astfel, la ora producerii fenomenului erau mobilizate echipe operaţionale incluzând: 17 hidrocurăţitoare, 29 de autoutilitare şi echipamente de pompare şi 132 de specialişti ANB, care au intervenit dedicat în teren până la rezolvarea tuturor problemelor generate de evenimentul pluvial.

”Echipele ANB au finalizat până la ora 21:30 toate intervenţiile semnalate de autorităţi şi consumatori, acţionând în toate zonele afectate indiferent dacă acestea fac parte din zona de responsabilitate a companiei Apa Nova Bucureşti”, subliniază compania.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite