Bogatul patrimoniu din Bolintin Vale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tur ghidat oferit de istoricul Grigore Vasile (9 iulie 2022, foto Oana Marinache)
Tur ghidat oferit de istoricul Grigore Vasile (9 iulie 2022, foto Oana Marinache)

Asociaţia pentru Cultură şi Tradiţie Istorică Bolintineanu a fost înfiinţată în 2012, ca şi organizaţia non-guvernamentală pe care o reprezint. Sâmbătă, 9 iulie, a fost organizată o excursie în Bolintin Vale, la iniţiativa istoricului Vasile Grigore.

La sfârşitul anului 2021 apărea la Editura Istoria Artei monografia arhitectului elveţian John Elisée Berthet. Chiar înainte de finalizarea machetei grafice primeam vestea unei noi lucrări proiectate de el în Bolintin Vale, prin bunăvoinţa doamnei istoric dr. Ştefania Dinu. Astfel am aflat de cercetările întreprinse de domnul Vasile Grigore pentru a documenta istoria localului fostei Şcoli vechi din localitate, precum şi de eforturile depuse pentru restaurarea clădirii ruinate.

Asociaţia pentru Cultură şi Tradiţie Istorică Bolintineanu  a fost înfiinţată în 2012, ca şi organizaţia non-guvernamentală pe care o reprezint. Sâmbătă, 9 iulie, a fost organizată o excursie în Bolintin Vale, la iniţiativa istoricului Vasile Grigore şi aceasta a implicat o serie de vizite la monumentele din zonă precum şi participarea, alături de membrii şi invitaţii acestora, la prezentări şi evocări ale personalităţilor istorice şi culturale care au activat aici. Nimic nu ne pregătise pentru varietatea obiectivelor, bogăţia de informaţii şi generozitatea şi implicarea gazdelor noastre, cărora le rămânem recunoscătoare pentru experienţa minunată trăită.

Bolintin înseamnă ”tărâmul apelor” sau ”tărâmul dintre ape”, aflându-se între cursurile râurilor Argeş şi Sabar. Aici au fost descoperite întâmplător vestigii neolitice (mărturii ale unei păduri îngropate) şi se află cea mai întinsă pădure de stejar, parte din Codrii Vlăsiei de altădată. Cu toată că există dovezi ale locuirii continue de mii de ani, prima atestare documentară datează din 15 martie 1433, când se întărea vechii Mănăstiri Bunavestire donaţia a jumătate din satul Bolintin.

Obiectivele propuse pentru vizita noastră au fost:

- Clădirea monument istoric Şcoala Veche (arhitect J.E. Berthet, 1889); elemente arhitecturale originale şi un proiect atipic pentru un sat valah de secol XIX, comandat de Constantin Şt. Bolintineanu pe terenul expropriat lângă conacul familiei sale; devenită Centrul Cultural după intervenţiile recente (2020-2021);

- Monumentul de for public dedicat lui Dimitrie Bolintineanu (sculptor Carol Storck, 1888); fragmente salvate de artistul Gheorghe Iacob după cutremurul din 1977;

- Biserica Adormirea Maicii Domnului, Sf. Treime şi Sf. Ioan Botezătorul (1833-1838), placa de mormânt a lui Dimitrie Bolintineanu (Karl Storck, 1877) încastrată în zidul exterior;

- Monumentul Eroilor (sculptor Teodor Mâinea, 1925); realizare originală pentru o localitate rurală;

- Clădirea monument istoric Poşta Veche (arhitect Alexandru Clavel, 1906) – construită în stilul neoromânesc timpuriu; în spaţiul expoziţional se evocă istoria familiilor importante din localitate şi tot aici se pot consulta sau procura publicaţiile dedicate istoriei Bolintinului şi Bolintinenilor. 

- Conacul Drugănescu (stil brâncovenesc); construit de marele vornic de Târgovişte Gavril Drugănescu între 1710 şi 1720; în perioada interbelică a ajuns în proprietatea prinţesei aviatoare Marinei Ştirbei, care va restaura şi completa construcţia prin intermediul cumnatului ei, arhitectul G. M. Cantacuzino;

- Casa-atelier a artistului plastic Gheorghe Iacob; clădire interbelică, achiziţionată în 1935 la Malu Spart, extinsă penru a adăposti atelierul şi piese de artă aparţinând artistului sau integrate de acesta în decoraţia interioară.

- Noua Mănăstire Bunavestire (2008), situată lângă Pădurea Bolintin (sit Natura 2000), este amplasată într-un spaţiu pitoresc şi bogat în vestigii arheologice (începând cu Neoliticul).

Următorul eveniment de marcă în Bolintin Vale va avea loc în 19 august, când Asociaţia Bolintineanu va comemora personalitatea lui Dimitrie Bolintineanu, care a încetat din viaţă în urmă cu 150 de ani.

colaj 9 iulie
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite