Bucureşti: „Filantropica“ de Berceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un „băiat deştept“ cazează persoane fără adăpost într-o magherniţă acoperită cu scânduri şi celofan de la marginea Bucureştiului. Oamenii plătesc 180 de lei pe lună ca să doarmă într-o cameră de 10 metri pătraţi, pe care trebuie să o împartă cu alte patru persoane.

Nea Vali, un personaj îmbrăcat mereu la patru ace, demn de rolul lui Pepe din celebrul film Filantropica, a pus pe picioare afacerea ideală pe timp de criză. Pentru 180 de lei, el le oferă oamenilor aflaţi în dificultate un pat într-o baracă insalubră. 

image


Construcţia neterminată, acoperită cu scânduri şi celofan, în care şi-au găsit adăpostul sute de persoane de mai bine de un an, este situată la vreo 500 de metri de staţia de metrou Dimitrie Leonida (fostă IMGB), pe o „uliţă“. „Gestul ar fi lăudabil, dacă nu ar cere bani pentru chirie şi dacă le-ar oferi condiţii decente oamenilor. Altfel este ilegal“, spune Marius Pascu, unul dintre şefii de la Direcţia de Asistenţă Socială Sector 4.

Soluţie temporară pentru şomeri
Reporterii „Adevărul de seară“ au descoperit adăpostul şi au negociat cu proprietarul preţul pentru câteva nopţi de cazare. „Dacă vă hotărâţi să rămâneţi, veţi sta în cameră cu domnu’ inginer. Este un domn distins, nu o să aveţi probleme cu el. În fiecare cameră sunt opt paturi, dar nu stau decât patru-cinci persoane, pentru că nu e aşa mult loc, celelalte paturi se folosesc pentru depozitare“, explică nea Vali, după care îşi enumeră şi condiţiile: „Nu se bea, ca să nu existe conflicte, nu recomand să vă lăsaţi telefoanele sau banii la vedere şi nu primesc fugari. O să vă cer câte o copie de buletin, să verific la circă“, susţine „samariteanul”.

image

Înăuntru, trei bărbaţi de vârste diferite se plimbă în jurul aragazului, pe care sfârâie o tigaie plină de cartofi. Unul dintre ei şi-a pierdut serviciul şi nu i-a trecut prin cap altă soluţie decât să se cazeze în baraca lui nea Vali. „Nu e ca la Inter, dar îţi faci treaba. E aragazul ăsta pe care îl folosim toţi, e un duş cu apă caldă, e lumină. Până găsesc altceva de muncă şi pot să îmi iau o cameră cu chirie, stau aici“, spune nea Dan, un chiriaş trecut de 50 de ani.


„All inclusive “
El adaugă că pentru o perioadă de şedere mai scurtă, preţul se poate negocia şi de la cei 130 de lei pe care i-a cerut iniţial, a acceptat 100 de lei de persoană pentru o perioadă de două săptămâni. „E căldurică, aveţi cheia voastră, nu vă întreabă nimeni la ce oră veniţi sau la ce oră plecaţi. Întreţinerea, lumina, şi gazul sunt toate incluse în preţ, mai ieftin de atât nu se poate“, mai zice „filantropul“.

image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite