Bucureşti: Elevii vor fi învăţaţi să-şi aleagă o carieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevilor bucureşteni din clasele a XI-a şi-a XII-a li se oferă consiliere în alegerea viitoarei meserii. Consilierii de carieră nu le vor spune liceenilor ce facultate să urmeze, ci îi vor ajuta să-şi descopere abilităţile şi le vor prezenta evoluţiile de pe piaţa forţei de muncă.

„Decide-ţi cariera potrivită!” este un proiect pilot, lansat azi, care se adresează elevilor din ultimii doi ani de liceu. Activitatea consilierilor de carieră va fi extinsă în timp până la clasa a VIII-a, fiindcă orientarea către o carieră tebuie să înceapă încă din acel stadiu, este de părere inspectorul şcolar general al Municipiului Bucureşti, Cristian Alexandrescu.

Majoritatea elevilor bucureşteni, a constatat Alexandrescu, aleg licee teoretice şi nu ajung decât siliţi de rezultate la un liceu industrial. La fel se întâmplă şi mai târziu, când toţi absolvenţii de liceu vor dori să meargă la facultate. Astfel s-a ajuns, explică inspectorul şcolar general Alexandrescu, ca instituţiile de învăţământ superior să aibă la înscriere locuri mai multe decât numărul absolvenţilor de licee.

O diplomă nu înseamnă însă o garanţie pentru o carieră, dovadă fiind numărul şomerilor tineri, spune Mariana Nedelcu, secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. În acest moment există 160.000 de şomeri care au sub 30 de ani şi alţi 160.000 cu vârste între 30 şi 39 de ani. Analizele ministerului arată că tinerii au fost printre primii concediaţi în acest an de criză, tocmai fiindcă diplomele nu au ţinut locul experienţei şi calificării.

O carieră nu presupune neapărat o facultate

Toţi cei care le-au vorbit ieri elevilor au încercat să-i convingă de faptul că o carieră nu înseamnă neapărat o facultate, că poţi să faci bani mulţumitori şi cu alte meserii. O carieră de succes poate avea şi un mecanic auto şi orice alt meseriaş. Cu atât mai mult cu cât suntem membri ai UE, spune inspectorul Cristian Alexandrescu, iar un meseriaş poate lucra în Dămăroaia, dar şi în Spania.Facultatea rămâne cea mai puternică prejudecată a românilor în privinţa unei cariere.

„Faceţi ce vreţi voi, nu ce vor părinţii!”

Acest proiect se adresează şi părinţilor, ei fiind la fel de importanţi în alegerea carierei copilului lor, potrivit tradiţiei din România. Aura Stănculescu, directorul Centrului de Resurse şi Asistenţă Educaţională al Municipiului Bucureşti, le-a explicat tinerilor că ei sunt cei care trebuie să-şi decidă cariera, fiindcă ei vor trăi şi eventualul eşec, nu părinţii lor.

Antonia Parapuf, clasa a XI-a la Şcoala Superioară Comericală „Nicolae Kretzulescu”, a fost încântată de „revoluţia” la care au fost îndemnaţi: „Abia aştept să ajung acasă şi să discut cu mama. Să-i spun că eu trebuie să-mi aleg viitorul!”, a declarat zâmbind tânăra.

Consilierii le vor oferi adolescenţilor informaţii despre tot ce-i interesează în legătură cu orientarea spre o carieră, îi vor ajuta să descopere singuri ce anume doresc şi ce le-ar plăcea să facă în viaţă. Apoi, le vor explica ce ar putea face cu aptitudinile şi IQ-ul pe care îl au şi în ce meserii abilităţile lor sunt un atuu sau un handicap.

La sfârşitul acestui proiect-pilot va fi elaborat un ghid pentru liceenii din utlimi ani, ghid în acre vor găsi informaţiile de bază despreprimii paşi în alegerea unei cariere.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite