Bucureşti

articolul anterior articolul urmator

BOR, reacţie alunecoasă în cazul celui care a îngropat porci pe locul viitoarei mari moschei: condamnă gestul, dar le cere musulmanilor „lămuriri oficiale“

10
26 Aug 2015 15:33:45
Autor: Cristina Răduţă
Patriarhia Română cere lămuriri despre noua moschee ce va fi construită în Bucureşti FOTO Adevărul
Patriarhia Română cere lămuriri despre noua moschee ce va fi construită în Bucureşti FOTO Adevărul

După ce un bucureştean a „spurcat“ cu carne de porc terenu pe care urmează să fie construită cea mai mare moschee din Europa creştină, reprezentanţii Patriarhiei Române au anunţat că o astfel de atitudine denotă lipsă de respect. Deşi susţin că nu sunt de acord cu asemenea manifestări, reprezentanţii Patriarhiei Române cer detalii despre proiectul care a stârnit controverse.

„Patriarhia Română dezaprobă iniţiativa personală a cetăţeanului bucureştean care a încercat să descurajeze comunitatea musulmană din Bucureşti în intenţia ei de a-şi construi un lăcaş de cult, profanând cu carne de porc terenul alocat de Guvernul României pentru o moschee.

Gestul regretabil, chiar dacă izolat, denotă lipsă de respect şi toleranţă faţă de credinţa şi tradiţia unei comunităţi religioase. O astfel de provocare poate oricând avea drept consecinţă o iniţiativă similară asupra unei comunităţi ortodoxe române minoritare din Europa sau din alte părţi ale lumii unde se află români. În contextul lumii de azi, este uşor să provocăm conflicte, cu consecinţe imprevizibile, dar e mai înţelept să le evităm.

Patriarhia Română respinge orice formă de discriminare şi îndeamnă la respect, înţelegere şi toleranţă faţă de cei de alt neam, cultură şi credinţă, deoarece, potrivit legii, cultele religioase trebuie să fie promotoare ale păcii sociale“, au anunţat reprezentanţii Patriarhiei Române într-un comunicat de presă.

Cu toate acestea, Patriarhie le cere detalii despre moscheea ce urmează să fie construită pe un teren din Bucureşti, în apropiere de Romexpo.

„Totodată, Patriarhia Română doreşte din partea cultului musulman lămuriri oficiale privind necesitatea, dimensiunile, scopul şi impactul unei noi moschei în Bucureşti, pentru o corectă informare a credincioşilor creştini ortodocşi“, mai spun aceştia.

Pe aceeaşi temă:

Bucureşteanul care desenează bordurile ciobite de pe stradă în semn de protest: „Data trecută am amenajat o grădină cu legume pe trotuar”
 
Cea mai mare moschee din Europa creştină se ridică la Bucureşti. Detaliile unui proiect uriaş, fără „propagandă fundamentalistă“
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

mitrut
26.08.2015, 16:11:29

Daca 90% din romani se opun construirii unei moschei in Bucuresti, cu ce drept isi permite Ponta sa o aprobe? E mai mult decat incalcarea unui referendum!

+7 (9 voturi)
RedAbaris
26.08.2015, 17:35:45

Patriarhia o da de gard. Stia de la-nceput dimensiunile, necesitatea si tot ceea ce tine de constructia moscheii sau poate ar fi trebuit s-o stie (in cazul in care o dau la-ntors) inca de pe vremea cand au facut schimb de terenuri cu guvernul Turciei....de acum cca. 10 ani. Terenul pe care l-a primit BOR in Istambul este foarte foarte mic comparativ cu cel de la Bucuresti, atat cat sa construiesti o capela sau o biserica mica, nicidecum o catedrala si cladiri anexe. Nici in cele mai dulci vise nu vom vedea un stat musulman care sa doneze de buna voie teren pentru construirea de lacasuri de cult ne-islamice.

+6 (6 voturi)
Costa Costa
26.08.2015, 22:19:56

In Europa de apus traiesc zeci de milioane de musulmani arabi. Deci, care este motivul care a determinat ridicarea unei moscheee, care va fi cea mai mare din Europa, in ciuda faptului ca in Romania traiesc mai putin de 10% de musulmani in comparatie cu Europa? Banii?...

+2 (2 voturi)
Constantin Alifanti
26.08.2015, 22:55:46

Moscheea Roma se află destul de aproape de Vatican şi a fost inaugurat in 1995. Este cea mai mare din Europa. Acesta este un punct de referinta important pentru musulmanii capitalei Italiei. Construita de arhitectii portughezi Gigliotti si Moussawi, se afla intr-o armonie perfecta cu imprejurimile sale verzi. Din interiorul structurii de 30.000mp poate fi caracterizata ca o sala de rugaciune mare. Cea de la Bucureşti va avea, dacă va fi construită, 11.000 mp. Care este mai mare?

-2 (2 voturi)
Sorin80
26.08.2015, 23:19:01

Biserica noastră e în comă. Preoții noștri sunt mai corecți politici decât americanii dacă ce scrie mai sus e adevărat. Nu știu sau nu-i interesează să-și apere adevărul dogmatic în fața sectanților, nici nu combat prozelitismul lor, iar față de acțiunile musulmanilor sunt la fel de vii și combativi precum melcii. Halal păstori avem! BOR a devenit un SRL care vinde lumânări, locuri de veci, închiriază biserici și primește bani pentru o binecuvântare. Dacă nu-ți cere de la obraz, cât dai, atâta face. Următoarele puteau fi adresate BOR și n-ar fi greșit deloc: "Bisericii din Laodiceea i s-a spus așa: "Pe tine te scuip din gura Mea pentru că nu ești nici cald, nici fiebinte, nici rece, ci căldicică". 13. Cine are urechi să audă ceea ce Duhul zice Bisericilor. 14. Iar îngerului Bisericii din Laodiceea scrie-i: Acestea zice Cel ce este Amin, martorul cel credincios şi adevărat, începutul zidirii lui Dumnezeu: 15. Ştiu faptele tale; că nu eşti nici rece, nici fierbinte. O, de ai fi rece sau fierbinte! 16. Astfel, fiindcă eşti căldicel - nici fierbinte, nici rece - am să te vărs din gura Mea. Apocalipsa 3 : 13-16 Nu există cale de mijloc pentru Dumnezeu.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările