Bucureşti

articolul anterior articolul urmator

Atenţie, şoferi! Primăria Capitalei începe de luni ridicarea maşinilor parcate neregulamentar

11
20 Aug 2019 12:02:08
Autor: Laurenţiu Sirbu
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

De luni, 26 august, Primăria Capitalei va începe ridicarea maşinilor parcate neregulamentar pe străzile oraşului, transmite Poliţia Locală Bucureşti. Ridicarea, transportul şi depozitarea unui Logan (pe o zi) ajunge la 500 de lei.

Municipalitatea a stabilit data de la care se va începe ridicarea maşinilor parcate neregulamentar.

„Începem ridicarea maşinilor în mai puţin de o săptămână, pe data de 26 august, de luni. Avem tot ce ne trebuie, platforme, tot. Vor fi două locaţii unde se vor depozita autoturismele ridicate, una pe Metalurgiei, şi cealaltă pe bulevardul Timişoarei”, au declarat reprezentanţi ai Poliţiei Locale Bucureşti, citaţi de Mediafax.

Ce prevede proiectul votat în Consiliul General la începutul acestei veri:

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei, vehiculele staţionate neregulamentar pe drumurile publice care fac parte din reţeaua principală de străzi a municipiului Bucureşti vor putea fi ridicate, transportate, depozitate şi eliberate, în conformitate cu prevederile regulamentului aprobat prin prezenta hotărâre", se arată în proiectul de hotărâre.

Potrivit acestuia, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor principale din prezentul regulament, precum şi dispunerea măsurii tehnico-administrative de ridicare se fac de către poliţiştii rutieri din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Bucureşti ori poliţişti locali din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a municipiului Bucureşti.

Agenţii constatatori, de regulă, înregistrează foto sau video, cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice verificate metrologic zona staţionării vehiculului, consemnând aceasta în procesul verbal de constatare a contravenţiei şi dispun în scris aplicarea măsurii tehnico-administrative printr-o dispoziţie de ridicare.

Dispoziţia de ridicare cuprinde următoarele informaţii: data şi ora ridicării vehiculului; gradul profesional, numele şi prenumele agentului constatator care dispune măsura tehnico-administrativă, precum şi instituţia din care acesta face parte; indicarea expresă a temeiului juridic referitor la norma încălcată; menţiuni privind înregistrarea foto sau video a staţionării vehiculului; menţiuni privind avarii vizibile pe vehicul şi date privind numărul de înmatriculare/ înregistrare şi marca vehiculului.

Înainte de ridicare, operatorul va fotografia mşina din mai multe unghiuri pentru a fi evidenţiate eventualele zone deteriorate şi va completa fişa vehiculului ridicat, în care va fi descrisă starea acestuia.

"Transportul la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la iniţierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării şi este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. În acest caz, se suportă doar contravaloarea operaţiunii de ridicare. Pentru a-i putea fi restituit vehiculul, proprietarul sau utilizatorul vehiculului trebuie să prezinte acte care atestă dreptul de proprietate sau folosinţă asupra vehiculului", se mai arată în proiectul de hotărâre.

Transportul vehiculului se va face pe platforme auto care să asigure ridicarea completă a lui, în condiţii care exclud deplasarea pe propriile roţi a acestuia.

Perioada maximă de depozitare a vehiculelor ridicate este de un an.

Eliberarea vehiculului se va face numai proprietarului/deţinătorului/utilizatorului legal al acestuia şi doar după achitarea tarifelor de ridicare, transport şi depozitare, în baza certificatului de înamtriculare în original sau al oricăui act din care să rezulte dreptul de proprietate sau folosinţă asupra vehiculului şi a unui act de identitate al solicitantului.

Tarifele de ridicare sunt:
- 200 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv
- 270 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone
Tarife de transport sunt:
- 150 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv
- 200 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone
În funcţie de perioada de depozitare, calculată din momentul depozitării efective a vehiculului, se percepe un tarif de 150 lei/zi.

Aşadar, pentru un autoturism precum un Logan, costul de ridicare, transport şi depozitare (pe o zi) ajunge la 500 de lei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Vlad Mihai
20.08.2019, 12:11:54

Foarte bine, sa nu mai vad masini pe trotuar si oameni cu carucioare si copii de mana pe strada.

+4 (6 voturi)
Radu Radu
20.08.2019, 12:22:55

Dar parcari cand se fac ? Ca in afara de cele 2 locuri de parcare rezervate din fata primariei, nu am vazut nicareri construindu-se parcari. Oamenii ce fac cu masinile ? Iar punem carul inaintea boilor ? Ordinea corecta este: intai parcari si apoi impunem sanctiuni pentru cine nu parcheaza unde trebuie...

+1 (7 voturi)
Radu Alexe
20.08.2019, 12:44:08

E o veste minunata ! " Oamenii ce fac cu masinile ? " ...sa le lase acasa , ca multi s-au nascut in caruta si acum se cred " zei " care nu-si mai pot cobori sezutul din masina . Parcarile cu plata din centrul Capitalei si din alte zone de multe ori sunt goale , toti vor sa parcheze mocca fara se respecte cele mai elementare reguli de circulatie si bun-simt . Si alte orase din tara sunt aglomerate , dar platesti oriunde ai parca prin tichet sau sms , si se gaseste loc cu putina rabdare .

-1 (5 voturi)
foarte atent
20.08.2019, 12:59:51

daca nu sunt parcari nu e bai, le parcam la tzara !!

+2 (2 voturi)
Alexandru Adrian
20.08.2019, 13:41:30

Bucureștiul este un oras micut si totusi este plin de jeepuri, nu cred ca sunt 3 bulevarde cu cate 3 benzi pe sens in tot orasul si este ticsit de masini, asta arata ca ca foarte multi posesori de masini nu si au pus nici un fel de intrebare inainte de a lua decizia de a achiziționa o masina. Din pacate sunt 10-20 de mii de puturosi care gazeaza mai rau decat jandarmeria si se blocheaza unii pe ceilalți zilnic...

-3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (11)