Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov cere Primăriei Sectorului 4 distribuirea urgentă a burselor şcolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Facebook AEC
Sursa Facebook AEC

Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI) solicită Primăriei Sectorului 4 distribuirea urgentă a burselor şcolare, arătând că familiile dezavanatajate depind şi de bursele sociale. Reprezentanţii elevilor spun că Consiliul Local al Sectorului 4 a decis, în februarie, acordarea a 15.485 de burse sociale, de performanţă şi de merit, "bani care nu au ajuns la beneficiarii primari ai sistemului educaţional".

"Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), organizaţie reprezentativă a elevilor din capitală şi judeţul Ilfov, solicită Consiliului Local Sector 4 şi primarului Daniel Băluţă distribuirea urgentă a burselor şcolare", se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi seară, de asociaţie.

Potrivit sursei citate, în 28 aprilie, Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov a trimis adrese în baza Legii 544/2001 către primăriile din Bucureşti prin care a solicitat starea actuală atât a burselor sociale, cât şi de merit. În urma adreselor depuse, 5 primării din 6 au afirmat că banii dedicaţi burselor au fost viraţi către unităţile de învăţământ conform Hotărârilor de Consiliu Local.

"Primăria Sectorului 4, însă, a ignorat adresa, depăşind termenul legal de 30 de zile, iar astfel aceştia au încălcat accesul liber şi neîngrădit al persoanei la orice informaţie de interes public. În urma lipsei de comunicare şi al caracterului duplicitar, am constatat încă o dată nerespectarea legii precum şi lipsa moralităţii de care a dat dovadă primăria prin neacordarea burselor", spun reprezentanţii elevilor.

Ei atrag atenţia că bursele sociale sunt importante pentru familiile dezavantajate, care depind de orice ajutor social, mai ales în această perioadă. 

"Bursa ar trebui să reprezinte un suport material pentru aceşti elevi, însă Primăria Sectorului 4 refuză să ofere acest ajutor, astfel scuzându-se în baza lipsei de fonduri, în pofida achiziţiilor constante şi a împrumuturilor bancare efectuate de Consiliul Local. Deşi nevoia constantă de a asigura necesităţiile acestor familii există, aceasta nu reprezintă o prioritate pentru aleşii locali, care preferă să o neglijeze în mod repetat", arată AEBI.

Reprezentanţii elevilor spun că OMECTS 5576/2011 privind aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor prevede la Art 3: “(1) Bursele se acordă din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ preuniversitar, potrivit prevederilor art. 105 alin. (2) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011.”

Ei susţin că, în 25 februarie, Consiliul Local al Sectorului 4 a emis Hotărârea care prevede acordarea a 15.485 de burse sociale, de performanţă şi de merit, "bani care nu au ajuns la beneficiarii primari ai sistemului educaţional".

AEBI solicită Consiliului Local Sector 4 şi primarului Daniel Băluţă "să ia măsuri urgente pentru acordarea burselor promise în Hotărârea de Consiliu Local întrucât elevii cu o situaţie financiară precară să fie protejaţi, iar drepturile lor apărate".

"Explicaţiile primite din partea Primăriei sunt doar un pretext pentru a continua inechitatea stabilită prin neacordarea burselor promise de ani de zile. Ne aflăm într-un scenariu alarmant în care banii destinaţi elevilor nu sunt distribuiţi către aceştia, mai ales într-o perioadă grea din punct de vedere financiar pentru multe persoane. Această bursă ar trebui să reprezinte un sprijin pentru acele familii care la momentul actual nu îşi pot permite necesităţile zilnice, însă Primăria Sectorului 4 este singura din Bucureşti care nu prioritizează beneficiarii primari ai sistemului educaţional şi nevoile lor, în schimb achiziţiile irelevante sunt la ordinea zilei! Responsabilitatea este pasată în continuu de la o autoritate la alta, iar primăria afirmă faptul că nu au bani, dar oare când o să punem oamenii pe primul loc, în loc să îi privim precum cifre într-o statistică uşor de ignorat", a declarat Ana-Maria Groza, vicepreşedinte AEBI.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite