Aura Urziceanu nu mai vrea să audă de România, umilită de injurii de natură etnică! (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscuta cântăreaţă de jazz Aura Urziceanu (64 de ani), plecată de peste 30 de ani în America, a transmis, aseară, pe blogul oficial  şi pe contul său de Facebook, un mesaj de protest prin care anunţă că „va renunţa definitiv la contactul cu Ţara Românească”. Artista îşi explică gestul prin faptul că, de peste un an, anumite persoane îi modifică obsesiv profilul de pe Wikipedia.org, susţinând că este de origine

„La decizia artistei: Aura Urziceanu se retrage de pe blogul oficial şi impune restricţie generală în a fi contactată, în semn de protest. Această decizie se datorează unui grup de vandali, rău intenţionaţi şi consideraţi de către artistă ca fiind impostori, diletanţi şi în niciun caz «oameni».

Un grup de vandali modifică de peste un an pe profilul de Wikipedia  în legătură cu originea de român, în cea de rrom. În plus , se primesc mesaje pe blog nu injurioase, ci total trivial şi de neimaginat. Blogul devine inactiv în 24 de ore”, se menţionează pe blogul ei.
Informaţiile postate pe blog sunt confirmate de PR-ul artistei în România, Radu Muşetescu, reprezentantul Fundaţiei Culturale „Aura Urziceanu”.

Au înjurat-o şi pe nepoata de 5 ani a artistei

„De un an primim mesaje injurioase, iar o persoană postează zilnic pe Internet faptul că dânsa este de origine rromă. Este vorba despre un actor din filmul «Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii», Cristi Văraru, care scrie zilnic pe Wikipedia faptul că doamna Aura Urziceanu este de origine rrromă, informaţie  neadevărată”, a spus Muşetescu pentru „Adevărul de Seară” Bucureşti.

„În ultima vreme, România a pierdut mulţi artişti, dar pentru că s-au stins. E păcat, e strigător la cer dacă începem să ne pierdem artişti valoroşi pentru că nu ştim să-i preţuim, pentru că-i jignim”
Radu Muşetescu, reprezentantul Fundaţiei Culturale „Aura Urziceanu”

Referitor la mailurile primite, Muşetescu a ţinut să precizeze faptul că tot la aşa- zisă origine rromă a Aurei Urziceanu se referă. „Nu pot să reproduc ce conţin acele mesaje, sunt incredibile. Unele fac referire la nepoata de cinci ani a artistei, în care copilul este înjurat pe motiv că ar fi de origine rromă”, a spus acesta.
„Nu există nicio problemă în legatură cu această etnie, nu etnia sau cetăţenia îţi formează caracterul sau talentul, însă artistul naţional şi internaţional Aura Urziceanu construieşte de peste 52 de ani imaginea României peste hotare şi bineînţeles ţine ca orice român patriot la originile şi statutul de român”, se menţionează pe blogul oficial al artistei.

Cum a apărut problema cu Wikipedia

Referitor la acuzaţiile PR-ului cântăreţei, actorul Cristi Văraru susţne că informaţiile vehiculateîn acest caz au fost greşit înţelese şi în parte inventate.

„Teama că «singuri ne distrugem valorile naţionale» îi determină pe cititori şi pe jurnalişti deopotrivă să interpreteze situaţia repede şi prost. În realitate reprezentanţii Aurei Urziceanu au avut două conflicte distincte, aflate la distanţă de cel puţin jumătate de an şi purtate cu persoane care nu se cunosc între ele.

Astfel, în perioada decembrie 2009–octombrie 2010 s-a dezbătut apariţia unei informaţii controversate în enciclopedia electronică Wikipedia – caz la care am luat parte şi pe care îl voi detalia în rândurile următoare –, iar în martie 2011 un tânăr din Codlea a trimis pe blogul cântăreţei unul sau mai multe mesaje injurioase la adresa acesteia şi a familiei ei”, a declarat Văraru.

Actorul crede că motivul principal al protestului public demarat de Aura Urziceanu este reprezentat de gestul făcut în săptămânile trecute de tânărul din Codlea.

„Privitor la scandalul Wikipedia trebuie făcute câteva precizări. În primul rând lumea nu înţelege cum funcţionează site-ul respectiv şi care îi sunt limitările declarate: Wikipedia este o colecţie de articole despre personalităţi şi alte subiecte notabile la scrierea căreia poate participa oricine; există o amplă bază de date conţinând revizuirile prin care au trecut toate articolele, fiecăreia fiindu-i ataşate data şi ora modificării şi numele (porecla) editorului; Wikipedia nu face cercetare originală, ci doar reproduce informaţii publicate în surse de încredere; nu în ultimul rând, site-ul se angajează să ofere informaţii neutre (fie ele şi incomode, atâta vreme cât sunt concludente şi au susţinerea surselor), dar de vreme ce oricine poate scrie orice la un moment dat nu se oferă niciun fel de garanţie asupra conţinutului articolelor”, a adăugat Văraru.

De ce scrie Wikipedia că Aura Urziceanu este de etnie rromă?

„Conflictul cu Radu Muşetescu, reprezentantul cântăreţei, se datorează faptului că pe Wikipedia se scrie că Aura Urziceanu este de etnie romă; informaţia a fost publicată prima dată de un autor anonim, în luna august 2009. În decembrie, de pe mai multe conturi (probabil aparţinându-i lui Muşetescu) s-a încercat ştergerea nejustificată a respectivei afirmaţii, ceea ce iarăşi contravine politicii Wikipedia – nu avem dreptul să ştergem din articole decât aducând argumente şi surse, iar aici lipseau şi una, şi cealaltă.

Prin urmare, la fiecare tentativă de ştergere informaţia a fost repusă de către diverşi utilizatori (care nu făceau decât să respecte politica site-ului). Printre ei m-am numărat şi eu, repunând informaţia de două ori, tot în decembrie 2009; de altfel, mă aflam „în zonă” pentru că în zilele respective aduceam completări articolului. Afirmaţia controversată dispare după ce administratorii site-ului primesc o reclamaţie de la Muşetescu; motivul dispariţiei a fost însă nu somaţia (Wikipedia se declară un site necenzurat), ci lipsa unor surse solide. Acestea au fost introduse în septembrie 2010 de către un alt utilizator, iar în luna următoare pagina Wikipedia despre Aura Urziceanu a fost ţinta scandalului amintit”, a adăugat Văraru.

„Prin urmare, afirmaţia conform căreia de un an repun zilnic pe Wikipedia respectiva informaţie controversată este o minciună. Nu aş avea motiv să o fac, de vreme ce informaţia a rămas afişată alături de sursele necesare. În al doilea rând, istoricul paginii poate fi urmărit de oricine, oricând. În altă ordine de idei, regret faptul că Aura Urziceanu a recurs la o formă extremă de protest, cu atât mai mult că îi stimez talentul şi realizările musicale”, susţine Cristian Văraru.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite