Bilanţul Inspectoratului Şcolar Bucureşti: 240.000 de elevi înscrişi, 45 de şcoli fără aviz de funcţionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ISMB a prezentat datele pentru începerea noului an şcolar FOTO Arhiva Adevărul
ISMB a prezentat datele pentru începerea noului an şcolar FOTO Arhiva Adevărul

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a anunţat, vineri, că în jur de 15.000 de elevi încep clasa pregătitoare şi aproximativ 12.000 clasa întâi. De asemenea, reprezentanţii ISMB au anunţat că în peste 400 de unităţi scoale bucureştene sunt înscrişi în noul an şcolar peste 240.000 de elevi. Dintre acestea, 45 nu au obţinut aviz sanitar de funcţionare.

Inspectorul şcolar al ISMB, Constantin Trăistaru, a declarat că numărul elevilor înscrişi în clasa pregătitoare a crescut cu peste 5.000 faţă de anul şcolar anterior, ajungând la peste 15.000, iar la clasa I a scăzut cu peste 4.000 de elevi,în acest moment fiind înregistraţi aproximativ 12.000 de copii.

Potrivit datelor centralizate, în anul şcolar 2013-2014 sunt înscrişi în clasa pregătitoare 15.091 de copii, faţă de 10.064 în anul anterior, iar numărul de clase a crescut de la 432 la 454. În ceea ce priveşte clasa întâi, în anul şcolar trecut erau înscrişi 16.580 de elevi, iar în acest an sunt 12.243, numărul claselor scăzând de la 679 la 454.

La clasele pregătitoare şi clasele întâi sunt, în medie, 27 de copii, dar există situaţii în care numărul elevilor este mai mare. Constantin Trăistaru a precizat că mai ales în învăţământul preşcolar sunt situaţii de dublă sau chiar triplă înscriere, ceea ce înseamnă că unii părinţi şi-au înscris copiii la mai multe unităţi de învăţământ.

„Există un program informatic care se pilotează în Bucureşti şi sperăm să identificăm aceste cazuri şi să le eliminăm“, a spus inspectorul general şcolar.

Acesta a declarat că în Bucureşti rămâne valabilă problema spaţiilor, o analiză a sălilor de clasă arătând că dimineaţa toate sunt ocupate, ceea ce înseamnă că nu există posibilitatea desfiinţării învăţământului de după-amiază.

241.930 de elevi sunt înscrişi în noul an şcolar

Numărul elevilor care încep anul şcolar 2013 - 2014 a crescut în Capitală cu aproape 5.000, ajungând la 241.930, aceştia fiind înscrişi în peste 400 de unităţi de învăţământ de stat.

Inspectorul general şcolar al Capitalei a spus că în anul şcolar 2013 - 2014 vor funcţiona 425 de unităţi de învăţământ, dintre care 406 în învăţământul de masă şi 19 în învăţământul special.


În Capitală, în acest moment funcţionează alte 189 de unităţi particulare de învăţământ , respectiv 137 de grădiniţe, 20 de şcoli primare, opt şcoli gimnaziale, 17 licee şi şapte şcoli postiliceale.

Peste 70.000 de liceeni

Dintre cei 241.930 de copii care încep anul şcolar la 16 septembrie, 39.715 sunt în învăţământul preşcolar, 73.870 în învăţământul primar, 53.215 în gimnazial, 70.536 în învăţământul liceal, 882 în cel profesional şi 3.712 în învăţământ postliceal.

De asemenea, Trăistaru a mai anunţat că sunt 16.600 de posturi didactice ocupate şi a precizat că în Capitală sunt doar cadre didactice calificate. El a adăugat că s-a apelat la cadre didactice ieşite la pensie, dar sunt şi situaţii în care cadrele didactice au mai luat o normă în plus.

Inspectorul general şcolar al Capitalei a mai spus că manualele şcolare au fost deja trimise de către edituri şi au ajuns în şcoli, iar în unele cazuri a fost nevoie de suplimentarea mobilierului.

„La începutul săptămânii, mobilierul era asigurat în proporţie de peste 90 la sută“, a precizat Constantin Trăistaru.

El a amintit că în acest an şcolar devine obligatorie evaluarea elevilor din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, iar calendarul simulărilor de la clasele a VIII-a, a XI-a şi a XII-a urmează să fie stabilit şi comunicat.

45 de şcoli nu au aviz sanitar de funcţionare

Inspectorul general şcolar al Capitalei a mai declarat, vineri, că 84 de obiective din 45 de unităţi de învăţământ nu au obţinut avizul sanitar de funcţionare înainte de deschiderea noului an şcolar, din cele 425 de instituţii, însă 22 dintre ele ar urma să îl obţină, potrivit Mediafax.

Inspectorul general şcolar al Capitalei a precizat că este vorba despre 84 de obiective, respectiv săli de sport, ateliere sau alte anexe aparţinând celor 45 de şcoli, care nu sunt avizate sanitar, din mai multe cauze, în special pentru că nu au fost finalizate lucrările, în acestă situaţie fiind unităţile cuprinse în programul Băncii Europene de Investiţii (BEI).

"Până la sfârşitul anului avem promisiunea primarului general, Sorin Oprescu, că lucrările la aceste şcoli se vor finaliza, fără săli de sport", a mai spus Trăistaru.

De altfel, potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Capitalei, 80 de şcoli incluse în programul de reabilitare derulat de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) au fost finalizate, în timp ce în alte 20 se lucrează, la 18 dintre acestea rămânând de executat doar amenajări exterioare sau lucrări la anexe.

Alte cauze pentru care nu a fost acordat avizul sanitar sunt lipsa cadrelor medicale în cabinetele şcolare şi de stomatologie, iluminarea necorespunzătoare a spaţiilor şi igienizarea nefinalizată.

Inspectorul general şcolar a mai precizat că Direcţia de Sănătate Publică va începe o reverificare a unităţilor de învăţământ, pentru actualizarea situaţiei.

Pe aceeaşi temă:

Noutăţile anului şcolar: „percheziţii“ şi interdicţii pentru elevii din Bucureşti

ISMB: rata abandonului şcolar, redusă cu 10% în Capitală şi judeţul Buzău printr-un proiect european

CLASA PREGĂTITOARE 2013 Lista cu locurile rămase libere în Bucureşti la clasa zero şi clasa I

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite