Biletul unic de transport public în Bucureşti-Ilfov: Cât costă şi cât putem călători cu el. Ce alte variante de plată a călătoriilor mai avem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

După modelul altor capitale europene, regiunea Bucureşti-Ilfov are şi ea, începând de joi, un bilet unic pentru transportul public

Turiştii şi locuitorii regiunii Bucureşti-Ilfov pot merge cu tramvaiul, metroul, autobuzul şi trenul metropolitan (Bucureşti Nord – Aeroportul Henri Coandă) cu un singur abonament, valoarea acestuia pornind de la 20 de lei pentru 24 de ore.

Noile titluri de călătorie acoperă perioade de 24 ore, 72 ore, 1 lună, 6 luni sau 12 luni şi diverse combinaţii de sisteme de transport:

  • transport de suprafaţă + metrou + feroviar
  • transport de suprafaţă + feroviar
  • metrou + feroviar, indiferent de operator

Abonamentele de 24 de ore sau de 72 de ore permit oricâte transbordări pe orice vehicul de transport de suprafaţă, metrou şi feroviar pe ruta Gara de Nord (staţia Bucureşti Nord – Aeroportul Henri Coandă).

Preţul pentru abonamente

Un abonament de o zi costă 20 de lei, iar unul de 3 zile – 40 de lei. În cazul perioadelor mai lungi, preţul variază în funcţie de combinaţiile de transport.

Astfel, pentru 1 lună, preţul unul abonament este: transport de suprafaţă + feroviar – 140 de lei, metrou + feroviar – 140 de lei, iar pentru toate 3 mijloacele de transport, valoarea abonamentului ajunge la 210 lei.

Persoanele care călătoresc frecvent cu mijloacele de transport în comun pot cumpăra şi abonament pentru o perioadă de şase luni (800-1.100 lei) sau un an (1.400-2.000 de lei).

În prima etapă, CFR Călători va vinde doar carduri preîncărcate cu titluri de călătorie de tip orar: abonament metropolitan integrat de 24 ore, respectiv 72 ore. Celelalte tipuri de abonamente (valabile 1 lună, 6 luni sau 12 luni) se vor găsi la punctele de vânzare ale STB şi respectiv Metrorex. De asemenea, trenurile CFR Călători spre/dinspre aeroport sunt dotate cu validatoare STB. În acest moment, singurul tren metropolitan este cel care merge de la Gara de Nord la Otopeni.

Biletele comune ale Metrorex şi STB rămân valabile

Metrorex şi STB au introdus de la 1 august bilete şi abonamente comune. Acestea oferă acces pentru 90 de minute în reţeaua supraterană, împreună cu un acces la reţeaua de metrou.

Preţul biletelor pentru o călătorie cu metroul sau transportul în comun terestru costă 3 lei, un bilet comun STB/Metrorex – 5 lei, un abonament de 24 de ore este 8 lei, iar abonamentul comun STB/Metrorex pentru 24 de ore – 14 lei.

Călătoria, plătită cu cardul bancar

Validatoarele contactless permit validarea cardului bancar (inclusiv a celui înrolat pe telefonul mobil sau pe ceasul cu wallet integrat) prin apropierea de semnul contactless. În plus, în autobuzele Otokar şi Mercedes Citaro hibrid, validatoarele contactless permit atât validarea cardului bancar, cât şi a cardului de transport. Tranzacţia se derulează într-un mediu deplin securizat.  

Tariful unei călătorii este cel prevăzut în oferta tarifară a STB SA, fără comision sau alte taxe, indiferent de tipul de card utilizat. Plata călătoriei metropolitane permite utilizarea tuturor mijloacelor de transport public de suprafaţă din Regiunea Bucureşti-Ilfov, în limita a 90 de minute.

În autobuzele Otokar şi Mercedes Citaro hibrid, tranzacţia este confirmată de aprinderea celor 4 leduri ale validatorului, urmată de un semnal sonor scurt şi mesajul „Călătorie plăcută!”, afişat pe ecranul validatorului. În tramvaiele liniilor de noapte (1 şi 10) şi în cele de pe linia 41, tranzacţia este confirmată de mesajul „APROBAT”, afişat pe ecranul verde al validatorului. Dacă ecranul terminalului devine roşu şi este afişat mesajul „DECLINAT”, tranzacţia nu a fost aprobată, iar călătoria trebuie achitată prin modalităţi alternative.

Validările multiple pot fi efectuate doar prin alegerea opţiunii dedicate, astfel că nu există riscul validărilor multiple prin apropierea accidentală de validator a cardului bancar. În autobuzele Otokar şi Mercedes Citaro hibrid, validarea multiplă se realizează prin apăsarea butonului „+”, iar în tramvaiele liniilor 1, 10 şi 41, operaţiunea se efectuează prin apăsarea tastei „Start”, după ce cardul a fost validat în prealabil pentru o persoană. La solicitarea agenţilor de control, călătorii trebuie să apropie cardul bancar de echipamentul la care acesta a fost validat, în autobuzele Otokar şi Mercedes Citaro hibrid, iar în tramvaiele liniilor de noapte (1 şi 10) şi în cele de pe linia 41, călătorii trebuie să comunice agenţilor de control ultimele 4 cifre ale cardului, astfel încât aceştia să poată verifica dacă plata călătoriei a fost efectuată. 

Plata călătoriei prin SMS

Călătoriile cu mijloacele de transport în comun mai pot fi plătite şi cu telefonul. Mai exact, printr-un singur SMS trimis la numărul 7458, disponibil în toate reţelele naţionale de telefonie mobilă, călătorii pot achiziţiona o călătorie metropolitană cu valabilitate de 90 de minute, la preţul de 0,62 euro + TVA sau un abonament metropolitan cu valabilitate de 24 de ore, la preţul de 1,50 euro + TVA. Plata titlurilor de călătorie metropolitane permite utilizarea tuturor mijloacelor de transport public de suprafaţă din Regiunea Bucureşti-Ilfov, începând din momentul primirii codului de confirmare a tranzacţiei. Aşadar, SMS-ul trebuie trimis înainte de a urca în mijloacele de transport public. Dacă valabilitatea titlului de călătorie expiră înainte de a efectua integral călătoria cu mijloacele de transport public de suprafaţă, este necesară achiziţionarea unui nou titlu de călătorie prin SMS, pentru a putea continua călătoria. Mesajul care conţine codul de confirmare a tranzacţiei trebuie păstrat pe toată perioada de valabilitate a titlului de călătorie, astfel încât să poată fi prezentat reprezentanţilor corpului de control. Atenţie! Bateria telefonului utilizat pentru achiziţionarea titlurilor de călătorie prin SMS trebuie să fie încărcată suficient pe toată perioada de valabilitate a titlului de călătorie.

Plata prin SMS poate fi efectuată de pe orice tip de telefon mobil conectat la oricare dintre reţelele naţionale. SMS-ul de comandă este gratuit în reţelele Vodafone şi DigiMobil, iar în reţelele Telekom şi Orange are un cost de 0,05 euro + TVA.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite