Bucureşti: Casa ECO îi sperie pe locuitorii Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construcţia mobilă de 20 de metri pătraţi costă 30.000 de euro şi a fost lansată, în premieră, la o expoziţie de tehnici de mediu din Bucureşti, dar cumpărătorii nu s-au grăbit să şi-o achiziţioneze .

Este simplă, dar intimă pentru cei care îşi doresc să locuiască într-o casă mai puţin extravagantă. Casa ecologică, mobilă este fabricată în Croaţia şi se aduce la comanda clientului. Dispune de toate utilităţile necesare şi este perfectă pentru două personae, care pot împărţi spaţiul de 20 de metri pătraţi.

Nu are nevoie de fundaţie şi poate fi transportată, gata construită şi mobilată, în  locul dorit. „I se pot monta roţi pentru a fi deplasată, dar la drumurile proaste din România este destul de riscant aşa că cel mai uşor poate fi mutată cu ajutorul unui trailer“, a explicat Mihai Murzea, manager  de vânzări la compania Tehnix.

Apa de ploaie folosită în gospodărie

Locuinţa ecologică mobilă dispune de panouri solare şi turbină eoliană pentru producerea energiei electrice şi de un sistem ecologic pentru colectarea apei de ploaie şi unul pentru filtrarea acesteia.

„Apa de ploaie este curată şi poate fi folosită pentru duş, toaletă şi la spălarea vaselor.  Se poate face o rezervă de apă pentru două personae, suficientă pentru două luni“, a mai spus Murzea.

Locuinţa  are  o terasă de 6 metri pătraţi, cu un paravan împotriva vântului şi este livrată complet mobilată, cu mobilier de bucătărie, un minifrigider,  instalaţii sanitare pentru baie, două paturi suprapuse şi chiar saltele. În funcţie de cât de ecologice sunt, şi de echipamentul inclus, locuinţa se poate găsi în trei variante, de bronz, argint şi aur. Ultima este, însă, versiunea complet ecologică.

Chiar dacă oamenii sunt sceptici pentru a o folosi ca pe o locuinţă permanentă, ea poate fi cea mai potrivită casă de vacanţă. La fel de utilă poate fi pentru locuinţă socială sau în zonele unde există staţii de meteorology, întrucât constructorii garantează că rezistă vântului puternic şi vremii rele.

Preţuri şi neîncredere

Pe piaţa din România, locuinţa ecologică mobilă a fost prezentată la începutul anului, iar în urmă cu două săptămâni a fost lansată şi în Capitală la o expoziţie desfăşurată la Romexpo. Bucureştenii s-au interesat, dar nu au cumpărat.

„Unii s-au speriat de acele turbine eoliene şi au spus că preferă metoda clasică de alimentare cu electricitate. Am constatat că variantele de protecţie a mediului sunt privite cu neîncredere“, a mai spus reprezentantul punctului de lucru din Bucureşti.

El a precizat că firma pe care o reprezintă se ocupă de livrarea de echipamente pentru sortarea deşeurilor, care s-a dezvoltat ca urmare a obligaţiilor impuse de Uniunea Europeană, pentru ca şi în România mediul să fie protejat.

Şi preţul locuinţei ecologice mobile este un alt lucru care i-ar putea determina pe eventualii clienţi să nu o cumpere. Casa ECO de 20 de metri pătraţi, cu toate utilităţile şi mobilierul costă 30.000 de euro.

Ea poate dispune până la 36 de metri pătraţi, dar şi preţul creşte în funcţie de pretenţiile viitorului proprietar.  Până în toamnă, ar putea fi deshisă o hală pentru construirea echipamentelor ecologice la Bacău, iar preţul locuinţelor mobile s-ar reduce odată cu eliminarea costurilor pentru transport.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite