Bucureştenii mai aşteaptă cele 100 de tramvaie. Licitaţia celui mai mare contract din ţară, suspendată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tramvaie Durmazlar
Tramvaie Durmazlar

Curtea de Apel Bucureşti a suspendat licitaţia pentru achiziţia a 100 de tramvaie în Capitală, pe toată perioada stării de urgenţă, arată portalul instanţelor de judecată. Pentru cel mai mare contract de tramvaie din România se luptă asocierea Astra Vagoane Călători - CRRC şi turcii de la Durmazlar.

„Suspendat în baza art. 42 alin.6 din Decretul Preşedintelui României 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României pe toată perioada stării de urgenţă”, arată soluţia instanţei.

Articolul respectiv arată că „în temeiul prezentului decret, judecarea proceselor civile se suspendă de plin drept pe durata stării de urgenţă instituite prin acesta, fără a fi necesară efectuarea vreunui act de procedură în acest scop”.

Preşedintele României Klaus Iohannis a decretat instituirea stării de urgenţă pe 16 martie, pentru o perioadă de 30 de  zile, dar această perioadă este posibil să fie prelungită.

Licitaţia, amânată de mai multe ori

Primăria Municipiului Bucureşti a lansat licitaţia pentru a cumpăra 100 de tramvaie încă din decembrie 2018. Valoarea estimată a contractului este de 845,68 milioane de lei, fără TVA (180 milioane de euro).

S-au înscris doi competitori: turcii de la Durmazlar Makine San. Ve Tic.AS şi Asocierea româno - chineză dintre Astra Vagoane Călători şi Crrc Qingdao Sifang Co. LTD.

A urmat o licitaţie destul de agitată, care a fost contestată şi chiar suspendată.

Între timp, Primăria Bucureşti a declarat câştigătoare oferta producătorului din Turcia, însă decizia municipalităţii a fost contestată de celălalt participant la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

Mai departe, CNSC a admis în parte contestaţia şi a decis reevaluarea ofertei turcilor, declarată iniţial câştigătoare.

Decizia CNSC a fost însă atacată la Curtea de Apel Bucureşti atât de către municipalitate, cât şi de către asocierea Astra Vagoane Călători - CRRC.

Pe rolul Curţii de Apel Bucureşti au existat nu mai puţin de trei dosare, toate fiind contopite în dosarul în care pronunţarea a fost amânată joi, pe 2 aprilie. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite