Bicicliştii din Bucureşti: „Oprescu se pregăteşte de campania prezidenţială“. Cum explică aceştia accidentul de la marş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marşul de sâmbătă, la care mii de biciclişti au participat, a trecut şi pe podul Basarab FOTO Facebook Vlad Ursuleanu
Marşul de sâmbătă, la care mii de biciclişti au participat, a trecut şi pe podul Basarab FOTO Facebook Vlad Ursuleanu

Reprezentanţii Comunitatăţii Bicicliştilor din Bucureşti anunţă că protestele şi nemulţumirea membrilor organizaţiei lor nu s-au rezolvat şi că declaraţiile făcute de primarul Sorin Oprescu, chiar înainte de marşul de amploare de sâmbătă, nu au fost decât alte promisiuni electorale.

Cu o zi înainte de marşul de protest faţă de politica primarului general pentru mobilitate urbană din oraş şi pentru încurajarea transportului alternativ pe care bicicliştii le consideră pur declarative, edilul şef făcea declaraţii prin care îi asigura pe aceştia că va face piste pe trotuar, dar şi pe anumite străzi „acolo unde este posibil“. Reprezentanţii bicicliştilor bucureşteni nu s-au lăsat însă convinşi de aceste declaraţii, aceştia acuzând lipsa de fapte a primarului.

Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti (CBB) mai menţionează faptul că „impedimente legale”, invocate de primar, sunt inexistente. Dovadă a faptului că şi Sorin Oprescu ştie acest lucru ar fi pista pentru biciclete trasată pe bulevardul Buzeşti. De asemenea, potrivit acestora, declaraţia lui Sorin Oprescu conform căreia noile piste vor fi realizate prin „reducerea lăţimii trotuarelor”, pune în lumină lipsa de viziune administrativă şi carenţa de respect pentru pietonii Bucureştiului.

„Pentru noi, declaraţiile recente prin care primarul Sorin Oprescu susţinea că va realiza piste pe carosabil sunt promisiuni pur electorale. Ne este tuturor clar că Oprescu se pregăteşte pentru campania prezidenţială şi că este în stare să promită orice. Însă cuvintele sale nu mai au nici o greutate. Şi înainte de marşul de protest din primăvară, la care au participat peste 4000 de biciclişti, edilul a promis că va face piste pe şosea. De atunci, nu s-a întâmplat nimic“, a declarat Andrei Gătiănaru, reprezentant al CBB.

Reprezentanţii celor două organizaţii principale care se ocupă cu promovarea transportului alternativ şi care sunt principalii opozanţi ai administraţiei actuale din Bucureşti, CBB şi Organizaţia pentru  Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), susţin că vor susţine în continuare singura modalitate de a dezvolta oraşul într-un mod sustenabil: crearea de benzi unice pentru transportul public, crearea de benzi pe calea rutieră pentru biciclişti şi eliberarea trotuarelor pentru pietoni (maşini parcate, chioşcuri, etc) şi chiar lărgirea, în vederea creşterii accesibilizării pentru persoanele cu dizabilităţi.

Accidentul de la marş, dovada unui „Bucureşti al refugiaţilor“

Bicicliştii bucureşteni sunt de părere că incidentul de la marşul de sâmbătă, când un şofer a intrat cu maşina în mulţime, este doar o altă dovadă a lipsei de interes de care primarul Capitalei dă dovadă în a încuraja transportul alternativ.

„OPTAR şi CBB regretă incidentul care a avut loc la finalul marşului între un şofer şi o parte dintre participanţii la marş. Deşi a fost un incident izolat, acesta este unul relevant pentru lipsa de toleranţă a şoferilor în trafic faţă de biciclişti şi pietoni. Gestul şoferului vorbeşte elocvent despre supremaţia maşinilor pe care Sorin Oprescu a dezvoltat-o într-un Bucureşti al refugiaţilor. Trasarea unor piste pe şosea ar reglementa în parametri legali şi mai evidenţi circulaţia bicicliştilor în Bucureşti şi, deci, ar întări faptul că bicicliştii au dreptul legal de a se afla pe partea carosabilă, aşa cum pietonii au dreptul legal de a circula nestânjeniţi pe trotuare“, mai explică aceştia.

Cele două organizaţii îşi oferă ajutorul juridic pentru bicicliştii care au avut de suferit din cauza incidentului. În legătură cu incidentul de la finalul marşului, OPTAR şi Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti îşi manifestă solidaritatea faţă de bicicliştii implicaţi punându-le la dispoziţie expertiza juridică pentru orice demers legal necesar.

Pe aceeaşi temă:

Protestul bicicliştilor şi pistele de pe şosea, dezbătute la Adevărul Live de la ora 13.00

FOTO Mii de biciclişti şi-au dat mâna cu cei care atacă proiectul „Roşia Montană”, în lanţul uman din jurul Parlamentului

VIDEO Şoferul care a intrat cu bolidul în protestatari, la marşul bicicliştilor, a depus plângere pentru distrugere. Doi manifestanţi au ajuns la spital

Oprescu a găsit soluţia: „Vom avea piste pentru biciclişti atât pe carosabil, cât şi pe trotuare“

Weekend fierbinte în Capitală. Mii de biciclişti, tabără de manifest şi încă un marş de amploare vor da peste cap viaţa oraşului pentru două zile

Cum trăieşte Bucureştiul evenimentul european „săptămâna de mobilitate urbană“

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite